recept za domaći kečap

Domaći kečap za koji će vam svi tražiti recept, a trik je u jednom ukusnom začinu

Jednom kada isprobate ovaj recept za domeći kečap, više nećete ni pomisliti da kupite kečap.

Sastojci za domaći kečap:

1 kg paradajza

1 glavica crnog luka, sitno seckana

2 čena belog luka, sitno seckana

1 šolja (240 ml) jabukovog sirćeta

1/2 šolje (100 g) šećera

1/2 šolje (120 ml) vode

1 kašika soli

1/2 kašičice mlevenog crnog bibera

1/2 kašičice kvasca

1/2 kašičice aleve paprike

1/4 kašičice kajenskog bibera

1/4 kašičice mlevenog korijandera

Priprema domaćeg kečapa:

Paradajz operite i presecite na četvrtine. Stavite u veliki lonac sa vodom i kuvajte 2-3 minuta dok koža ne počne da se ljušti. Zatim stavite paradajz u sasvim hladnu vodu da se ohladi, oljuštite ga i sitno naseckajte.

U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5-7 minuta.

Dodajte naseckani paradajz u lonac sa lukom i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok paradajz ne omekša i smesa se ne zgusne.

Izblendajte smesu dok ne postane potpuno glatka, pa je vratite u lonac i dodajte jabukovo sirće, šećer, vodu, so, biber, kvasac, papriku, kajenski biber i korijander. Dobro promešajte.

Kuvajte na niskoj vatri uz povremeno mešanje oko 30-45 minuta, dok se kečap ne zgusne do željene gustine. Ako je previše gust, dodajte malo vode; a ako je previše redak, nastavite da kuvate dok ne postignete željenu gustinu.

Na kraju po potrebi dodajte još začina ili šećera.

Ostavite da se ohladi, pa prespite u čiste sterilisane tegle i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja.

Možda će vas interesovati i ovo: