Najbolja grčka musaka sa patlidžanom i mesom
Sastojci:
oko 2 kg plavog patlidžana
so
500 g krompira
maslinovo ulje
4 belanca
200 do 250 g hlebnih mrvica
Sastojci za fil od mesa:
500 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 glavice sitno iseckanog crnog luka
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
125 ml crvenog vina
pola kašičice cimeta
po ukusu: so, biber, grčki origano
2 kašike sitnije sečenog peršuna
2 kašike paradajz pirea
250 ml kuvanog mlevenog paradajza
1 kašičica šećera
Sastojci za bešamel:
125 g putera
150 g brašna
500 do 750 ml toplog mleka
4 blago umućena žumanca
prstohvat cimeta
I još:
hlebne mrvice za pekač
100 g sira ili parmezana
Priprema:
Plavi patlidžan oprati, osušiti i oljuštiti samo trakice preko cele dužine, što znači, oljuštiti jednu traku oko 2 do 3cm širine, pa ostaviti kožicu isto toliko pa opet oljuštiti tračicu, pa jednu ostaviti.
Iseći ih po dužini na oko 1cm debljine.
Nije neophodno tačno izmeriti patlidžane, ali treba da imate dovoljno za dva sloja.
Posoliti ih i ostaviti da odstoje oko sat vremena da ispuste gorčinu.
Dok se patlidžan cedi, oljuštiti krompir i skuvati ga celog ali samo da bude polukuvan (ne da se skuva i raspada).
Ostaviti da se ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C
Umutiti viljuškom belanca u šne.
Parčiće patlidžana isprati pod mlazom hladne vode i svako parče osušiti kuhinjskim papirom.
Dva veća pleha prekriti alu folijom i premazati sa malo ulja.
Svako parče plavog patlidžana provući kroz umućeno belance pa u hlebne mrvice i ređati na pleh.
Kad ste napunili oba pleha, peći ih u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, okrenuti ih posle 15 minuta.
Izvaditi i ostaviti na stranu.
Dok se patlidžan peče i krompir kuva, pripremite fil od mesa.
Zagrejati veći tiganj i dodati malo maslinovog ulja, dodati meso i pržiti dok meso malo ne pobeli, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno s mesom oko 5 minuta dok ne postane staklast.
Dodati beli luk i pržiti sve zajedno samo dok luk ne zamiriše, oko 1 minut.
Naliti sa vinom i kuvati kratko dok se malo ne smanji tečnost (ko ne želi da koristi vino može da nalije goveđom supom).
Dodati začine, peršun, paradajz pire, šećer i mleveni paradajz iz flaše i krčkati sve zajedno dok tečnost ne ispari.
Sos od mesa treba da bude gušći.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati ako imate grčki origano, ako ne, onaj koji imate.
Napraviti bešamel.
U šerpu staviti da se puter otopi i zagreje, dodati brašno i pržiti, stalno mešajući ali ne sme da promeni boju, treba da ostane svetlo.
Sipati polovinu vrućeg mleka preko brašna pa sve dobro sjediniti i onda dodati i ostatak.
Prvo sipati 250 ml i ostatak od pola litre, pa ako je bešamel pregust dodati i preostalo mleko.
Sve dobro sjediniti da nema grudvica i kuvati dok se ne zgusne, ali da ne bude i previše gusto, malo ređe nego kad se kuva puding.
Skloniti sa ringle, dodati umućena žumanca i sve dobro sjediniti pa vratite na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
Dodati malo soli, bibera i prstohvat cimeta i sve izmešati.
Uzeti jedan veći pekač, otprilike oko 25cm X 33cm ili malo veći.
Premazati blago dno i stranice pekača pa posuti hlebnim mrvicama.
Na dno pekača poređajte krompir, koji ćete iseći na kolutove, preko naređati polovinu pečenog plavog patlidžana, posuti sa trećinom izrendanog sira i sipati ceo fil od mesa i poravnati preko patlidžana
Onda staviti drugi sloj pečenog plavog patlidžana i posuti drugom trećinom rendanog sira i preko toga sipati bešamel, poravnati svuda i posuti ostatkom izrendanog sira.
Peći na 175°C oko 45 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni.
Ostaviti da se malo ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplo uz salatu po izboru.
Musaka se može pripremiti i dan ranije, a samo bešamel pripremiti na dan kada ćete se peče. Tada preliti i peći.
Ko želi može plavi patlidžan da pohuje na klasičan način ali je tada jelo kaloričinije.
Izvor: Pomoravka