URNEBES SALATA: Od dve vrste sira, pikantna i kremasta - odlična uz sve vrste mesa
Urnebes je jedna od najpoznatijih srpskih salata.
Južna Srbija je poznata po pikantnoj urnebes salati koja se pravi od 2 vrste sira i ljute paprike. Od vrlo jeftinih sastojaka koje skoro svako već ima u frižideru, napravite čuveni srpski specijalitet koji se najbolje slaže sa roštiljem, ali i pečenjem. Odličan je predlog i kao predjelo za slave.
Sastojci:
550 g feta sira
300 g mladog sira
2 čena belog luka
50 ml ulja
7 kašika slatke tucane paprike
4 kašike ljute tucane paprike
Priprema:
Izmrvlejni feta sir i mladi sir izblendirajte. Sipajte ulje i još jednom izblendirajte. Neme apotrebe dugo blendirati sir, ne treba da se pretvori u krem, već da zadrži svoju teksturu.
Smesi dodajte sitno naseckan beli luk, slatku i ljutu tucanu papriku i promešajte.
Pre služenja ohladite u frižideru.