Francuska salata
Potrebno:
1/2 kg Krompira
10 dg selenovog korena
4 šargarepe (cca 20 dg)
peršunov korijen (6 dg)
ulje
sirće
4 kisela krastavca
1 jabuka (10 dg)
20 dg zelenog graška
2 jaja
Sastojci za domaću majonezu:
1/2 litre ulja
1 kašika senfa
sol
prstohvat bibera
prstohvat šećera
Priprema:
U slanoj vodi skuvati Krompir, selenov i peršunov koren i šargarepu. Kada je skuvano sve narežite na sitne kockice i začinite uljem i sirćetom . Takođe narežite na kocke krastavce, jaja i dodajte kuvani zeleni grašak. Sve zajedno dobro pomešati i dodati majonezu.
Priprema domaće majoneze:
Mikserom miješajte 2 žumanca za kašikom senfa, te uz stalno mešanje polako dodavajte kap po kap ulja. Dodajte so i biber te pred sam kraj limunov sok.