Juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Ovo jelo je idealno za hladne dane da nas zagreje i osveži. Juneći paprikaš je potrebno duže da se krčka da meso omekša, a za to vreme možete da pripremite knedle od hleba. Inače samu gustinu ovog jela možete sami odabrati pa će on po vašem ukusu zaslužiti naziv Paprikaš ili Gulaš :)

Recept za juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Sastojci

Nnedle
500 g starog hleba
2 kašike ulja
150 grama dimljene šunke ili slanine
1 glavica ljubičastog luka (može i crni luk)
250 ml mleka
2 jaja
100 grama običnog brašna
1 kašika peršuna
½ kašičice soli

Paprikaš
800g junećeg mesa (najbolje od plećke)
600g luka
50g slanine
6 čena belog luka
2 šargarepe
250 g pasiranog paradajza
100ml junećeg bujona
1 kašika svežeg peršuna
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika slatke paprike
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
¼ kašičice mlevenog čilija (ljuspice)
2 lovorova lista

Priprema

Pripremite knedle tako što ćete hleb i šunku (ili slaninu) iseći na kockice i zajedno ih pržiti. Luk iseckati i propržiti na ulju.

U velikoj posudi pomešajte brašno, mleko, jaja, so i zamesite testo. Dodajte tostirani hleb, šunku i luk i sve dobro izmešajte. Isecite peršun i dodajte u smesu. Ostavite da odstoji pola sata.

Vlažnim rukama formirati knedle, posoliti vodu i ostaviti da provri. Dodajte knedle i kuvajte ih oko 10 minuta, a zatim ih ocedite.

Paparikaš pripremate tako što pripremite povrće tako što ćete zagrejati mast ili ulje i propržiti luk. Dodajte meso isečeno na kockice, poklopite i dinstajte oko 15 minuta.

Promešajte, dodajte malo bujona, poklopite i ostavite da se krčka 15 do 20 minuta na laganoj vatri.

U blenderu sjedinite slaninu, beli luk i peršun. Trebalo bi da dobijete nešto poput paštete. Odvojite kašičicu, a ostatak stavite u zamrzivač do sledeće upotrebe.

U dinstani luk i meso dodati seckanu šargarepu, poklopiti i ostaviti da se krčka još sat i po. Za to vreme meso je kuvano, pa sve začinite - dodajte čili i pasirani paradajz i kašičicu paštete koju ste ranije pripremili. Dobro promešati. Dodajte lovorov list i dinstajte još 10 minuta.

Knedle podelite na tanjire, prelijte paprikašom i poslužite.

Možda će vas interesovati i ovo: