Salata od voća i povrća

Potrebno:

1 manja glavica karfiola, 2 jabuke, 1 mala glavica kupusa, 1 šargarepa, 1 kašičica soli

Preliv: 1 paprika, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soja sosa, 3 kašike jabukovog sirceta ili limunovog soka, 4 kašike susama, 3 kašike mlevenog bundevinog semena ili semena lana, ½ kašičice soli

Priprema:

Iseckajte na sitne komade karfiol i jabuke. Karfiol kuvajte u vodi 10 minuta a jabuke za to vreme stavite da odstoje u slanoj vodi. Kupus i šargarepu isecite i poparite ključalom vodom. Kad se sve ohladi pomešajte povrće i jabuke.

Preliv: papriku isecite na tanke trake dodajte ostale sastojke i izmiksajte da se dobije gust krem. Kremom prelijte povrće i jabuke i lagano izmešajte.

Salata od boranije

Potrebno:

½ kg boranije, kašičica senfa, sok od ½ limuna, 4 čena belog luka, 1 kašičica soli, ½ kašičice bibera, 4 kašike ulja (maslinovog ili bundevinog), ½ veze peršunovog lišća

Priprema:

Boraniju obarite u slanoj vodi (15-20 min), ocedite je i još toplu prelite uljem, posolite i izmešajte. Senf razmutite u soku od limuna, dodajte biber i sitno seckan beli luk. Prelite preko ohlađene boranije, sve dobro izmešajte i poslužite. 

Salata od barenih tikvica

Potrebno:

1 kg. mladih tikvica, 3 čena belog luka, veza peršunovog lišća, kašičica soli, ½ kašičice bibera, kašika jabukovog sirćeta, 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Tikvice očistite, presecite ih na pola i obarite u slanoj vodi, ne duže od 10 minuta. Kad su kuvane i prohlađene isecite ih na kockice, stavite u činiju za salatu, posolite, popiberite, dodajte sitno seckan beli luk i peršunov list. Izmešajte i začinite sirćetom i uljem i pospite kašikom suncokreta. Dobro ohladite i poslužite.

Salata Meksiko

Potrebno:

1 kg krompira, kašičica maslinovog ulja, so, paprika, mlevena crvena paprika slatka

Za salsu: avokado, paradajz, 1/2 crvenog luka, mala ljuta papričica, 2 kašičice naseckanog peršuna.

Preliv: 3 kašičice soka od limuna, 3 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 C. Očistite i iseckajte krompir. Kuvajte ga u slanoj vodi 10 minuta i iscedite. Stavite ga u pleh na koji ste pre toga stavili papir za pečenje, prelijte ga maslinovim uljem, posolite, stavite biber i pospite mlevenom paprikom. Staviti da se peče 35 minuta i ostavite da se ohlasi. Za pravljenje salse na sitno iseckajte avokado, paradajz ,luk, ljutu papričicu i pešun, sve dobro promešajte. Na tanjir stavite ohlađeni pečeni krompir, prelijte ga salsom i prelivom od soka od limete i maslinovog ulja .

Valdorf salata

Potrebno:

500 g crvenih jabuka, sok od pola limuna, 4 struka celera, 150 g posnog majoneza, so, biber, 85 g oraha, 150 g grožđa

Priprema:

Očišćene jabuke stavite u činiju, i prelijte limunovim sokom. Dodajte krupno sečen celer i majonez i po ukusu posolite i pobiberite. promešajte, ubacite grozdove koje ste presekli napola i stavite u frižider da se ohladi. Izvadite salatu iz frižidera, umešajte orahe, servirajte na listove zelene salate i poslužite.

Salata sa makaronama

Potrebno:

250 grama makarona (spirala)

300 grama šunkarice

6 manjih krastavaca (sveži ili kiseli)

4 jajeta  

200 ml pavlake   

200 ml majoneza 

1/2 glavice belog luka  

1/2 kesice origana

po ukusu so, suvi biljni začin, biber

 Priprema:

Staviti vodu da proključa, u nju dodati malo zejtina i soli da se makarone ne bi lepile jedna za drugu.

Kad voda provri sipati makarone i sačekati da proključa, a kada se to desi, makarone poklopiti i skinuti sa vatre. Makarone ostaviti da odstoje 20 minuta. Sitno iseckati sve sastojke i pripremiti ih.

Kada se makarone ohlade pomešati sve sastojke. Začiniti po ukusu belim lukom, origanom, začinom, peršunom. Nakon toga salatu ohladiti u frižideru oko 30 minuta.

Salata od crvenog pasulja i tune

Potrebno:   

 2 konzerve tunjevine u komadima, 4 kisela krastavca, 300rg crvenog kuvanog pasulja, 1-2 čena belog luka, pola glavice luka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber i peršun

Priprema:

Tunjevinu obavezno ocediti od ulja. Krastavce, luk, beli luk i peršun sitno naseckati i pomešati sa svim Potrebnoma. Po želji dodajte i limunov sok ili pobiberite.

Italijanska salata od krompira

Potrebno:   

1kg krompira, 2 glavice crnog luka, 2 kisele jabuke, 3-4 sardine, 4 tvrdo obarenih jaja, senf, sok od 1 limuna, ulje, biber, so

Priprema:

Skuvati 1 kg krompira, oljuštiti i ohladiti. Kad se ohladi iseći na kockice. U isečen krompir dodati sitno isečen crni luk, 2 kisele, oljuštene i sitno iseckane jabuke, 3-4 iseckanih sardina, 4 tvrdo obarena i iseckana jajeta, pa sve pomešati. Krompir sa dodacima posoliti i pobiberiti, dodati malo senfa, ulja i sok od limuna. Sve izmešati, preručiti u posudu za salatu, dodati još ulja, ukrasiti peršunovim lišćem i služiti.

Mediteranska salata

Potrebno:  

200gr pirinča, 250gr graška, 250gr šargarepe, 100gr pariške kobasice (parizera), 1 mala glavica luka, so, biber, peršun, ulje i vinsko sirće za začin

Priprema:

Pirinač skuvajte posebno, a grašak i šargarepu takodje skuvajte, i to u slanoj vodi. Bareno povrće i pirinač ocedite, a šargarepu i parišku kobasicu izrežite na sitne kockice, pa zajedno izmešajte. Sitno seckani luk, peršun, biber i stavite u 1 dl vode, kratko prokuvajte i vruće prelijte po povrću, a na kraju dodajte i sirće, pa dobro izmešajte. Ohladjenu salatu stavite u staklene čaše i poslužite kao predjelo.

Urnebes salata

Potrebno:   

6-10 ljutih papričica, 500-700gr ovčijeg sira, 200gr kajmaka, 5 čena belog luka, so

Priprema:

Sir dobro izdrobimo, dodamo mu kajmak i promešamo. Ljute papričice ispečemo, oljuštimo i sitno isečemo. Beli luk očistimo i sitno iseckamo ili ga istucamo u avanu. Sve zajedno izmešamo sa sirom i kajmakom.

Salata od tunjevine sa jajima

Potrebno:   

300gr tunjevine (iz konzerve), 4 jaja, 4 paradajza, žuta paprika, kašika soka od limuna, 2 kašike slatke pavlake, 150gr kisele pavlake, 100gr majoneza, 3 kašike seckanih trava (peršun, mirodjija, vlašac), "Tabasco" sos, so, biber 

Priprema:

Kuvati jaja 10 minuta, preliti ih hladnom vodom i očistiti. Paradajz i papriku oprati. Paradajz iseći na osmine, a papriku na četvrtine, pa je očistiti od semenki i iseckati popreko na štapiće. Za sos od začinskih trava glatko umutiti kiselu pavlaku sa majonezom, slatkom pavlakom i limunovlm sokom. Dodati začinske trave i začiniti solju, biberom i Tabasco sosom. Ocediti tunjevinu i isitniti je viljuškom. Potom je pomešati s paprikom, paradajzom, sosom od začina i začiniti solju i biberom. Jaja iseći na četvrtine, poslužiti sa salatom od tunjevine.

Mimoza salata

Mimoza salata - originalan recept

Mimoza salata, je verovatno posle ruske, najomiljenija salata. Sprema se za razna slavlja, a kao i ruska ima nekoliko verzija. Ovo je osnovni recept, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju.

Potrebno:

4 krompira
6 tvrdo kuvanih jaja
200 g stišnjene šunke ili šunkarice
300 g tvrdog sira (kačkavalj,trapist…)
1 pavlaka
100g majoneza
so, biber

Priprema:

Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.
Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.

Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.

Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju. Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.

Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv.

Izvor: danas.rs

Francuska salata

Potrebno:

1/2 kg Krompira

10 dg selenovog korena

4 šargarepe (cca 20 dg)

peršunov korijen (6 dg)

ulje

sirće

4 kisela krastavca

1 jabuka (10 dg)

20 dg zelenog graška

2 jaja

Sastojci za domaću majonezu:

1/2 litre ulja

1 kašika senfa

sol

prstohvat bibera

prstohvat šećera

Priprema:

U slanoj vodi skuvati Krompir, selenov i peršunov koren i šargarepu. Kada je skuvano sve narežite na sitne kockice i začinite uljem i sirćetom . Takođe narežite na kocke krastavce, jaja i dodajte kuvani zeleni grašak. Sve zajedno dobro pomešati i dodati majonezu.

Priprema domaće majoneze:

Mikserom miješajte 2 žumanca za kašikom senfa, te uz stalno mešanje polako dodavajte kap po kap ulja.  Dodajte so i biber te pred sam kraj limunov sok.

Ruska salata
Ruska salata

Ruska salata

Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.

Potrebno:

  • 5 kuvanih jaja
  • 5  šargarepa
  • 5 kiselih krastavaca
  • 5 Krompira
  • 400 g graška
  • 200 g šunkarice
  • 450 g majoneze
  • malo senfa
  • malo soka od limuna
  • malo soli
  • ulje
  • sirće

Priprema: 

Krompir i šargarepu narezati na sitne kocke, te zajedno sa graškom skuvati u slanoj vodi, procediti i začiniti sa uljem i sirćetom. Iseći krompir na sitne kockice pa ga skuvati, takođe i šargarepu prvo iseći na sitne kockice pa i nju skuvati.

Takođe na sitne kocke narezati jaja i salamu po izboru (pileća, pršut, pileća prsa, hladna pečenka).

Dodati so i biber i majonezu i sve zajedno dobro pomešati.

*Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuvara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.

Cezar salata

Potrebno:

1 glavica kristal salate

200 gr pilećih prsa (s roštilja ili tave)

100 gr dimljene slanine

3 čena belog luka (sitno narezati)

sok od 1 limuna

maslinovo ulje

sol

biber

5 kašika majoneze

2 kriške tosta

sveži parmezan

Priprema:

Najpoznatija salata od piletine je definitivno Cezar salata koja je prvi put pripremljena davne 1924. godine. Cezar salatu osmislio meksički kuvar italijanskog porekla u svom restoranu direktno za stolom gosta. I tako je Cezar salata od davne 1924. pa sve do danas uveselila mnoge trpeze.

Slaninu sitno narezati i popržiti nekoliko minuta na tavi bez dodavanja masnoće. Potom slaninu izvaditi i staviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Na istoj tavi popržiti tost koji ste prethodno narezali na sitne kocke i pomešali sa belim lukom. Na roštilj tavi ispeći pileće meso koje ste prethodno narezali na trakice. Maslinovo ulje pomiješati sa sokom od limuna, dodati so i biber i prelite preko kristal salate koju ste prethodno dobro oprali i narezali. Dodati piletinu, slaninu, prženi tost, sve zajedno pomešati i na kraju posuti sa parmezanom.

Kupus salata

Potrebno:

500 g narezanog kupusa

maslinovo ulje

1/2 dl sirćeta

so

biber

Priprema:

Kupus očistiti od vanjskih listova i narezati na sitne rezance. posoliti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Potom dodati sirće, ulje i biber.

Hladna salata od pirinča

Potrebno:

2 šolje pirinča

1 žuta paprika

1/2 šolje konzerviranog pasulja

4 cherry paradajz

1 mladi luk sitno narezani

malo svežeg peršuna

sok od jednog limuna

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Pirinač skuvati prema uputama i ohladiti. Sitno narezati papriku, paradajz, mladi luk i sveži peršun te zajedno sa pasuljem dodati pirinču. Sve zajedno pomiješati, dodati sok od jednog limuna i maslinovog ulja po želji. Na kraju dodati so i biber po želji.

Mozzarella salata

Potrebno:

200 gr sira mozzarella ( pakovanje sa malim okruglim komadima)

10 cherry paradajz (crvene i žute)

šaka grubo seckanog svježeg peršuna

šaka tanko nasjeckanog bosiljka

aceto balsamico

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Prepoloviti mozzarella kuglice i paradajz, dodati bosiljak, peršun, sol i biber. Začiniti prema ukusu.

Salata od rotkvice

Potrebno:

400 gr rotkvice

1/4 šolje sitno naseckane sveže nane

1/2 šalice soka od narandže

sok od jednog limuna

so

biber

Priprema:

Rotkvice oprati i izrezati na tanke kriške. Pomešati sa ostalim sastojcima i ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta pre posluživanja.

Šarena salata od testenine

Potrebno:

250 gr šarene testenine

250 ml majoneze

100 gr kiselih krastavaca

2 crvene paprike

1 kisela pavlaka

sveži peršun

so

biber

Priprema:

Testeninu skuvati prema uputama, ocediti vodu i ohladiti. Kisele krastavce i crvenu papriku izrezati na kockice, a peršun sitno narezati. Majonezu i pavlaku pomešati . U većoj posudi sve sastojke zajedno pomešati, dodati so i biber. Po želji ukrasiti sa peršunom.