
Punjena štuka - Impresivno jelo i izgledom i ukusom (FOTO)
Ovo je jelo kojim ćete oduševiti svoje goste i ukućane, a pošto je reč o otkoštenom ribljem mesu i mala deca će moći da uživaju njemu. Pored fenomenalnog ukusa, ovo jelo će na vašem stolu izgledati zaista impresivno.
Za ovo jelo najbolje je odabrati štuku od cca 2kg. Sveže upecanu :)
Recept za punjenu štuku u rerni
Sastojci:
Štuka 2kg,
Margarin ili maslac 250g
Sir trapist (ili neki drugi punomasni sir) 300g
So, biber
Vegete po želji
Krompir 1kg
Maslac za mazanje štuke 100g
Priprema:
Ono što moram na početku naglasiti je da štuki kaju čistite ne smete rasporiti stomak, već iz reza koji ste napravili ispod glave povaditi unutrašnjost.
Lagano zaseći ispod kože i polako guliti kožu sa mesa štuke, kao što vidite na fotografiji.
Kada dodjete do dela kod peraja, zasecite nožem i samo nastavite dalje. Nije toliko komplikovano kao što vam se čini.
Kada ste ogulili kožu sa štuke, izvrnite kožu nazad i ostavite sa strane.
Meso skinite sa kostiju i izmeljite. Izmeljite meso štuke 2 puta zbog eventualno zasotale koščice.
U mleveno meso štuke dodajte margarin (ili maslac, šta vam je u frižideru), sir, začinite solju i biberom i izmešajte sve to dobro.
Ovako napravljenu smesu polago rukom vrćajate nazad i punite štuku.
Kromir isecite na kriške, posolite ga, stavite malo ruzmarina po njemu.
U dobro nauljenu tepsiju stavite začinjen krompir, i na krompir položite napunjenu štuku. Na štuku poređajte komade maslaca kako koža tokom pečenja ne bi popucala.
Pecite na 180C otpilike sat vremena, u zavisnosti od rerne koju koristite.