Recept za kremasti sos od pečuraka

UMAK KOJI SE SLAŽE SA SVAKIM JELOM: Recept za kremasti sos od pečuraka

Šampinjoni su dostupni tokom cele godine, nemaju preintenzivan ukus, pa ih vole i oni koji i nisu baš neki veliki ljubitelji pečuraka, a i cenovno su svima prihvatljive, pa je zato sos od šampinjona idealno jelo kojim možete upotpuniti baš svaki obrok.

Ovaj se umak izuzetno brzo i lako priprema, može se poslužiti kao toplo predjelo uz tostirani hleb ili kao prilog uz vaše omiljeno mesno jelo, kao sos za testeninu. Najfiniji je kad se konzumira odmah, dok je još topao, ali možete ga jesti i hladnog kao namaz uz krekere.

Sastojci:

500 g šampinjona
1 praziluk
2 čena belog luka
2 grančice svežeg timijana
2 prstohvata soli
malo sveže mlevenog crnog bibera
100 ml belog vina
200 ml pavlake za kuvanje
maslinovo ulje
grančica svežeg peršuna

Priprema:

Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati), pa ih iseckajte na listiće. Praziluk operite, osušite i narežite na tanke kolutiće.

U tiganj sipajte maslinovo ulje, smrvljen beli luk, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da beli luk ne zagori). Potom dodajte praziluk i dinstajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.

Dodajte šampinjone, pa nastavite da dinstate još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne puste tečnost. Sipajte vino i dinstajte dok alkohol ne ispari i tečnost se smanji.

Posolite i pobiberite, pa dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5 minuta dok se sos lepo ne poveže.

Umak pospite sitno seckanim peršunom i poslužite.

Izvor: punkufer.hr

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.