
Ručak za celu porodicu: Pijani šaran
Tradicionalno jelo dunavskih alasa. Idealno za veća okupljanja jer se lako pravi, i veći deo posla za vas obavi rerna. Modernija verzija podrazumeva gotovo u 100% slučajeva da šaran peče na pirinču, ali u izvornoj verziji bio je "klot šaran".
Savet: Uvek je bolje kupiti malo većeg šarana: ima zrelije i ukusnije meso i manje sitnih kostiju. AKo ga pečete na pirinču, njegova mast će lepo i zamastiti pirinač.
Sastojci
2 kg šarana (ili više, zavisi od broja gostiju)
ulje
biber mleveni
so
4 čena belog luka
peršunov list
100 ml beloga vina
Priprema
1. Šarana iseći na filete, dobro posoliti i pobiberiti.
2. U činiju sipati pola male šoljice ulja, izdrobljen beli luk i seckan peršunov list. Sipati na ribu i dobro utrljati.
3. U dublju šerpu staviti papir za pečenje, sipati malo ulja i poređati ribu, staviti da se peče u rernu na 200 stepeni.
4. Kad riba bude na pola pečena izvaditi i preliti belim vinom, vratiti u rernu da lepo porumeni. Uz ribu služiti i krompir salatu.
Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs