Kako da dobro spremite ribu
Kao tipičnoj "kontinentalki" riba mi nikada nije bila omiljena a iskreno ni česta hrana. Jelo se tu i tamo malo oslića, skuše, soma i šarana a pastrmka mi je bila vrhunac degustacije ribe.
E onda sam jednog dana počela da živim na obali okeana, zaliva, da budem tačnija, i eto zbog velikog izbora sveže i kvalitetne ribe postadoh veliki ljubitelj iste. Toliko volim ribu da sam primetila da jedem sve, od glave do repa. Da ne pričam o tome da prosto obožavam da jedem sirovu ribu u sušiju ili sašimi. Ja dosta često spremam ribu, a sve manje ostalo meso. Verovatno zato što je tako ukusna, zdrava i veoma jedostavna za spremanje.
Ovim postom želim da objedinim neka moja saznanja o raznim ribama, načinima spremanja i obrade. Sigurna sam da će mnogima pomoći da dosegnu kvalitet jela koje možete naći u boljim restoranima i koja su obično dosta skupa. Ustvari nema tu neke preterane mudrosti, i u kućnoj varijanti možete da napravite sjajnu ribu.
Osnovna podela ribe je na rečne i morske. Ja ću se više baviti morskim jer mnogo ih više spremam. One se takođe dele na divlje i uzgajane na farmi, i sami možete da predpostavite da su ove prve kvalitetnije, i naravno mršavije, i skuplje.
Ribe se pripremaju cele, ali često ćete naći one velike isečene na filete ili stejkove (kotlete) kao što su losos, tuna ili ajkula.
Ono što je najvažnije kod ribe jeste da ona bude što svežija. Kada je kupujete ukoliko primetite mutne oči i ako se riba dosta oseća to znači da nije sveža, i bolje je ne kupujte. Najbolje da pitate prodavca da vam da da je pomirišete, nemojte da vam bude glupo. Gledajte da je istog dana spremite kada ste je kupili. Pitajte slobodno ljude koje rade u ribarnici kada im stiže riba da bi znali kada je najbolje da je kupite. Iz mog iskustva, to je obično uoči vikenda, mada bolje ribarnice dobijaju robu svaki dan.
Čišćenje ribe je užasno naporan posao, i ja sam srećna što to više uopšte ne radim. Naime, ovde u ribarnicama vam obično očiste ribe kada ih kupite.
Ribu možete peći, pržiti, grilovati, kuvati i pariti, a bogami i jesti sirovu. Ona se termički obrađuje u vrlo kratkom roku, pazite da je ne prekuvate.
Što se tiče marinade za ribe prilikom pečenja i grilovanja najbolje je da je napravite uoči termičke obrade, jer dugim boravkom u marinadi riblje meso dosta izgubi u svojoj teksturi. Dakle, meso treba da se odvaja u listićima, ako tako mogu da kažem, a ne da bude previše mekano i bez oblika.
Pečenje ribe na roštilju je ze mene nešto najukusnije, ali problem je u tome što se ona često lepi za rešetku. Zato najbolje da je nauljiti dobro ili pečete u posebnim rešetkama za grilovanje ribe. Takođe, neko je stavlja preko folije. Saveti o gilovanju ribe pronađite ovde.
Najosnovniji recept za pečenje ribe
Sastojci:
Riba srednje veličine
1/4 šolje maslinovog ulja
2 čena belog luka, sitno iseckanog
Šaka svežeg peršuna, iseckanog
So i biber
1 limun
Priprema:
Zagrejte rernu na 220C (430F).
Očistite i operite ribu. Papirnatim ubrusom je osušite. Nožem paralelno zasecite ribu tri puta sa obe strane. Posolite i pobiberite ribu sa obe strane i unutra. Iseckani beli luk i peršun pomešajte sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom i time ispunite unutrašnjost ribe, a možete malo da stavite i po gornjoj površini. Prelijte ribu maslinovim uljem i preostalim limunovim sokom.
Pecite ribu u rerni 10-15 minuta, zavisi od veličine i jačine rerne. Ja često pečem 10 minuta, a onda uključim gril obciju (broil) i pečem još 5 minuta nebili dobila hrskavu koricu.
Ovim sastojcima možete dodavati mnoge druge ili ih zameniti, recimo umesto maslinovog ulja staviti puter. Dodatak belog vina će dati ribi neverovatno dobar ukus.
Ostale sastojke koje preporučujem su mirođija za losos, senf, puter i pinjoli za Cod, mladi luk, limeta, majčina dušica, vlašac, origano, žalfija, đumbir, paradajz, masline, kapar, itd. Takođe, ribu možete peći u plehu zajedno sa raznim povrćem kao što je komorač, krompir, brokoli, itd.
Veoma interesantna tehnika spremanja ribe jeste riba u paketićima. To je francuska tehnika koja se zove en papilotte. Paketići se prave od masne hartije u kojoj se stavi riba, sa začinskim biljem i vinom i onda se dobro zatvori i peče. Najbolje je da za to koristite riblje filete.
Iskreno, kad pravim ribu ne vezujem se striktno za neke određene sastojke, odem lepo u bašticu i pokupim razno začinsko bilje, uzmem preostali limun ili limetu iz frižidera i to mu dođe dovoljno da se začini riba. Ribu obično serviram uz blitvu, kuvani pirinač, krompir, pa čak i uz testeninu.
Izvor: So i biber