Prženi bas sa krompir salatom
Foto: kuvar.in.rs

Prženi bas sa krompir salatom: Najkvalitetnija rečna riba na vašoj trpezi!

Za basa (neki ga zovu i "pastrmski grgeč") mnogi kažu da ima kvalitetnije meso i od smuđa. Nisu daleko od istine. Retko je na našim trpezama, ali ako možete da ga nađete - ne oklevajte i kupite ovu ribu. Fantastičnog je ukusa i teksture mesa kakvu samo ribe grabljivice imaju.

Potrebno:

2 basa od po 300g
4 krompira
1 glavica luka
Svinjska mast
Ulje, sirće
So, biber

Priprema:

Basa očistite i odstranite višak repa i glavu (zbog lakšeg prženja).

U tiganju zagrejte svinjsku mast. Treba da je ima dosta kako bi se riba lepo pržila. Umesto masti možete koristiti i suncokretovo ulje, ali smatram da je riba pržena na masti mnogo ukusnija.

Ribu zasecite kako bi se lakše i lepše ispržila.

Basa pržite povremeno ga okrećući.

U međuvremenu napravite krompir salatu prema receptu.

Riba se prži oko 30 minuta na srednjoj temperaturi kako ne bi izgorela.

Prijatno.

Izvor: kuvar.in.rs

Možda će vas interesovati i ovo: