Salata od sočiva i krompira. Fantazija ukusa i puca od zdravlja.
Evo predloga za jednu izuzetno zdravu i ukusnu salatu.
Sočivo je mahunarka koja se nezasluženo retko pojavljuje na našim trpezama. Sočivo je odličan izvor biljnih proteina, gvožđa i folne kiseline, pa je preporučljiva u ishrani, posebno za one koji ne jedu meso. U ovoj kombinaciji nam se posebno dopala.
Potrebno:
250 g krupnog sočiva,
1 velika šargarepa,
1 manji praziluk,
300 g krompira,
4 kašike maslinovog ulja, biber,
1 pomorandža,
2 kašike vinskog sirćeta,
1-2 kašike meda,
100 g endivije (ako želite)
Priprema:
Sočivo operite u cediljci i kuvajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu šargarepu oljuštite, operite i iseckajte na sitne kockice.
Praziluk očistite, operite i takođe iseckajte na kockice. Oko 5 minuta pre kraja kuvanja seckanu šargarepu i praziluk dodajte u sočivo. Dobro posolite.
Krompir oljuštite, operite i isecite na manje kocke. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu oko 10 minuta propržite krompir uz mešanje. Začinite solju i biberom. Iscedite pomorandžu.
Sok pomešajte sa sirćetom, solju, biberom i medom i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Endiviju očistite, operite, ocedite i iskidajte na komadiće. Sočivo ocedite u cediljci.
Pomešajte krompir, sočivo i preliv sa sokom od pomorandže, još jednom dobro posolite i pobiberite. Ukoliko želite dodajte endiviju i servirajte.