
Torta Šeherezada
Torta Šeherezada je čuveni desert sa karamel kremom, sa kojom se vraćamo onim tradicionalnim tortama. Ova torta se priprema veoma lako, neće vam trebati ni rerna. Konačni rezultat je bogata, kremasta torta za koju će svi tražiti parče više, ali i recept.
Recept za Šeherezada tortu
Sastojci
Karamel krem
1.7ml mleka
5 pudinga od karamele
300 grama šećera
250 grama putera
Dodatno
2 paketa "turskog" keksa (ako nemate, proći će i petit)
500 ml pavlake za šlag
Priprema
Od 1,7 l mleka odvojiti 200 ml, a ostatak staviti da provri. U posebnoj posudi pomešajte 5 karamel pudinga sa 300 g šećera i 200 ml mleka.
Kada mleko provri, sklonite ga sa vatre i u mleko umešajte smesu za puding. Vratite na laganu vatru i mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Pokrijte puding prozirnom folijom i stavite u frižider. Umutiti 250 g omekšalog putera i dodavati malo po malo puding. Promešati i podeliti kremu na 4 dela.
Umutiti 500 ml pavlake za šlag i podeliti na 4 dela.
Na pleh poređajte red turskog keksa (kao petit keksiće, sa čokoladom unutra), ili ako ih nemate, poslužiće klasični petit keksi.
Na kolačiće stavite sloj karamel kreme, zatim sloj šlaga, pa ponovo kolačiće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Ohladite tortu preko noći, ohlađenu tortu ukrasite po želji i poslužite.