TZATZIKI

Potrebno:

1 srednji krastavac, 1 pakovanje (200g) grčkog kiselog mleka 10% mm (ako ste na dijeti 0%), malo soli (po ukusu), 1 čen belog luka, malo iseckane sveže mirođije

Priprema:

Narendati na krupno rende (za jabuke) dobro opran, neprskan, neljušten krastavac. Posoliti ga, izmešati i ostaviti da stoji sat vremena.

Dobro iscediti krastavac da izgubi što više vode, izmešati ga sa kiselim mlekom, belim lukom protisnutim kroz presu, iseckanom mirođijom i preliti ga kašičicom ekstradevičanskog maslinovog ulja.

KINESKI PRELIV (DRESSING)

Potrebno:

50 ml tamnog soja sosa

50 ml maslinovog ulja

50 ml jabukovog sirćeta

1 kašičica senfa "estragon"

2 kašike vode

Priprema:

Pomešajte soja sos, maslinovo ulje, sirće, senf i vodu. Poslužite uz narendanu šargarepu.

Vreme pripreme: 10 minuta

Ajmokac sos - Najjednostavniji recept za ovaj univerzalni, starinski sos

Ajmokac sos - Najjednostavniji recept za ovaj univerzalni, starinski sos

Ajmokac je starinsko jelo, zapravo sos ili preliv, koji je pre bio neizostavan na trpezi.

Kao i sva stara jela, priprema se jednostavno i brzo… Kuva se obično od supe koja preostane od ručka, mada se može napraviti i običnom vodom, bez da izgubi na kavlitetu.

Potrebno:

2 čena belog luka,

pileći bujon,

ulje,

3 kašike brašna,

malo belog vina,

mirođija

Priprema:

Na vrelom ulju propržiti 2 čena belog luka, zatim doliti malo pilećeg bujona (ukoliko nemate bujona, slobodno napravite ovaj sos i sa vodom), smanjiti vatru, dodati 3 kašike brašna i malo belog vina uz stalno mešanje.

Kuvati oko 5 minuta. Na kraju dodati sitno seckanu svežu mirođiju.

Ovakav preliv je idealan za rečnu ribu kao što su smuđ i štuka, ali i za piletinnu, kao i za prelivanje pečenog krompira iz rerne.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.