Savršena salata od patlidžana odlično se slaže uz pečenje.
Priprema zimnice je ono po čemu pamtimo kraje leta i početak jeseni. Ono što je obavezno u svakoj zimnici su džem, ajvar, pinđur i belolučane paprike. Donosimo vam i recept za odličnu salatu sa patlidžanom koja vam neće oduzeti puno vremena i novca, a cele zime ćete uživati u fantastičnom ukusu.
Sastojci:
1 kg patlidžana
1 kg paradajza
500 g paprika
400 g šargarepe
1 veći crni luk
1 glavica belog luka
ljuta paprika po ukusu
40 g peršuna
100 ml ulja
25 ml sirćeta
1,5 kašika soli
80 g šećera
Priprema:
Patlidžan isecite, pa posolite, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. U veliki tiganj sipajte ulje i paradajz koji ste izblendirali.
Kad krene da ključa dodajte šećer i pola kašike soli. Promešajte i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, a zatim dodajte rendanu šargarepu, iseckanu papriku i ljutu papriku, kao i seckani crni luk i dobro promešajte.
Poklopite i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, pa dodajte patlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte i kuvajte poklopljeno još 15 minuta. Zatim dodajte mlevenu glavicu belog luka i seckani peršun, kao i sirće. Promešajte, poklopite i kuvajte još 5-7 minuta. Sipajte salatu u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto.
{vembed Y=KsYbIKFwLNc}
Izvor: Stvar ukusa