
Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo
Tzatziki sos je savršen grčki umak bez kog ne možete ni da zamislite giros i čest je prilog u grčkoj kuhinji. Ovaj sos bogatog ukusa lako se slaže i sa ostalom hranom, a jednostavno možete da ga napravite i kod kuće.
Tzatziki Sos
Sastojci:
1 velika sveža krastavac 2 čaše (500 g) grčkog jogurta 2-3 čena belog luka, sitno seckana 1-2 kašike maslinovog ulja 1-2 kašike svežeg limunovog soka ili sirćeta 1-2 kašike svežeg kopra, sitno seckanog (po želji) So i biber po ukusu
Priprema:
Priprema krastavca: Ogulite krastavac i prepolovite ga po dužini. Izvadite semenke kašikom, a zatim ga narendajte na krupno rende. Stavite narendani krastavac u čistu kuhinjsku krpu ili gazu i dobro ga iscedite da se ukloni višak vode.
Priprema sosa: U velikoj posudi pomešajte grčki jogurt, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok ili sirće, i svež kopar. Dodajte narendani i isceđeni krastavac. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
Hlađenje: Pokrijte posudu i ostavite tzatziki sos u frižideru najmanje jedan sat pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.
Upotreba:
Tzatziki sos je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:
Kao umak: Služite ga kao umak za sveže povrće, pita hleb, tortilje ili grickalice.
Uz meso: Koristite ga kao prilog uz pečeno ili grilovano meso, posebno uz jagnjetinu, piletinu ili svinjetinu.
U sendvičima i girosima: Odličan je dodatak sendvičima, girosima, kebabima ili šavarmama.
Kao preliv za salate: Možete ga koristiti kao preliv za grčke ili mediteranske salate.
Čuvanje:
U frižideru: Tzatziki sos se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana.
Zamrzavanje: Nije preporučljivo zamrzavati tzatziki sos jer tekstura krastavca postane vodenasta kada se odmrzne.
Izvor: danas.rs