Ruska salata
Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.
Potrebno:
- 5 kuvanih jaja
- 5 šargarepa
- 5 kiselih krastavaca
- 5 Krompira
- 400 g graška
- 200 g šunkarice
- 450 g majoneze
- malo senfa
- malo soka od limuna
- malo soli
- ulje
- sirće
Priprema:
Krompir i šargarepu narezati na sitne kocke, te zajedno sa graškom skuvati u slanoj vodi, procediti i začiniti sa uljem i sirćetom. Iseći krompir na sitne kockice pa ga skuvati, takođe i šargarepu prvo iseći na sitne kockice pa i nju skuvati.
Takođe na sitne kocke narezati jaja i salamu po izboru (pileća, pršut, pileća prsa, hladna pečenka).
Dodati so i biber i majonezu i sve zajedno dobro pomešati.
*Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuvara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.