Čokoladna poslastica bez brašna

Čokoladna poslastica bez brašna. Jednom rečju - FENOMENALNO

Moramo reći da je ovaj dekadentni čokoladni raj zapravo kolač "prerušen" u tortu. Ovako sočan, bogat ukus svakako bi trebalo da se nađe na listi svakog ljubitelja čokolade i čokoladnih torti. Pored omamljujućeg ukusa, torta se pravi bez šećera pa je možemo svrstati u red "zdrave" hrane :)

Recept za čokoladnu tortu bez brašna

Sastojci

170 g putera
340 g čokolade za kuvanje
6 većih ili 7 manjih jaja
1 kašika ekstrakta vanile
30 grama kakaoa
¾ kašičice soli
200 grama šećera

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni i namastite i pobrašnite kalup za torte prečnika 23 cm.

U maloj činiji pomešajte puter i čokoladu na laganoj vatri. Stalno mešajte dok se oba sastojka ne istopi i dobro sjedine, a zatim sklonite sa vatre.

Od šest pripremljenih jaja odvojite četiri i odvojite žumanca od belanaca u dve veće činije. U činiju sa žumancima dodajte ekstrakt vanile, kakao, so, preostala jaja i polovinu šećera (100 g).

Dobro promešajte da se sastojci sjedine, pa dodajte pripremljenu čokoladu, ponovo dobro promešajte i ostavite sa strane.

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg i postepeno dodajte šećer.

Pažljivo umešajte sneg u čokoladnu smesu, dobijenu smesu sipajte u pripremljeni kalup za torte i zagladite špatulom.

Stavite u rernu i pecite 35 do 40 minuta. Znaćete da je torta gotova kada površina u sredini torte malo napukne i umetnuta čačkalica izađe čista i suva.

Pre serviranja ostavite da se potpuno ohladi i pospite kakaom ili šećerom u prahu, a možete preliti i šlagom i bobičastim voćem.

Možda će vas interesovati i ovo: