ŠTUKA U ŠLAGU: Josipa Lisac podsetila na vrhunski recept, ovako možete i vi da spremite ribu
Riba pečena na pari je vrlo ukusna i zdrava!
Viralni snimak u kojem legendarna pevačica Josipa Lisac priča kako rado kuva, a poseban specijalitet joj je "štuka u šlagu" nasmejala je mnoge. Međutim, ako ste pomislili da se ona to samo našalila i da takav recept ne postoji, grdno ste se prevarili.
Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu. Reč je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.
U dublji pleh stavite nekoliko komada seckanog korenastog povrća - šargarepe, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo belog vina. Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha.
Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180C stepeni. Za to vreme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući proceđen sok od pečenja ribe.
Kad se luk uprži, dodajte par kašika brašna i pržite da pobeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuva, ne dozvolite da previše vri.
Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom.
Izvor: Lepa&Srećna