Kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Ovo su trikovi pomoću kojih ćete u prodavnici prepoznati loše maslinovo ulje: Prvi je najjednostavniji

Ponekad se više isplati kupiti neko obično biljno, nego platiti više za loše maslinovo ulje.

Za maslinovo ulje obično važi koliko para toliko muzike, ali novac definitivno nije jedini kriterijum prema kom treba birati ovaj proizvod.

Posebno ako ga čovek ne nabavlja direktno od proizvođača, nego u radnjama, u kojima su police zatrpane raznoraznim vrstama maslinovog ulja, deklarisanih na svakakve načine, uvezenih negde iz Evrope i šire, neretko mešanih s drugim vrstama ulja ili pak izrađenih od nekvalitetnih sirovina.

U slučaju takvih ulja, ponekad se onda više isplati uzeti neko obično biljno, nego platiti više za loše maslinovo, ali uz pomoć nekoliko trikova moguće je ipak među ponuđenim proizvodima odabrati onaj koji pruža najbolju vrednost za novac i time napraviti najbolje za kućni budžet, piše Jutarnji.

Proizvođači se služe raznim smicalicama – često uljima stavljaju prefiks premium, ali ako na etiketi nigde ne stoji oznaka da je reč o ekstra devičanskom ulju koje ima najveći kvalitet, radi se o lošijem ulju pa onda treba gledati da ga barem ne platite previše.

„Velika škrtica“ pripremila je kratki video s nekoliko trikova uz pomoć kojih je moguće eliminisati sve ono što ne želite na svom stolu.

1. Uvek birati ekstra devičansko ulje, ali treba paziti da ga ne pomešate sa devičanskim. Ono ima nešto više slobodnih masnih kiselina i uopšte je manje kvalitetno od ekstra devičanskog ulja.

2. Sva ona ulja koja nisu ekstra devičanska ili devičanska obično nose oznaku „maslinovo ulje“ ili “ maslinovo ulje za kuvanje“, a nastaju kao mešavina običnog i devičanskog ulja, te nemaju bogat ukus.

3. Prilikom kupovine treba potražiti informaciju o godini berbe iako je proizvođači retko pišu. Pritom, treba se držati pravila da je najbolje konzumirati ono ulje od čije berbe nije prošlo više od dve godine.

4. Preporuka je izbegavati ulje u providnim flašama jer je kod njih veća mogućnost za užeglost.

5. Na policama je moguće naći i ulje od komine masline koje ima jako nisku cenu, ali i jako niske nutritivne vrednosti.

Zaključak: za odabir najisplativije namirnice najvažnije je čitati deklaracije, poručuje „Velika škrtica“.

Možda će vas interesovati i ovo: