Salata sa krastavcima, jogurtom i crvenim lukom
Salata sa krastavcima i crvenim lukom sa prelivom od jogurta je hrskava i osvežavajuća i može da se služi uz gotovo svako glavno jelo.
Recept za salatu od krastavaca i jogurta
Sastojci:
160 g crvenog luka, sitno iseckanog
1 veliki čen belog luka, vrlo sitno iseckan
240 g jogurta
1/2 kašičice morske soli i crnog bibera
2 kašike limunovog soka
1 ½ kašika jabukovog sirćeta
2 kašičice senfa
60 g sitno seckane mirođije
450 g krastavca, tanko narezanog
Priprema:
Za ovu salatu pomešajte sve sastojke osim mirođije i krastavca - luk, beli luk, jogurt, so, biber, limunov sok, jabukovo sirće i senf. Mešajte dok ne postane glatko.
Dodajte mirođiju i krastavac i ponovo mešajte dok krastavac ne bude dobro premazan dresingom. Probajte i prilagodite dodatno začine po potrebi. Ako pripremate unapred, čuvajte preliv i krastavac odvojeno u frižideru do 2-3 dana.
O krastavcima
Krastavci obiluju vlaknima, magnezijumom i kalijumom i korisni su za snižavanje krvnog pritiska. Zbog visokog sadržaja kalijuma i vode, ovo povrće ima blage diuretičke osobine koje podržavaju kontrolu krvnog pritiska. Kardiovaskularnom sistemu su potrebni magnezijum, kalijum i vitamin K da bi pravilno funkcionisao, a krastavci ih sve sadrže. Magnezijum i kalijum pomažu u smanjenju krvnog pritiska. Takođe se pokazalo da svakodnevna konzumacija krastavaca pozitivno utiče na smanjenje šećera u krvi i loš holesterol.
Krastavci sadrže dijetalna vlakna koja su važna za zdravlje probave. Porcija od 100 g krastavaca daje otprilike 0,5-0,7 g vlakana. Vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja digestivnog trakta, podstičuući zdravo funkcionisanje creva i sprečavaju zatvor. Oni takođe mogu pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i pomažu u kontroli apetita, što može biti korisno u kontroli težine. Puni su vode, hidriraju vas u letnjim danima, a skoro da i nemaju kalorija - zato su krastavci idealni pomoćnici da tokom leta skinete masne naslage.