
Domaći kečap za koji će vam svi tražiti recept, a trik je u jednom ukusnom začinu
Jednom kada isprobate ovaj recept za domeći kečap, više nećete ni pomisliti da kupite kečap.
Sastojci za domaći kečap:
1 kg paradajza
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
1 šolja (240 ml) jabukovog sirćeta
1/2 šolje (100 g) šećera
1/2 šolje (120 ml) vode
1 kašika soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1/2 kašičice kvasca
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/4 kašičice mlevenog korijandera
Priprema domaćeg kečapa:
Paradajz operite i presecite na četvrtine. Stavite u veliki lonac sa vodom i kuvajte 2-3 minuta dok koža ne počne da se ljušti. Zatim stavite paradajz u sasvim hladnu vodu da se ohladi, oljuštite ga i sitno naseckajte.
U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5-7 minuta.
Dodajte naseckani paradajz u lonac sa lukom i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok paradajz ne omekša i smesa se ne zgusne.
Izblendajte smesu dok ne postane potpuno glatka, pa je vratite u lonac i dodajte jabukovo sirće, šećer, vodu, so, biber, kvasac, papriku, kajenski biber i korijander. Dobro promešajte.
Kuvajte na niskoj vatri uz povremeno mešanje oko 30-45 minuta, dok se kečap ne zgusne do željene gustine. Ako je previše gust, dodajte malo vode; a ako je previše redak, nastavite da kuvate dok ne postignete željenu gustinu.
Na kraju po potrebi dodajte još začina ili šećera.
Ostavite da se ohladi, pa prespite u čiste sterilisane tegle i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja.
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.