Kako se prvilno kuva kačamak?
Foto: Shutterstock

Kulinarski trik: Ovako se pravilno kuva kačamak

 Kačamak se kuva veoma lako, a predstavlja omiljeno jelo uz koje su odrastale mnoge generacije.

Kada provri voda u kojoj ćemo kuvati kačamak – sipajte masnoću i so. Brašno sipajte polako i postepeno i mešajte žičanom mutilicom kako biste izbegli formiranje grudvica.

Nakon toga mešenje produžite drvenom pljosnatom kašikom i nemojte da se zaustavljate trljajte dno šerpe da kačamak ne zagori. Kada se skuva palenta ili kukuruzni griz povećava svoju zapreminu duplo i dok se kačamak skuva postoji verovatnost da ćete dodati još malo vode.

Kačamak ima izvanrednu strukturu i kada je lagano tečan kao kaša, kao i kada je potpuno čvrst i dobar za sečenje na komade. Ukoliko kuvate kačamak sa malo više vode on će je upiti i nabubreće, ali ako želite da dobijete gustu smesu, koju možete da rasporedite u pleh i da je kada se ohladi nasečete kao tortu, onda treba da stavite malo više kukuruznog brašna, palente ili kukuruznog griza i manje vode. Normalno, ako stavite manje vode, mešanje kačamaka je dosta teže i kuvanje će duže trajati.

Odgovarajući dodaci uz kačamak su mlečni proizvodi kao sir, kuvana jaja, sitan sir, kao i različito povrće i aromatični začini. Dobra kombinacija je crveni luk i slanina ili pečurke.

Kačamak ima neutralan ukus koji dozvoljava veliku slobodu u kulinarski zabavnim eksperimentima.

Izvor: Bonapeti.rs

Možda će vas interesovati i ovo: