Pečena garnirana pastrmka (Posno)
Ukoliko su pastrmke prevelike možete ih zaseći i u džepove ubaciti tanke kolutove limuna. Odlična ideja i za ručak i za večeru.
Pastrmka je jedna od najomiljenijih riba u našim krajevima. Njeno belo, posno mesno je veoma nežno pa se priprema lako i brzo. Poseban su specijalitet takozvane losos pastrmke, koje su nastale kao hibrid, rastu znatno veće i imaju ružičasto meso pa podsećaju na lososa. Ako spremate obične pastrmke, treba vam više komada za porodični ručak.
Sastojci za Pečenu garniranu pastrmku:
5-6 pastrmki
1 glavica belog luka
1 čaša belog vina
1 čaša maslinovog ulja
malo bosiljka
malo ruzmarina
začin, so, limun
Priprema Pečene garnirane pastrmke:
Pastrmke očistiti, oprati, i zarezati pa posoliti.
U činiju iseckati beli luk, dodati malo soli, malo vegete, bosiljka, ruzmarina, ulja i vina.
Dodati ribu i ostaviti pola sata, da odstoji, zatim sve to isipati u tepsiju, narezati limun i dodati ribi.
Pokriti aluminijumskom folijom i peći pola sata.
Nakon toga, skloniti foliju i peći još pola sata.
Ako je potrebno još malo, toliko da dobije lepu žućkastu koricu.
Izvor: lepaisrecna.mondo.rs