OSOBUKO (Ossobuco)

OSOBUKO (Ossobuco) - Italijasnki način spremanja kolenice koji će vas oduševiti ukusom

Za čuveni italijanski specijalitet, osobuko (Ossobuco), nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine.

Osobuko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih junećih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa palentom, mada prilog možete da birate: pirinač, njoke...

Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam ovde predlažemo moderniju verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk.

Sastojci:

2 kg juneće kolenice isečene na 2cm
300 g šargarepe
3 štapića celera
400 g crnog luka
800 ml goveđeg bujona
200 ml belog vina
500 ml gustog paradajz sosa
3 kašike maslinovog ulja
30 g putera
2 kašike brašna
2 lovorova lista
5 čenova belog luka
2 grančice ruzmarina
1/4 kašičice muskatnog oraščića
5 bobica aleve paprike
10 zrna bibera
1,5 kašičice mlevenog bibera
3 kašičice soli

Priprema:

Svaki komad kolenice posolite, pobiberite i pospite brašnom i dobro utrljajte u meso. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja.

Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer.

Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (ukoliko nemate bujon, pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode).

Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.

{vembed Y=T1vQXoLjUIM}

 

Možda će vas interesovati i ovo: