Čatni (Chutney) od luka
Čatni (Chutney) od luka, iako je tradicionalno indijsko jelo, pronašlo je svoje mesto i u kuhinjama našeg podneblja. Chutney u slobodnom prevodu znači nešto kao "gusti sos".. To je zapravo pikantan, slatko-kiseli-ljuti pekmez koji se priprema od voća ili povrća s dodatkom šećera, čilija, sirćeta i začina.
Chutney od luka odlično se slaže s brojnim jelima, od namaza na hleb do dodatka roštilju.
Najčešće se pravi čatni od crvenog luka, ali ja sma ovaj put pravio odklasičnog crnog luka.
Sastojci:
8 kom crvenog luka
5 kom režnja češnjaka
1 feferona (po želji)
3 kašike smeđeg šećera
1,5 dl aceto balzamico sirćeta
2 lista lovora
ruzmarin
malo soli
ulje
Priprema:
Luk naseći na rebra, tanko. Ubaciti u sud i pustiti da se dinsta. Kada luk malo omekani, dodati mu sitno iseckan beli luk.
Promešati i dodati 3 kašike smeđeg šećera (uvek koristite šećer od šećerne trske, nikako kristal šećer obojen u braon). Lagano dinstati. Dodati lovor, malo ruzmarina i sitno iseckanu feferonu. Iako je feferona (ili kašika čilija) opciono - mnogo je bolje makar malo zaljutiti čatni.
Dinstati bar sat vremena (što duže to bolje) i povremeno po potrebi dodavati pomalo vode. Pred kraj dodati Aceto balzamiko.
Kuvati dok se ne zgusne i preručiti u teglu.
Izvor: kuvar.in.rs