Gremolata - dodatak jelima koji Italijani obožavaju i stavljaju u gotovo svako jelo
Dodatak jelima koji će vas oduševiti.
Gremolata je italijanski klasik koji se pravi od samo nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istakao mediteranske ukuse i arome.
Osnovni recept uključuje sitno iseckani beli luk i peršun kao i narendanu limunovu koricu, a kuvari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.
Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je Ossobucco alla milanese – u bukvalnom prevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižoto.
Gremolata je zato idealan začin za jela koja se dugo kuvaju ili peku, poput gulaša, sosova i supa– ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.
Italijani je dodaju i u salate, testenine ili krompir – a pruža i sjajan ukus prilozima kao što su palenta, pirinač ili testenina.
Gremolatu možete pripremiti i pomešati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a odložite li je u staklenu teglu i izdržaće oko nedelju dana.
Recept za gremolatu
Sastojci:
1 svežanj peršuna
2 češnja belog luka
1 limun
so, biber
Priprema:
Što sitnije iseckajte peršun i beli luk pa narendajte limunovu koricu.
Promešajte, posolite i pobiberitete prema želji dodajte koju kap limunovog soka.
Savet: Prema želji možete dodati i pola šoljice maslinovog ulja, kao i prstohvat čilija.