Najukusniji pečeni krompir
Recept uz koji će vam krompir uvek ispasti hrskav.
Svima nama se desilo da pečeni krompir upije previše masnoće, bude mekan ili da mu nedostaje hrskavi spoljašnji sloj. Uz ovaj recept, sa samo jednim dodatkom koji svi imate u kuhinji, to vise neće biti slučaj.
Potrebno:
- 2 kašike mlevene paprike
- 1 glavice crnog luka
- 50 ml suncokretovog ulja
- 0.5 kg krompira
- 20 g maslaca
- so, biber
-
Priprema:
Oljuštite krompir i isecite na kriške.
Isecite luk na kolutove širine do 5mm.
Krompir kuvajte oko 10 minuta, pa ostavite da se prohladi.
Dužina kuvanja je samo okvirna. Proveravajte koliko je krompir skuvan, uz pomoć čačkalice ili viljuške, središte krompira ne treba da bude potpuno mekano. Krompir ne sme da se raspada.
Kada se krompir dovoljno ohladio, prelijte ga obilno uljem.
Dodajte alevu papriku kako bi dobio lepu rumenu boju i čili (po želji, ako volite pikantnija jela).
Pobiberite i posolite po ukusu. Sve dobro promešajte rukama.
Rasporedite krompir u posudu za pečenje i dodajte luk i maslac.
Pecite krompir u prethodno zagrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta, zatim povećajte temperaturu na 250ºC i pecite još oko 10 minuta dok ne porumeni ili ukoliko imate šporet sa turbo rernom (ugređenim ventilatorom) uključite tu opciju i pecite do 5 minuta.