Sastojci:
130 ml tople vode
60 ml mleka
2 kašike šećera
1 kašičica suvog kvasca ili polovina kocke svežeg
1 kašika vanilinog šećera
1 jaje
1 žumance
60 g putera sobne temeprature
450-500 g brašna T400 meko
Limun glazura:
Sok od jednog limuna (umesto limuna možete koristiti sok narandže, mleko, bilo koji bistri sok…)
200-250 g šećera u prahu
Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka
Dekoracija:
Sve što imate i sve što volite ?
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, mleko i kvasac sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, jaje, žumance, puter i brašno, pa sve zajedno umesite u meko testo. Ukoliko mesite ručno, brašno dodajte postepeno, biće vam lakše. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i uz dodavanje brašna koliko je potrebno da se ne lepi, formirajte lepu kuglu od testa i stavite u čistu posudu koju ste premazali sa malo ulja ili putera. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.
Zatim, na pobrašnjenoj radnoj površini blago premesite testo pa razvucite rukama ili oklagijom na debljinu od jednog santimetra. Čašom za vodu vadite krugove a čašicom za rakiju vadite sredinu. Ređajte formirane krofne na papir posut brašnom a ostatak testa spojite i ponavljajte vađenje čašom dok imate testa. Neka krofne odstoje bez pokrivanja na papiru, da se osuše i lepo formiraju čvrstinu.
Za to vreme napravite limun glazuru tako što ćete postepeno mešati limunov sok i šećer u prahu dok ne dobijete glazuru gustien kao na videu. Ostavite sa strane i ne dajte da se stvori korica. Možete pokriti prozirnom folijom. Za čokoladnu glazuru na srednjoj jačini zagrejte mleko i čokoladu sve vreme mešajući, dok ne dobijete gust krem. Ostavite sa strane.
Na srednjoj jačini zagrejte 500 ml ulja i stavljajte testo u zagrejano ulje tako da ona strana koja je bila u dodiru sa papirom sada bude okrenuta na gore. Kada narastu i porumene, okrenite ih i pecite dok ne dobiju boju. Krofne se brzo prže, oko 2-3 minuta. Stavljajte ih na papirni ubrus. Kada se malo prohlade, uvaljajte jednu stranu krofne u glazuru po želji pa ukrasite seckanim koštunjavim voćem, perlicama, mrvicama, komadićima čokolade…
*Ukoliko pečete krofne u rerni, rernu zagrejte na 180 stepeni. Testo koje ste formirali u oblik krofne, postavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da dobro odmore i narastu a onda ih pecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene. Videćete na jednoj od slika jednu krofnu bez glazure, sa šarenim mrvicama. To je Lenkina krofna koju je ona stavila u kalup za mafine i ja sam je tako ispekla. Bila je savršene teksture i super za glazuru ?
izvor:milinkuvar.com