Cimet (Cinnemomum Ceylonicum Blume I Cinnamomum Cassia)

Cimet (Cinnemomum Ceylonicum Blume I Cinnamomum Cassia)

Istorijat i rasprostranjenost

Cimet je jedan od najstarijih začina. Pominje se 2.800. godine pre n.e. u kineskoj botanici. Bio je izuzetno cenjen i u starom Egiptu, gde je upotrebljavan i za balzamovanje. Bio je vredniji od zlata i veoma popularan  u srednjem veku.

Poreklom je iz Šri Lanke, Mijanmara i Indije. Droga se uzgaja na Cejlonu, u Indoneziji, Kini, Japanu, Vijetnamu, Javi i Južnoj Americi.

Botaničke i morfološke karakteristike

Cimet je osušena  kora  žbunastog,  zimzelenog  drveta cimetovca.  Cimetovac  u  divljini  naraste  i  do  7m, a  kultivisani  do 3m.  Lišće  i  kora  su  sa  karakterističnom  aromom. Listovi  su ovalni  sa izraženim nervima. Plodovi su bobice purpurne boje. 

Razlikuju se cejlonski i kasija cimet. Cejlonski cimet, koji se prodaje  u obliku štapića, žutobraon  boje, ima  nežniju  i  pikantniju  aromu  i  kvalitetniji  je od  kasija cimeta. Kasija cimet je crvenkaste boje, lošijeg kvaliteta, oštrijeg ukusa, lagano pecka jezik.

Hemijski sastav

Cimet sadrži eterično ulje (0,4-8,0%),  celulozu, ugljikohidrate, tanin, manitol, kumarine i dr. Jedan je od najaromatičnijih začina. Slatkastog je, veoma prijatnog mirisa. Ukus mu je ljutkast, opor i topal.

Eterično ulje je svetložuta tečnost izrazito aromatičnog mirisa, slatkastog okusa, koji blago peče. Osnovne komponente eteričnog ulja su: cimetaldehid (65-75%), α-bergamoten (27,4%), α-copaen (23,0%), transcimetna kiselina (10%), cimetni alkohol, (8,0%), eugenol (5,0%)   i dr.          

Lekovitost

Cimet je prirodni astrigens, antifungal, antibakterik, aromatik, dispeptik, antidijabetik, diuretik, dezifecijens, hemostatik, korigens, nerving, stomahik, karminativ, spazmolitik i stimulans. Jača srce i želudac, a pomaže kod dijabetesa tipa 2. Pozitivno deluje  na uravnoteženje odnosa  holesterola. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama povoljno utiče na eliminaciju celulita, sanira bronhitis.

Upotreba

Cimet se koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj  industriji. 

U prodaji se nalazi u obliku tankih savinutih komada, dugih 10-20 cm,  debljine 1-2 mm, kojima je uklonjen veći deo primarne kore. Kora se odmah zavija i to jedna oko druge, belkaste je boje, spajanjem postaje crvenosmeđa zbog flobafena.

Cejlonski cimet se koristi  za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka. Kasija cimet se više  upotrebljava za posebna jela i umake i  najčešće se nalazi u mlevenom obliku.

Narodna imena

Kaulin, cimit.

Možda će vas interesovati i ovo: