Deverika pečena u rerni
Potrebno je:
• 1,5 do 2 kg ribe deverike
• glavica crnog luka
• veza lista peršuna
• začin od sušenog povrća
• ulјe
Priprema:
Ribu dobro očistiti od krlјušti (od repa ka glavi), izvaditi utrobu, oprati i obrisati suvom krpom. Nožem zarezati na svaka dva centimetra ukoso prema repu. Zatim ribu posuti začinom. Luk iseckati i pomešati sa seckanim peršunom, pa nadevom puniti ribe i slagati u pleh obložen alumofolijom.
Preliti ribe ulјem i peći u rerni 45 minuta na 200 stepeni, da porumene.
Ovaj jednostavan i brz recept za lјubitelјe rečne ribe dobili smo od beograđanina, strasnog pecaroša, Jugoslava Milisavlјevića.
Deverika je ukusna i jeftina riba. Može se naći kod alasa. Najbolјe je kupiti već očišćenu.
Izvor: Politika