Smuđ i štuka u rerni - Dva delikatesa u jednom jelu

Smuđ i štuka u rerni - Dva delikatesa u jednom jelu (FOTO)

Ako nađete da kupite ove dve ribe - najplemenitije rečne ribe - ovo je recept koji ne biste trebali propustiti. Pravi se za veće društvo (6 osoba) i veoma ga je jednostavno napraviti. Verujte - svi će se oduševiti. I što je najbolje - ne možete pogrešiti u pripremi.

Potrebno:

1 smuđ cca 1,3 kg
1 štuka cca 1,3 kg
3 krompira
10 čeri paradajza (cca 200g)
1 limun
8 čenova belog luka
2dcl maslinovog ulja
2 kašikice ruzmarina
so, biber

Priprema:

U posudicu izmešati maslinovo ulje, sitno iseckana 3 čena belog luk i kašikicu ruzmarina. Izmešati i polovinom smese odmah premazati ribu.

U tepsiju staviti krompir na krupno isečem na dno, pa njega naslagati ribu u koju smo stavili krišku limuna i bogato premazali pripremljenim sosom.

Smuđ i štuka u rerni

U tepsiju pored ribe staviti čeri paradajz, 5 čenova belog luka. Krompir posoliti i posuti sve zajedno sa još kašikicom ruzmarina.

Preostale kriške limuna takođe staviti u tepsiju na krompir.

Smuđ i štuka u rerni

Staviti tepsiju u rernu na 250 stepeni na 5 minuta, zatim rernu smanjiti na 180 stepeni. Na svakih 15 minuta premazivati ribu preostalim prelivom.

Posle 45 minuta izvaditi ribu i ostaviti da odstoji 10 minuta pa tek onda seći ribu i služiti.

Smuđ i štuka u rerni

Napomena: I pored pečenog krompira uz ribu u tepsiji - slobodno napravite krompir salatu uz ovo jelo. Prilikom pravljenja krompir salate buidte hrabri i stavite dovoljnu količinu sirćeta!

Izvor: kuvar.in.rs

Možda će vas interesovati i ovo: