Izbegnite ove greške kada pripremate krompir salatu

Izbegnite ove greške kada pripremate krompir salatu

Uz ova pravila krompir salata će biti najukusniji prilog na vašoj trpezi.

Krompir salatu možete napraviti na mnogo načina i odlično se slaže uz jela s ribom i mesne obroke. Ako izbegnete uobičajene greške, krompir salata može biti vaš glavni kulinarski adut. 

Ne stavite dovoljno začina 

Mnogi zaborave da posole vodu u kojoj kuvaju krompir. Ako krompir posolite kada je već skuvan neće vam pružiti maksimalan ukus. Priprema krompira za salatu je slično kao kuvanje testenine. Sve što je potrebno je da posolite vodu u kojoj ćete kuvati ovu ukusnu namirnicu. 

Pregrejete krompir 

Velika je greška da krompir stavite u vodu koja vri, na taj način će biti meki spolja a tvrd unutra. Tri kje u tome da krompir počnete da kuvate u hladnoj posoljenoj vodi i postepeno zagrevate dok ne počne da vri. Na taj način će se krompiri kuvati ravnomerno, a to je veoma važno za prirpemu salate koja oduzima dah. 

Predugo kuvate krompir 

Veoma je bitno da krompir za salatu ne bude ni tvrd, ali ni previše mekan. Potrebno je da nađete zlatnu sredinu. Da biste dobili pravu teksturu, krompire proveravajte tokom kuvanja. Probodite krompir viljuškom, ako lako prođe kroz njega, savršeno je kuvan, a ako se raspadne preterali ste s kuvanjem. U proseku bi trebalo kuvati krompir 8-12 minuta. 

Sečete krompire na nejednake delove 

Ako komadi krompira nisu iste veličine neće se jednako skuvati, pa će manji biti prekuvani a veći nedovoljno meki. Zato povedite računa da vam svi komadi krompira budu približno isti. 

Pogrešni poslednji koraci 

Ako stavite preliv na bazi majoneza na krompire dok su još vrući, on će se zagrejati i izgubiti teksturu. S druge strane, prelive koji sadrže sirće treba stavljati pre nego što se krompiri ohlade jer će tako teže upiti ukus. Zato, za prelive s majonezom sačekajte da se krompiri ohlade, a one sa sirćetom nanesite na toplu salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: