Pečeni smuđ na krompiru
Smuđ važi za najkvalitetniju rečnu ribu, a spremljen na ovaj način će biti i centralna figura vaše trpeze. Sprema se lako, brzo je gotovo, a ukus će vas oduševiti.
Potrebno:
4 smuđa
1 kg krompira
1 dl pavlake
1 manja glavica belog luka
3-4 kašičice peršunovog lista
limunov sok
mešavina začina i biber po ukusu
1 dl ulja
50 g putera
so
Priprema:
1. Ribu dobro očistiti, preliti je mešavinom ulja i limunovog soka, usoliti i utrljati sitno seckan beli luk.
2. Posuti je biberom i peršunovim listom, te ostaviti da odstoji 1-2 sata.
3. Krompir očistiti, iseći na kolutiće i pore đati u pleh. Preliti sa malo ulja, posuti mešavinom začina i peršunom. Peći u rerni na 250 °C.
4. Kada je krompir dopola pečen, preko njega poređati usoljenu ribu, te ponovo vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.
5. U međuvremenu pomešati puter sa kiselom pavlakom i limunovim sokom, pa preliti ribu i vratiti je da se još malo zapeče.
Izvor: Pošalji recept