Starinski sos od mirođije (beli sos)

Starinski sos od mirođije (beli sos)

Kao po nekom nepisanom pravilu, ovaj starinski sos od mirođije (ili kako ga mnogi zovu, jednostavno – beli sos), skoro uvek se jede uz mlade, pržene krompiriće, ali idealan je i uz sva kuvana mesa...

Zapravo, ovo je jedan pravi, starinski recept. Jednostavan, napravljen od namirnica koje uvek imamo pri ruci i uvek vas vrate u detinjstvo…

Dakle, danas pravimo starinski sos od mirođije.

Potrebno je:

1 kašika masti (ili malo ulja)
3-4 kašike brašna
1 veza mirođije (kopar, dill)
oko 1/2 l vode
1 kašičica soli
1 kašika sirćeta
malo šećera

Priprema sosa

Na malo masti (ili ulja) upržiti brašno “na belo” (kratko ga pržiti, treba da ostane blede boje).

U međuvremenu proprati i sitno naseckati mirođiju.

Kad je brašno dovoljno uprženo, dodati mirođiju i nju kratko upržiti, tek toliko da pusti svoj miris.

U šerpu postepeno dosipati vode i dobro mešati varjačom (ili žicom za mućenje) kako se ne bi stvorile grudvice. Beli sos osoliti, zakiseliti sirćetom i osladiti po ukusu.

Sos od mirođije potrebno je mešati u toku kuvanja (varjačom ili mutilicom), sve dok se brašno ne ukuva dovoljno i dok sos ne postigne željenu gustinu. Beli sos od mirođije ostaviti na toploj ringli do serviranja, povremeno mešajući ga varjačom.

Posluženje
Ovakav sos od mirođije poslužite za ručak uz pržene mlade krompiriće, uz bareni krompir i kuvano meso iz supe.

Izvor: stasekuva.com

Možda će vas interesovati i ovo: