Vojvođanski nedeljni ručak: Sos od paradajza (VIDEO)

Sastojci

- 1 litar kuvanog paradajza
- 1 dcl ulja
- 3 kašike brašna
- 2,5 dcl vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
So i šećer dodajte po ukusu, jer nije svaki kuvani paradajz iste jačine.

Priprema

1. Zagrejte ulje, pa propržite kratko brašno. Nalijte paradajz, promešajte, nalijte vodu i na laganoj temperaturi krčkajte oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj posolite i stavite šećer.
2. Poslužite uz bareni krompir, pirinač, pire ili povrće i kuvano meso iz supe.

Izvor: serpica.net

Romesco sos

Sastojci:

• 4 sveže crvene paprike

• 40 g badema

• 40 g lešnika

• 3 čena belog luka

• kačikica slatke crvene paprike

• pola kašikice ljute crvene paprike

• maslinovo ulje

• so

• biber

Priprema:

Paprike ispecite u rerni na najvišoj temperaturi oko 45 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pećnice, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. 

Ljšnike lagano prepržite na tavi oko 10 minuta, kako biste ih mogli oguliti. Bademe blanširajte. Paprike ogulite, očistite od koštica. Lešnike i bademe sameljite, dodajte im paprike. Dodajte beli luk, slatku i ljutu crvenu papriku, maslinovo ulje, so i biber.

Pesto

Sastojci

2 šake svežeg bosiljka 

¼ šolje ovčjeg sira 

¼ šolje rendanog parmezana

150 ml maslinovog ulja 

½ šolje pinjola 

1 čen belog luka

So

Priprema

1. Iseckati bosiljak i zajedno sa belim lukom i pinjolama ispasirati u blenderu dok se ne dobije glatka masa. 

2. Postepeno dodavati maslinovo ulje uz neprekidno mešanje. Na kraju dodati i narendani parmezan i dobro izmešatil. 

3. Ostaviti u frižideru da stoji nekoliko sati pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

Paradajz sos za jela sa roštilja

Sastojci

8 kašika kečapa

4 kašike balzamiko i 4 kašike vinskog sirćeta

100 g šećera

2 kašičice ljute papričice, krupno seckane

Priprema

Staviti da se na tihoj vatri kuva kečap, balzamiko i vinsko sirće, šećer i krupno iseckana ljuta paprika. Posoliti i pobiberiti po želji.

Kada se sve lepo sjedini skloniti sa vatre. Možete koristiti i kada se ohladi.

Izvor: Stvar ukusa

Sos od jabuka

Sastojci

2,7 kilograma jabuka, opranih, oljuštenih i isečenih na kriške (na osmine)

220 ml soka od jabuke 

sok od jednog limuna 

100 g smeđeg šećera

kašičica cimeta

dodatni sastojci po želji - muskatni oraščić, javorov sirup, puter

Priprema

1. Sve satojke stavite u veću šerpu i kuvajte oko 25 minuta na umerenoj vatri, povremeno mešajući.

2. Kad se sve skuva, umutite u blenderu dok se ne dobije homogena smesa. Kada se ohladi, stavite sos u staklene osude i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

Jerk sos - Neizostavni način pripreme roštilja sa Jamajke

Jerk sos - Neizostavni način pripreme roštilja sa Jamajke

Ovaj sos ili tačnije rečeno marinada, je poreklom sa Jamajke, i tamo je neizostavan u pripremi bilo koje vrsta roštilja. Može da se koristi i za piletinu, svinjetinu, junetinu...

Potrebno:

1 crni luk

3 čena belog luka

1 kašikica bibera crnog

3 kašike soja sosa

1 kašika maslinovog ulja

1 kašikica morske soli

2 kašike balzamiko sirćeta

1 kašikica mlevenog karanfilića

pola štapića cimeta (ili 1 kašikica mlevenog)

pola muskatnog oraščića

2 feferone

2 kašikice majčine dušice

1 kačikica šećera

2 lovorova lista

Priprema

Sve sastojke u blederu dobro umešati.

Pripremljenim sosom marinirati meso. Marinirati možete bilo koje meso i daćete mu poseban ukus.

Marinirano meso je najbolje držati preko noći u frižideru.

Sos od belog luka

Sastojci

100 g belog luka

3 kašike ulja

20 g šećera

30 g brašna

kašičica sirćeta

so

Priprema

U tiganj stavite ulje da se ugreje. Dodajte šećer i pržite dok ne dobije žutu boju. Dodajte sitno seckan beli luk. Kada i luk dobije žutu boju dodajte brašno i malo vode. Posolite i sipajte sirće. Ukoliko želite, sos možete i da ispasirate.

Izvor: Stvar ukusa

Povrće u kari sosu

Potrebno je:

glavica crnog luka, komad đumbira (oko 10 g), 500 g karfiola, 2 šargarepe, 100 g boranije, 2 zelene ljute papričice, 200 g crvenog sočiva, 200 g krompira, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike blagog karija u prahu, 300 ml povrtnog bujona, 200 ml sojinog mleka, 100 g indijskih oraha, 400 g ananasa, 100 g smrznutog graška, 6 stabljika korijandera, so i biber.

Priprema:

1. Crni luk i đumbir oljuštite i sitno iseckajte. Karfiol operite, očistite, iskidajte na cvetiće, a šargarepu oljuštite i isecite na kolutove debljine pola centimetra. Boraniju operite, očistite i prepolovite. Ljute papričice isecite po dužini, izvadite semenke i iseckajte na tanke trake.

2. Crveno sočivo stavite u cediljku, operite i ocedite. Krompir oljuštite, operite i isecite na kriške debljine pet centimetara. U velikom tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, đumbir, papričicu i sočivo, i dinstajte na umerenoj temperaturi tri-četiri minuta, uz stalno mešanje.

3. Dodajte kari u prahu, promešajte, nalijte povrtni bujon i mleko, kad proključa na umerenoj temperaturi kuvajte još 15 minuta, povremeno promešajte. Indijski orah pržite u tiganju bez masnoće dok ne porumeni, ohladite i iseckajte.

4. Ananas oljuštite i isecite na tanke kolutove. U kari dodajte ananas, indijski orah i smrznuti grašak i kuvajte još pet minuta na umerenoj temperaturi. Korijander operite, protresite, krupno iseckajte, dodajte u kari, posolite i pobiberite.

Izvor: Novosti

Umak sa slaninom i čizburgerom

Sastojci 

225g mlevene govedine

8 šniti slanine isečene na krupnije komade

1/2 crnog luka, naseckanog na kockice

1 čen belog luka, naseckanog

120g krem sira, omekšalog

1 kašika Vučester sosa

2 kašike kečapa

1/2 šolje kisele pavlake

1/4 šolje majoneza

1/2 šolje narendane mocarele

1/2 šolje narendanog Čedar sira

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180C.

2. U tiganju propržite mlevenu govedinu, pa je ocedite od masnoće.

3. Pecite slaninu dok ne postane hrskava (ocedite je ali zadržite 1 1/2 kašiku masnoće u tiganju.

4. Dinstajte na umerenoj vatri crni i beli luk u masnoći.

5. U velikoj činiji pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, sir, vučester sos i kečap. Dodajte govedinu, slaninu, crni i beli luk i sve dobro promešajte da se sjedini.

6. Sipajte smesu u posudu za pečenje i pecite u rerni 15-20 minuta. 7. Uživajte.

Umak sa slaninom i čizburgerom

Sastojci 

225g mlevene govedine

8 šniti slanine isečene na krupnije komade

1/2 crnog luka, naseckanog na kockice

1 čen belog luka, naseckanog

120g krem sira, omekšalog

1 kašika Vučester sosa

2 kašike kečapa

1/2 šolje kisele pavlake

1/4 šolje majoneza

1/2 šolje narendane mocarele

1/2 šolje narendanog Čedar sira

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180C. 2. U tiganju propržite mlevenu govedinu, pa je ocedite od masnoće. 3. Pecite slaninu dok ne postane hrskava (ocedite je ali zadržite 1 1/2 kašiku masnoće u tiganju. 4. Dinstajte na umerenoj vatri crni i beli luk u masnoći. 5. U velikoj činiji pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, sir, vučester sos i kečap. Dodajte govedinu, slaninu, crni i beli luk i sve dobro promešajte da se sjedini. 6. Sipajte smesu u posudu za pečenje i pecite u rerni 15-20 minuta. 7. Uživajte.

Izvor: Closet cooking

Domaći pesto sos sa lešnicima

Ovoga puta nema vrdanja! Sve sastojke možete nabaviti na pijaci po izuzetno niskim cenama. Ukus je neodoljiv, a vaš organizam će vam biti zahvalan.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- veza peršuna

- veza bosiljka

- 1 čen belog luka

- šaka pečenih lešnika

- maslinovo ulje

- malo soli

Prirpema:

Sve sastojke stavite u blender. Lešnike prethodno ispecite. Ulja stavite toliko da možete od navedenih sastojka da napravite sos.

Stavite ga u staklenu teglicu i koristite u raznim varijantama: kao prilog uz povrće, kao začin, kao podlogu za sendviče ili picu ili kao sos za pastu. 

Izvor: Pressonline

Napravite najbolji sos za picu ikada

Ovaj ukusni sos ne morate koristiti isključivo za picu, već i za razna druga testa koja volite.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika putera

- 1/2 kašičice crnog luha u prahu (ili svežeg sitno seckanog)

- 1/4 kašičice sušenog celera

- 1 sitno seckani čen belog luka

- 230 ml soka od paradajza

- 180 ml pelata

- 2 kašike rendanog parmezana

- 1 kašičica sušenog bosiljka

- 1 kašičica origana

- 1/2 kašičice soli

- 1/2 kašičice šećera

- 1/4 kašičice bibera

- 1 lorber

- 1 kašičica semenki komorača

Priprema:

Rastopite maslac i maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte celer, beli i crni luk i promešajte. Dodajte paradajz sos i pelat i opet dobro umešajte. Dodajte i sve ostale sastojke i kuvajte na tihoj vatri oko 45 min. do sat vremena. Vaš sos je spreman za upotrebu.

Izvor: Pressonline

Naučite kako da napravite pesto sos

Sastojci:

3-4 šolje lišća od bosiljka

3 čena belog luka

100 g parmezana

20 g pinjola (ili 50 g indijskog oraha)

1-1,5 dl maslinovog ulja

kašičica (ili manje) soli

Priprema: 

1. Operite bosiljak, izmiksujte ga u blenderu s belim lukom i pinjolima. 

2. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksujte da se sve sjedini u masu poput majoneza. 

Napomena: Pesto pripremajte samo od listova bosiljka, cvetove i grane odvojte jer daju gorak ukus. 

Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa

Bavarski sos

Potrebno:

holandski sos, 2 kašike pavlake, maslac sa rakovima

Priprema:

Osnova za ovaj sos je Holandski sos.

Umesto običnog maslaca koristi se maslac sa rakovima, a na kraju se dodaju 2 kašike umućene pavlake. Ovaj sos odlično ide uz oslić, losos, list, iverak, školjke i rakove koji se kuvaju u sosu.

Sos od višanja

Potrebno:

0,5 kg višanja, 1 kašika maslaca, 2 kašike brašna, šećer

Priprema:

Oprati pola kilograma višanja, a zatim im izvaditi koštice. U šerpu staviti kašiku maslaca, i kad se maslac zagreje stavite 2 kašike brašna, pa rumeno zapršku ispržite. Zatim na zapršku dodati višnje i propržiti da bi se malo raspale, kako bi boja sosa bila lepa. Naliti višnje supom, dodati malo šećera i kuvati sos dok se ne dobije obična gustina.

Guacamola

Potrebno:

3 srednja avokada , 1/2 šolje crvenog luka , 1 kašika seckanog korijandera ili peršuna , 1/2 kašika sitno seckanog belog luka , 1 kašika soka od limete ili limuna , 1 kašičica ljute aleve paprike , tabasko sos po ukusu , biber, so

Priprema:

Oljuštite i izmiksajte avokado, pa dodajte preostale sastojke, so, biber i alevu papriku po ukusu. Servirajte odmah (sa čipsom od kukuruznog brašna ili krompira) ili pokrijte pa stavite u frižider do služenja.

TZATZIKI

Potrebno:

1 srednji krastavac, 1 pakovanje (200g) grčkog kiselog mleka 10% mm (ako ste na dijeti 0%), malo soli (po ukusu), 1 čen belog luka, malo iseckane sveže mirođije

Priprema:

Narendati na krupno rende (za jabuke) dobro opran, neprskan, neljušten krastavac. Posoliti ga, izmešati i ostaviti da stoji sat vremena.

Dobro iscediti krastavac da izgubi što više vode, izmešati ga sa kiselim mlekom, belim lukom protisnutim kroz presu, iseckanom mirođijom i preliti ga kašičicom ekstradevičanskog maslinovog ulja.

Ajmokac sos - Najjednostavniji recept za ovaj univerzalni, starinski sos

Ajmokac sos - Najjednostavniji recept za ovaj univerzalni, starinski sos

Ajmokac je starinsko jelo, zapravo sos ili preliv, koji je pre bio neizostavan na trpezi.

Kao i sva stara jela, priprema se jednostavno i brzo… Kuva se obično od supe koja preostane od ručka, mada se može napraviti i običnom vodom, bez da izgubi na kavlitetu.

Potrebno:

2 čena belog luka,

pileći bujon,

ulje,

3 kašike brašna,

malo belog vina,

mirođija

Priprema:

Na vrelom ulju propržiti 2 čena belog luka, zatim doliti malo pilećeg bujona (ukoliko nemate bujona, slobodno napravite ovaj sos i sa vodom), smanjiti vatru, dodati 3 kašike brašna i malo belog vina uz stalno mešanje.

Kuvati oko 5 minuta. Na kraju dodati sitno seckanu svežu mirođiju.

Ovakav preliv je idealan za rečnu ribu kao što su smuđ i štuka, ali i za piletinnu, kao i za prelivanje pečenog krompira iz rerne.

KINESKI PRELIV (DRESSING)

Potrebno:

50 ml tamnog soja sosa

50 ml maslinovog ulja

50 ml jabukovog sirćeta

1 kašičica senfa "estragon"

2 kašike vode

Priprema:

Pomešajte soja sos, maslinovo ulje, sirće, senf i vodu. Poslužite uz narendanu šargarepu.

Vreme pripreme: 10 minuta