Sos od šampinjona - Savršeno jednostavan prilog od pavlake i šampinjona (FOTO)
Savršeno jednostavan prilog od pavlake i šampinjona je odličan sastojak svakodnevne trpeze, mada njegova jednostavnost ne bi trebalo da bude razlog da se ne nađe na stolu kao jedan od specijaliteta i prilikom neke svečanosti.
Sastojci za 4 osobe
1 glavice crnog luka
2 kašike skrobnog brašna od kukuruza
malo soli
200 ml slatke pavlake
425 ml tegla iseckanih šampinjona
1 kašike šarenog bibera
2 kašike suncokretovog ulja
2 kom karanfilića
Priprema
Oljuštite i iseckajte crni luk.
Isecite šampinjone na listiće.
Za pripremu sosa možete koristiti kako sveže tako i šampinjone iz tegle. Razlika u ceni je zanemarljiva, a priprema je olakšana ako koristite one iz tegle. Uglavnom su šampinjoni iz tegle pomalo kiseli, pa i to treba uzeti u obzir.
Sipajte ulje tako da pokrije dno šerpe.
Pržite luk dok ne porumeni.
Dodajte šampinjone.
Sipajte slatku pavlaku.
Dodajte biber i nekoliko karanfilića.
Po želji posolite. Kuvajte sos 15-ak minuta, povremeno mešajući.
[Šampinjoni će vrlo brzo "pustiti" vodu (tu je još i slatka pavlaka koja je tečna), ali treba biti oprezan dok se to ne desi. Da luk ne bi zagoreo možda ćete morati da dodate malo vode i naravno da promešate sos.
Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte skrobno brašno. Skrobno brašno može prouzrokovati grudvice u sosu, ali se one mogu "razbiti" energičnijim mešanjem.
2 kašike skrobnog brašna od kukuruza
malo soli
200 ml slatke pavlake
425 ml tegla iseckanih šampinjona
1 kašike šarenog bibera
2 kašike suncokretovog ulja
2 kom karanfilića
Priprema
Oljuštite i iseckajte crni luk.
Isecite šampinjone na listiće.
Za pripremu sosa možete koristiti kako sveže tako i šampinjone iz tegle. Razlika u ceni je zanemarljiva, a priprema je olakšana ako koristite one iz tegle. Uglavnom su šampinjoni iz tegle pomalo kiseli, pa i to treba uzeti u obzir.
Sipajte ulje tako da pokrije dno šerpe.
Pržite luk dok ne porumeni.
Dodajte šampinjone.
Sipajte slatku pavlaku.
Dodajte biber i nekoliko karanfilića.
Po želji posolite. Kuvajte sos 15-ak minuta, povremeno mešajući.
[Šampinjoni će vrlo brzo "pustiti" vodu (tu je još i slatka pavlaka koja je tečna), ali treba biti oprezan dok se to ne desi. Da luk ne bi zagoreo možda ćete morati da dodate malo vode i naravno da promešate sos.
Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte skrobno brašno. Skrobno brašno može prouzrokovati grudvice u sosu, ali se one mogu "razbiti" energičnijim mešanjem.
Posluženje
Sos poslužite sa prženom piletinom.Izvor: www.becook.com