Ajvar: Paprika sa roštilja ili iz rerne?

Ajvar: Paprika sa roštilja ili iz rerne?

Recept za ajvar je manje-više svima poznat (biće ispisan ispod), ali ostaje nedoumica da li je ajvar bolji sa paprikom koja je pečena na roštilju ili sa onom koja je pečena u rerni!?

Mali eksperiment je podrazumevao uporedo pravljenje obe vrste ajvara.

Recept je bio isti za obe varijante:

4kg paprike
2,5dcl ulja
feferona (ja sam stavio Bezdanski grom, što je u osnovi mlevena ljuta paprika)
Kašika vinskog sirćeta
Kašika soli
Pola kašike šećera

Ja za ajvar papriku ne meljem već sitno seckam, jer volim da ostanu mali komadići povrća.


Ajvar od paprika iz rerne: Kašast već pri samom kuvanju

Prvo što je primetno je da se paprika na roštilju ispeče dosta brže nego paprika u rerni i da se puuuuno lakše čisti. Koža se sa paprike skida gotovo u jednom potezu.

Kada se očisti paprika, primeti se da je paprika sa roštilja dosta "čvršća" tj. da je paprika iz rerne odmah nekako gnjecava i već prilikom seckanja se pretvara u blagu kašu.


Ajvar od paprike sa roštilja: I posle kuvanja ostaju komadići paprike

Ono što je mene interesovalo je da li će se u samom ukusu osetiti razlika, tj. da li će u ajvaru od paprike sa roštilja da se oseti onaj šmek dima. Moram odmah reći da nisam to primetio.

Ali je ajvar od paprike sa roštilja mnogo lepši u samom izgledu i u svojoj konzistenciji. I posle 2 sata kuvanja (koliko sam i kuvao ajvar) su ostale vidljive kockice paprike, dok je ajvar sa paprikama iz rerne bio onaj klasičan, kao da su se paprike mlele, a ne seckale.

Zaključak: Ubuduće kuvam ajvar sa paprikama sa roštilja. Lepši za jesti, lepši za oko. Ovo, naravno, važi samo u slučaju da papriku seckate, a ne ako je meljete.

Ajvar sam kuvao ovako:

U 4kg paprike sipam ulje, promešam i ostavim 20-ak minuta da paprika upije ulje.

Stavim na vatru, dodam ostale sastojke i lagano, uz mešanje, kuvam 2 sata.

Stavim u tegle koje su bile u rerni na 100C pola sata i voila... gotovo

Možda će vas interesovati i ovo: