TOP 5 MARINADA: Ovako ćete spremiti najsočnije meso, a 1 trik sastojak će omekšati i najžilavije
Svi ljubitetlji mesa znaju da ako ga prvo marinirate, pa termički obradite ono ima mnogo bolji ukus. Marinada ga omekšava, a sastojci u njoj ga čine aromatičnijim i lepšim. Izdvojili smo za vas 5 marinada koje će svako meso učiniti mnogo ukusnijim.
Nikada ne marinirajte u metalnim posudama, jer će meso biti gorko, već koristite staklenu, plastičnu ili keramičku posudu.
Što krupnije isečete sastojke, to će se bolje marinirati. Da bi upili marinadu što više i bolje, viljuškom pritisnite sastojke na nekoliko mesta.
SLATKO-KISELA MARINADA
Sastojci:
2 kašike soja sosa
2 kašike crvenog vina
3 čena mlevenog belog luka
1 kašičica rendanog svežeg đumbira
1 kašičica mesa
malo bibera
malo slatke mlevene paprike
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za marinadu, pa premažite meso i ostavite da odstoji minimum 3 sata, a najbolje je oko 8-9 sati.
MLEČNA MARINADA
Sastojci:
1 kiselo mleko
2 čena belog luka
1/2 kašičice kurkume
1 karanfilić
prstohvat cimeta
PIKANTNA MLEČNA MARINADA
Sastojci:
1 kiselo mleko
1,5 kašičica ljute mlevene paprike
1 kašika soka od limuna
MARINADA SA LIMUNOM
Sastojci:
2 kašike sok od limuna
2 kašike ulja
rendana kora limuna
sveža nana
origano
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i premažite meso. Količinu možete priladođavati vašem ukusu.
MARINADA ZA RAŽNJIĆE
Sastojci:
2 kašike senfa
4 kašike majoneza
prstohvat mlevenog bibera
2 crna luka
1 limun
2 lovorova lista
so
Priprema:
Meso isecite na komadiceć, pa pobiberite. Prelijte majonezom i senfom koji ste prethodno pomešali, i lepo sjedinite. Stavite lovorov list i pospite seckanim lukom. Sve to prelijte sokom od limuna i ostavite da se marinira 8 sati. Meso solite pre nego što ga stavite na roštilj.
Izvor: Stvar ukusa