SALATA OD PATLIDŽANA, PARADAJZA I PAPRIKE

SALATA OD PATLIDŽANA, PARADAJZA I PAPRIKE: Podseća na ajvar i pinđur, ali je priprema lakša (VIDEO)

Savršena salata od patlidžana odlično se slaže uz pečenje.

Priprema zimnice je ono po čemu pamtimo kraje leta i početak jeseni. Ono što je obavezno u svakoj zimnici su džem, ajvar, pinđur i belolučane paprike. Donosimo vam i recept za odličnu salatu sa patlidžanom koja vam neće oduzeti puno vremena i novca, a cele zime ćete uživati u fantastičnom ukusu.

Sastojci:

1 kg patlidžana
1 kg paradajza
500 g paprika
400 g šargarepe
1 veći crni luk
1 glavica belog luka
ljuta paprika po ukusu
40 g peršuna
100 ml ulja
25 ml sirćeta
1,5 kašika soli
80 g šećera

Priprema:

Patlidžan isecite, pa posolite, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. U veliki tiganj sipajte ulje i paradajz koji ste izblendirali.

Kad krene da ključa dodajte šećer i pola kašike soli. Promešajte i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, a zatim dodajte rendanu šargarepu, iseckanu papriku i ljutu papriku, kao i seckani crni luk i dobro promešajte.

Poklopite i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, pa dodajte patlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte i kuvajte poklopljeno još 15 minuta. Zatim dodajte mlevenu glavicu belog luka i seckani peršun, kao i sirće. Promešajte, poklopite i kuvajte još 5-7 minuta. Sipajte salatu u sterilisane tegle i dobro zatvorite.

Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto.

{vembed Y=KsYbIKFwLNc}

Izvor: Stvar ukusa

PILEĆA SALATA SA JAJIMA I PARADAJZOM

PILEĆA SALATA SA JAJIMA I PARADAJZOM: Može i kao salata, a super je i za brzinski ručak (VIDEO)

Brzinska pileća salata sa kuvanim jajima i paradajzom je odličan predlog za ručak.

Obrok salate su nezaobilazne leti, jer se brzo pripremaju, a ukus je fantastičan. Postoji milion recepata, a najpopularnija je cezar salata. Predlažemo da isprobate i ovu pileću salatu u koju se dodaju kuvana jaja, paradajz i sir. Ne samo da će vas zasititi, već će izgledom oduševiti svakoga. Može da se služi i kao dekorativno predjelo na slavama i kada su praznici.

Sastojci:

300 g pilećeg filea
2 paradajza
2 jajeta
100 g tvrdog sira
100 g majoneza
mladi luk

Priprema:

Piletinu i jaja skuvajte, pa sitno iseckajte. Mladi luk i paradajz takođe iseckajte, ali paradajz prethodno odvojite od sredine.

Sir izrendajte, a majonez sipajte u kesu za zamrzivač kojoj se odeskli vrh. Činiju za salatu obložite providnom folijom, pa stavite sir. Majonez istisnite iz kese, pa poređajte paradajz i mladi luk preko.

Opet istisnite majonez, pa red belog mesa, zatim opet majonez, pa jaja. Ponovite sve slojeve ispočetka. Znači preko jaja ide sir, majonez, luk i paradajz, majonez, belo meso, majonez i jaja. Ohladite, pa pomoću tanjira okrenite i poslužite.

{vembed Y=BEETZfrCFfo}

Salata sa tunjevinom

Sastojci
Potrebno je:

250 g makarona
200 g kisele pavlake
100 g kukuruza (šećerac)
2 konzerve tunjevine
po ukusu biber
po ukusu so

Priprema

Makarone skuvati prema uputstvu sa pakovanja. Zasebno skuvati kukuruz šećerac i ocediti od vode. Skuvane makarone ocediti od vode, pa ih isprati pod mlazom hladne vode. U dublju posudu staviti kiselu pavlaku i razmutiti je viljuškom. Dodati makarone, oceđenu tunjevinu, kukuruz, posoliti i pobiberiti po ukusu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Preručiti u činiju za posluživanje. Dobro rashladiti, pa poslužiti.

izvor:recepti.com

Osvežavajuća i kremasta salata od krastavaca

Oduševiće vaša nepca

U toku toplih dana retko ko ima volju i želju da stoji pored šporeta kako bi skuvao ručak. Većina ljudi se u toku leta odlučuje za brze i osvežavajuće varijante, te smo jednu takvu pripremili za vas.

Salata od krastavaca u kombinaciji sa sirom i pavlakom osvežavajući je i ukusan prilog svakom jelu, a ako joj dodate i malo mesa, može biti kompletan obrok.

Sastojci:

4 krastavca

200 g kisele pavlake

200 g sitnog sira

2 čena belog luka

sveža mirođija

so

1 kašika sirćeta

Priprema:

U činiji izmešajte kiselu pavlaku i sir, pa dodajte beli luk, so, sirće i mirođiju. Krastavce oljuštite i isecite na kolutove i umešajte ih sa belim dresingom od pavlake i sira.

Po želji odozgo stavite malo mirođije.

Možete poslužiti odmah, ali najlepša je posle pola sata, kada odstoji u frižideru.

Prijatno!

izvor:telegraf.rs

HLADNA SALATA SA TESTENINOM I KOZIJIM SIROM

Bio je jedan dug period u kojem sam ovakve obroke imala skoro svakog dana. Skuvana durum testenina, sveže povrće i začini. Bukvalno mi ništa drugo nije bilo potrebno. Zato mi je ova hladna salata sa testeninom i kozijim sirom baš dobro došla, da se podsetim tog lepog osećaja nakon ovakvog obroka.

Videćete u receptu da sam koristila razno povrće ali uopšte nije ključno da se toga pridržavate. Nekada sam znala da stavim samo paradajz i krastavac i opet bi bilo jako ukusno. A opet, ako vam treba posni obrok, slobodno izostavite sir a dodajte tunu iz salamure, na primer. Avokado će doprineti tome da sve bude ultra kremasto.

To vam je jedan od onih recepata što trpi mnogo izmena. Imam još jedan tip a to je da ovu salatu možete napraviti i bez ulja ako postite na vodi. Znam, jer sam je tako pravila mnogo puta ? Testeninu skuvajte, ohladite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Preko ređajte seckano povrće i na kraju dodajte začine. Ostavite da stoji 20-ak minuta pa tek onda promešajte. Biće savršeno sočno i ukusno!

Sastojci:
200 g Premia kratke durum testenine po vašem izboru
2 kašičice soli

Povrće (količine birate sami):
Premia šećerac iz konzerve
Seckana ajsberg salata, Maxi pijaca
Sveži avokado
Ljubičasti luk
Sveži krastavac
Crvena paprika

Začini:
Premia ekstra devičansko maslinovo ulje
So, biber
Premia suvi začini (vlašac, mirođija, peršun, bosiljak, mešavina za picu, čili, beli luk, crni luk…)

150 g Premia Kozijeg sira

Priprema:

U šerpu sa 3 litra vode sipajte so i pustite da provri. Kada provri, dodajte testeninu i kuvajte je prema uputstvu sa pakovanja, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre, procedite, ohladite pod mlazom hladne vode i ocedite. Stavite u veću činiju. U međuvremenu iseckajte svo povrće i stavite preko testenine.

 

 


U odvojenoj posudici pomešajte začine i maslinovo ulje pa prelijte preko salate. Dobro izmešajte da se sve sjedini i da začini dopru da svakog komadića povrća. Ukoliko ne jedete salatu odmah, možda je bolje da ajsberg salatu stavite kasnije da ne bi omekšala od stajanja. Sve oplemenite mrvljenim kozijim sirom i spremno je za serviranje.

 

 

Salata sa breskvama i mocarelom

Sastojci za 2 Osoba/e

6 kom. breskvi
150 g mocarela sira
100 g rukole

Započni pripremu

Isecite breskve na pola i pržite ih nekoliko minuta u tiganju da omekšaju. Prebacite ih u činiju sa opranom rukolom i dodajte komadiće mocarele preko. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

Zapečena paprika u pavlaci

Skoro nisam jela ništa što me je ovako oduševilo. Obožavam papriku i sve što ima veze sa istom, pripremljenu na bilo koji način i uvek tragam za nekim novim receptom. Ovo je kombinacija salate sa belim lukom, ali bez sirćeta, i punjenih pohovanih paprika ali bez pohovanja, osvežava, razblažuje, a u isto vreme ima pun ukus. Nekome salata, a nekome prilog, mada meni više liči na prilog uz neko mes’ce.

Sastojci:

1kg mesnate babure paprike ( mada može bilo koja, mislim da bi sa rogom imalo poseban šmek )
oko 1 kašika soli ili po ukusu
malo bibera, opet po ukusu
100 ml ulja
180 gr, ili jedna mala kisela pavlaka
180 ml jogurta, opet jedna mala čaša ( ukoliko je veće pakovanje, sve mere mogu da idu na 200 ml )
100 ml vode
1 kašika brašna
beli luk po ukusu ( može biti svež, a i u granulama ili prahu )

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Papriku očistiti od peteljki pa preseći po sredini i onda svaki deo zavisno da li su paprike manje ili veće na dva ili tri dela.

Premazati uljem tepsiju pa redjati papriku, prvo jedan red koji malo nauljimo, pospemo solju i biberom pa drugi red.

Izmedju naseckamo belog luka ili pospemo granulama ili prahom. Uradite to po ukusu, neko voli da se oseti beli luk više, a neko manje. Doduše ima i onih koji uopšte ne vole, u tom slučaju samo ga izostaviti.

Tako pripremljenu papriku staviti u rernu da se peče oko sat vremena. Kod mene je bila baš mesnat apaprika pa dok je onako fino otpustila i malo se pecnula trebalo je oko sat vremena. Procenite po paprici koju vi budete stavili. Trebalo bi da je paprika otpustila, na vrhovima da ju je malo toplina rerne čak i zapekla, a na ubod viljšuskom da je mekana, nikako da se raspada.

Umutiti zatim kiselu pavlaku, jogurt i brašno, pa naliti vodu i opet umutiti. Na kraju dodati so i biber, može i peršunovog lista, malo belog luka i prahu ili granulama pa lagano prelivati preko paprike vodeći računa da svuda prelijete podjednako.

Paprika u tepsiji treba da je gusto poslagana, čak i jedna preko druge da bi kada se bude prelila cela bila u ovom “soku”.

Vratiti u rernu još 30 minuta ili dok ne procenite da je dovoljno.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

 

Osvežavajuća salata sa spanaćem i kuvanim jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

50 g indiјskih oraha
2 kom. jaja
50 g kukuruza šećeraca
10 ml maslinovog ulja
200 g paradajza
400 g spanaća

Započni pripremu

Skuvajte dva jajeta. Oljuštite ih i presecite na četvrtine. Mladi spanać operite i ocedite, te stavite u posudu. Salati dodajte maslinovo ulje, so, paradajz, malo kukuruza iz konzerve i indijski orah. Kada ste promešali i sjedinili sve sastojke, servirajte preko kuvana jaja.

izvor:maxi.rs

Salata sa lignjama i belim vinom

Sastojci
Potrebno je:

800 g lignji
2 čaše kisele paprike
1 šaka mix maslina (crnih i zelenih)
1 srednja glavica crvenog luka
Preliv:

1 rakijska čašica vode od kuvanih lignji
1 rakijska čašica belog vina
1 rakijska čašica vinskog sirceta
1 rakijska čašica maslinovog ulja
1/2 kašičice mlevenog belog bibera
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice ruzmarina
1/2 veze svežeg peršuna
Priprema

Najpre obariti lignje i ostaviti ih da se proglade. Prohladjene lignje iseći na kolutove. Isto to uraditi i sa paprikom, lukom i maslinama. Sve izmešati u istoj posudi.Salata sa lignjama i belim vinom
Preliv: Napraviti preliv tako što je potrebno sve sjediniti od sastojaka i ostaviti ga pripremljenog par minuta da odstoji pre zalivanja i sjedinjavanja sa salatom da bi otpustio sve arome začinskog bilja. Nakon što odstoji zaliti salatu i dobro je izmešati u više navrata. Prebaciti salatu u željenu činiju i preliti je sa preostalom tečnošću. Služiti hladno.Salata sa lignjama i belim vinom

izvor:recepti.com

Ljubičasta salata

Sastojci za 1 Osoba/e

30 ml limunovog soka
200 g ljubičastog kupusa
3 g soli
150 g šargarepe
100 g crvenog luka
15 ml maslinovog ulja

Započni pripremu

Iseckajte ljubičasti kupus i luk po želji, oljuštite šargarepu i isecite je na tanke trake. Posolite i dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka. Servirajte i uživajte u ovoj salati!

Avokado sa pesto sosom

Sastojci za 2 Osoba/e

3 g mirođije
2 kom. avokada
3 kom. peršuna
150 ml pesto sosa
3 g soli

Započni pripremu

Iseckajte avokado po želji. Dodajte mu pesto sos, posolite, začinite peršunom i mirođijom. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa dimljenim lososom, avokadom i mangom

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. avokada
1 kom. manga
400 g dimljenog lososa
50 g pirinča

Započni pripremu
Skuvajte pirinač sa solju. Isecite mango i avokado i servirajte sa dimljenim losom. Začinite po želji i dodajte pirinač. Uživajte u ovom brzom i lakom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Mleveno meso sa narandžom

Sastojci za 2 Osoba/e

100 g čeri paradajza
300 g mlevenog mesa
1 kom. narandže
100 g zelene salate

Započni pripremu

Na nauljenom tiganju izdinstajte crni luk, pa stavite i mleveno meso, posolite, pobiberite, dodajte malo vegete i aleve paprike. Oljuštite narandžu, isecite čeri paradajz i operite zelenu salatu. Servirajte i uživajte u ovom obroku!

izvor:maxi.rs

Papaja salata

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. bibera
50 g zelene boranije
100 g crvenog luka
100 g čeri paradajza
30 g kikirikija
5 g korijandera
10 ml limunovog soka
5 g listova nane
200 g papaje
15 ml maslinovog ulja
2 g šećera
3 g soli

Započni pripremu

Stavite boraniju da se dinsta sa crnim lukom. Očistite unutrašnjost papaje i isecite je na tanke listiće. Prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, posolite, pobiberite, stavite kašičicu šećera. Dodajte kuvanu boraniju, potom i ostale začine i servirajte. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa rukolom i pomorandžom

Sastojci za 1 Osoba/e

200 kom. narandže
50 g rukole

Započni pripremu

Isecite očišćene pomorandže kao na fotografiji i operite rukolu, a potom servirajte. Uživajte u ovoj brzo pripremljenoj salati. Prijatno!

 

Salata sa cveklom, šunkom i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. cveklе
3 kom. jaja
5 g soli
200 g praške šunke
3 g vegete

Započni pripremu

Na dno tegle stavite narendanu šunku, a potom narendanu cveklu iz konzerve. Skuvajte tri jaja i stavite preko cvekle žumanca koja ste izgnječili kroz cediljku. Posolite i začinite vegetom. Stavite na kraju iseckani mladi luk i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Prokelj sa slaninom

Sastojci za 3 Osoba/e

3 kom. bibera
400 g prokelja
200 g slanine
5 g soli

Započni pripremu

Izdinstajte prokelj u slanoj vodi. Zasebno ispržite komadiće slanine na malo ulja. Ocedite prokelj, pomešajte sa slaninom, posolite, pobiberite, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa škampima, papajom i zelenom salatom

Sastojci za 1 Osoba/e

3 kom. bibera
200 g papaje
300 g škampi
5 g soli
200 g zelene salate

Započni pripremu

Očišćene škampe izdinstajte na ulju. Posolite i pobiberite. Očišćenu papaju izrendajte i dodajte opranoj zelenoj salati. Servirajte i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa gorgonzolom

 
 
Sastojci za 1 Osoba/e

200 g gorgonzola sira
10 ml maslinovog ulja
200 g šargarepe
3 g soli
200 g zelene salate
 
Započni pripremu
Operite listove zelene salate, dodajte oljuštenu i iseckanu šargarepu. Isecite gorgonzolu. Sve promešajte, dodajte malo maslinovog ulja i začina. Uživajte u ovom laganom obroku! Prijatno!
 
izvor:maxi.rs

Tuna salata sa grilovanim povrćem i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

2 kom. jaja
2 kom. paprike
100 ml paradajz sosa
200 g paradajza
200 g tikvica
160 g tunjevinа

Započni pripremu

Isecite paradajz, papriku, tikvicu i propržite u gril tiganju. Skuvajte jaja. Zatim spojite tunjevinu sa grilovanim povrćem, preko stavite paradajz sos i preko nasečena kuvana jaja. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku.

izvor:maxi.rs