Francuska salata

Potrebno:

1/2 kg Krompira

10 dg selenovog korena

4 šargarepe (cca 20 dg)

peršunov korijen (6 dg)

ulje

sirće

4 kisela krastavca

1 jabuka (10 dg)

20 dg zelenog graška

2 jaja

Sastojci za domaću majonezu:

1/2 litre ulja

1 kašika senfa

sol

prstohvat bibera

prstohvat šećera

Priprema:

U slanoj vodi skuvati Krompir, selenov i peršunov koren i šargarepu. Kada je skuvano sve narežite na sitne kockice i začinite uljem i sirćetom . Takođe narežite na kocke krastavce, jaja i dodajte kuvani zeleni grašak. Sve zajedno dobro pomešati i dodati majonezu.

Priprema domaće majoneze:

Mikserom miješajte 2 žumanca za kašikom senfa, te uz stalno mešanje polako dodavajte kap po kap ulja.  Dodajte so i biber te pred sam kraj limunov sok.

Salata od piletine, gljiva i slanine

Potrebno:

500 grama pilećih fileta

150 grama narezane slanine

1 kristal salata

1 crvena paprika

1 zelena paprika

350 grama kukuruza (iz konzerve ili kuvani)

200 grama gljiva

1 cikorija (opcija)

4 kašika vinskog sirćeta

1 dl maslinovog ulja

so

biber

1 čen belog luka

Priprema:

Pileće filete narezati na kockice i popržiti na malo ulja. Potom kratko popržiti narezanu slaninu. U posudu staviti narezanu kristal salatu, narezane paprike, kukuruz i narezane gljive. Dodati prženu slaninu i pileće filete. Sve zajedno pomešati i preliti sa prelivom kog ste pripremili tako da maslinovo ulje pomešate sa sirćetom i dodate so, biber i zgnječeni beli luk. Po želji ukrasiti sa listovima cikorije.

Ruska salata
Ruska salata

Ruska salata

Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.

Potrebno:

  • 5 kuvanih jaja
  • 5  šargarepa
  • 5 kiselih krastavaca
  • 5 Krompira
  • 400 g graška
  • 200 g šunkarice
  • 450 g majoneze
  • malo senfa
  • malo soka od limuna
  • malo soli
  • ulje
  • sirće

Priprema: 

Krompir i šargarepu narezati na sitne kocke, te zajedno sa graškom skuvati u slanoj vodi, procediti i začiniti sa uljem i sirćetom. Iseći krompir na sitne kockice pa ga skuvati, takođe i šargarepu prvo iseći na sitne kockice pa i nju skuvati.

Takođe na sitne kocke narezati jaja i salamu po izboru (pileća, pršut, pileća prsa, hladna pečenka).

Dodati so i biber i majonezu i sve zajedno dobro pomešati.

*Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuvara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.

Kupus sa piletinom

Potrebno:

Pola glavice kupusa (oko 800 g), 2 crna luka, 50 ml+1 kašika ulja, šargarepa, kašičica sušenog majorana, kašičica instant bistre supe, 4 kašike vinskog sirćeta, malo šećera, so, biber, 400 g belog mesa, 50 g mesnate slanine, konzerva (425 ml) krupnog pasulja, 3 kašike salsa sosa (iz flašice)

Priprema:

Kupus iseckajte na rezance. Luk iseckajte na kockice. Šargarepu na rezance. U dubljem sudu zagrejte 50 ml ulja i propržite luk, šargarepu i majoran. Dodajte 200 ml vode, pustite da provri i dodajte kocku supe. Sklonite sud sa ringle i dodajte sirće. Začinite šećerom, solju i biberom, pa vrelo prelijte preko kupusa i ostavite da se malo prohladi. Jako izgnječite rukama i ostavite da stoji najmanje četiri sata. Kašiku ulja zagrejte u tiganju i na njemu propržite seckanu piletinu. Izvadite meso iz tiganja. Sečenu slaninu propržite na ulju na kome je prethodno proprženo meso. Izvadite iz tiganja i ostavite na papirnom ubrusu da se ocedi. Pasulj izvadite iz konzerve, ocedite i operite. Meso, pasulj, salsa sos i slaninu pomešajte s prethodno pripremljenim kupusom.

Cezar salata

Potrebno:

1 glavica kristal salate

200 gr pilećih prsa (s roštilja ili tave)

100 gr dimljene slanine

3 čena belog luka (sitno narezati)

sok od 1 limuna

maslinovo ulje

sol

biber

5 kašika majoneze

2 kriške tosta

sveži parmezan

Priprema:

Najpoznatija salata od piletine je definitivno Cezar salata koja je prvi put pripremljena davne 1924. godine. Cezar salatu osmislio meksički kuvar italijanskog porekla u svom restoranu direktno za stolom gosta. I tako je Cezar salata od davne 1924. pa sve do danas uveselila mnoge trpeze.

Slaninu sitno narezati i popržiti nekoliko minuta na tavi bez dodavanja masnoće. Potom slaninu izvaditi i staviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Na istoj tavi popržiti tost koji ste prethodno narezali na sitne kocke i pomešali sa belim lukom. Na roštilj tavi ispeći pileće meso koje ste prethodno narezali na trakice. Maslinovo ulje pomiješati sa sokom od limuna, dodati so i biber i prelite preko kristal salate koju ste prethodno dobro oprali i narezali. Dodati piletinu, slaninu, prženi tost, sve zajedno pomešati i na kraju posuti sa parmezanom.

Salata od sočiva i krompira. Fantazija ukusa i puca od zdravlja.

Salata od sočiva i krompira. Fantazija ukusa i puca od zdravlja.

Evo predloga za jednu izuzetno zdravu i ukusnu salatu. 

Sočivo je mahunarka koja se nezasluženo retko pojavljuje na našim trpezama. Sočivo je odličan izvor biljnih proteina, gvožđa i folne kiseline, pa je preporučljiva u ishrani, posebno za one koji ne jedu meso. U ovoj kombinaciji nam se posebno dopala.

Potrebno:

250 g krupnog sočiva,
1 velika šargarepa,
1 manji praziluk, 
300 g krompira,
4 kašike maslinovog ulja, biber,
1 pomorandža,
2 kašike vinskog sirćeta,
1-2 kašike meda,
100 g endivije (ako želite)

Priprema:

Sočivo operite u cediljci i kuvajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu šargarepu oljuštite, operite i iseckajte na sitne kockice.

Praziluk očistite, operite i takođe iseckajte na kockice. Oko 5 minuta pre kraja kuvanja seckanu šargarepu i praziluk dodajte u sočivo. Dobro posolite.

Krompir oljuštite, operite i isecite na manje kocke. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu oko 10 minuta propržite krompir uz mešanje. Začinite solju i biberom. Iscedite pomorandžu.

Sok pomešajte sa sirćetom, solju, biberom i medom i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Endiviju očistite, operite, ocedite i iskidajte na komadiće. Sočivo ocedite u cediljci.

Pomešajte krompir, sočivo i preliv sa sokom od pomorandže, još jednom dobro posolite i pobiberite. Ukoliko želite dodajte endiviju i servirajte.

Kupus salata

Potrebno:

500 g narezanog kupusa

maslinovo ulje

1/2 dl sirćeta

so

biber

Priprema:

Kupus očistiti od vanjskih listova i narezati na sitne rezance. posoliti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Potom dodati sirće, ulje i biber.

Vegetarijanska salata sa sirom

Potrebno:

300 g belog sira, 300 g pšenice, 200 g oraha, 2 paprike, paradajz i dve ljute paprike, malo sirćeta, maslinovog ulja i morske soli.

Priprema:

Pšenicu staviti veče pre pripreme salate da se kuva. Isprati je u dve vode i pustiti da prokuva. Kuvati je 45 minuta. Zatim je skinuti sa šporeta, šerpu umotati u ćebe i ostaviti na toplom da prenoći. Sutradan samleti orahe, a paradajz i parike iseći na kockice. Pšenicu ocediti od vode i sipati u činiju. U pšenicu dodati mlevene orahe i povrće i dobro pomešati. Začiniti uljem i solju. Ubaciti pola narendanog  Balans+ belog sira sa probiotikom i polako promešati. Sa ostatkom sira posuti salatu.

Hladna salata od pirinča

Potrebno:

2 šolje pirinča

1 žuta paprika

1/2 šolje konzerviranog pasulja

4 cherry paradajz

1 mladi luk sitno narezani

malo svežeg peršuna

sok od jednog limuna

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Pirinač skuvati prema uputama i ohladiti. Sitno narezati papriku, paradajz, mladi luk i sveži peršun te zajedno sa pasuljem dodati pirinču. Sve zajedno pomiješati, dodati sok od jednog limuna i maslinovog ulja po želji. Na kraju dodati so i biber po želji.

Pasulj salata

Potrebno:

1/2 kg suhog pasulja (ili 1 kg mladog)

2 glavice luka

bučino ulje

sirće, so i biber po ukusu

 Priprema:

Suvi pasulj namočiti preko noći (mladi pasulj ne treba namakati). Sledeći dan, u lonac s hladnom, posoljenom vodom staviti pasulj i kuvati otprilike sat do sat i po.

Luk narezati na tanke kolutove. Kad je pasulj kuvan, ocediti ga, staviti u činiju i odmah topli začiniti bučinim uljem, sirćetom, dodati luk te po okusu i potrebi pobiberiti i dosoliti. Ostaviti da se ohladi pa poslužiti.

Ovako pripremljena salata može u frižideru stajati par dana. Pasulj salatu možete pripremiti i od konzerviranog pasulja, kojeg treba oprati, pa potom izmešati s lukom, uljem i sirćetom. Ako se priprema od konzerviranog pasulja, salatu pripremiti dan ranije kako bi pasulj "povukao“ sve ukuse.

Mozzarella salata

Potrebno:

200 gr sira mozzarella ( pakovanje sa malim okruglim komadima)

10 cherry paradajz (crvene i žute)

šaka grubo seckanog svježeg peršuna

šaka tanko nasjeckanog bosiljka

aceto balsamico

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Prepoloviti mozzarella kuglice i paradajz, dodati bosiljak, peršun, sol i biber. Začiniti prema ukusu.

Posna salata od tunjevine

Potrebno:

konzerva komadića tunjevine, 250 ml posnog majoneza, kašičica senfa, 0,5 kg belog krompira, veza svežeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mlevenih oraha, so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte s majonezom, senfom, orasima i seckanim vlašcem. Kuvani krompir ocedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmešajte.

Salata od rotkvice

Potrebno:

400 gr rotkvice

1/4 šolje sitno naseckane sveže nane

1/2 šalice soka od narandže

sok od jednog limuna

so

biber

Priprema:

Rotkvice oprati i izrezati na tanke kriške. Pomešati sa ostalim sastojcima i ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta pre posluživanja.

Salata od tikvica

Potrebno:

4 tikvice

300 g pavlake

2 čena belog luka

po potrebi mirođija

Priprema:

Tikvice oprati, oljuštiti i izrendati.Posoliti i ostaviti 15 minuta da puste vodu. Ocediti.

Beli luk sitno iseckati, dodati mirođiju i ocedjene tikvice, dodati malo bibera, zatim dodati pavlaku i sve izmešati.

Šarena salata od testenine

Potrebno:

250 gr šarene testenine

250 ml majoneze

100 gr kiselih krastavaca

2 crvene paprike

1 kisela pavlaka

sveži peršun

so

biber

Priprema:

Testeninu skuvati prema uputama, ocediti vodu i ohladiti. Kisele krastavce i crvenu papriku izrezati na kockice, a peršun sitno narezati. Majonezu i pavlaku pomešati . U većoj posudi sve sastojke zajedno pomešati, dodati so i biber. Po želji ukrasiti sa peršunom.

Salata od kiselog kupusa

Potrebno:

1 glavica kiselog kupusa, aleva paprika, ulje

Priprema:

Kiseo kupus isecite na manje komade, pospite uljem i poslužite uz tucanu papriku.

Rezanci salata od povrća

Potrebno:

250 ml majoneze

100 gr kupusa

malo kineskog kupusa

3 šargarepe

5-6 rotkvica

2 čena belog luka

so

biber

sok od jednog limuna

Priprema:

Sve povrće osim belog luka narezati ili naribati na rezance. Staviti u dublju posudu , dodati sitno narezani luk, majonezi, limunov sok, so i biber. Sve zajedno dobro pomešati i ohladiti pre posluživanja.

Daikon salata

Potrebno:

1 okrugla bela rotkva, 2 dugačke daikon rotkve, šolja kuvanog pirinča, 300 ml posnog majoneza, 2 čena belog luka, 50 ml maslinovog ulja, 50 ml vinskog sirćeta, so, biber

 Priprema:

Oljuštite obe vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama. Ubacite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promešajte, rasporedite po manjem plehu obloženom folijom i dobro pritisnite. Kada se salata ohladi, secite je na kocke i poslužite uz zelenu salatu.

Salata od mladih krompira i jogurta

Potrebno:

500 grama mladog krompira

3 dl jogurta

1 luk

1 vezica peršuna

malo vlašca

Priprema:

Krompir skuvati, oguliti i ohladiti. Potom ga narezati, staviti u posudu, dodati sitno narezani luk, peršun, so, biber i pomiješati sa jogurtom. Staviti najmanje 30 minuta u hladnjak, te pre posluživanja posuti sa malo narezanog svežeg vlašca.

Salata od tunjevine

Salata od tunjevine

Salata od tunjevine je jednostavno, ukusno i hranljivo jelo koje se brzo priprema. Može se služiti kao lagani obrok, predjelo ili prilog, a po želji je možete koristi i kao nadev za sendviče ili tortilje.

Recept za salatu od tunjevine

Potrebno:

1/2 kg testenine,
2 konzerve tunjevine,
6 kiselih krastavčića,
150 g kukuruza šećerca (po želji),
3 dl kisele pavlake,
150 gr majoneza,
so, biber,
malo peršunovog lista,
malo origana.

Priprema:

Testeninu skuvajte, ocedite i ostavite da se dobro ohladi.

Za to vreme napravite preliv: krastavčiće sitno iseckati, dodati skuvan i oceđen kukuruz, iseckan peršunov list, malo origana, tunjevinu (oceđenu od ulja i malo usitnjenu), so i biber.

Dodajte  majonez i pavlaku, promešajte i prelite preko testenine. Sve dobro izmešajte i ukrasite po želji.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.