KROFNE SA GLAZUROM

 

Sastojci:
130 ml tople vode
60 ml mleka
2 kašike šećera
1 kašičica suvog kvasca ili polovina kocke svežeg
1 kašika vanilinog šećera
1 jaje
1 žumance
60 g putera sobne temeprature
450-500 g brašna T400 meko

Limun glazura:
Sok od jednog limuna (umesto limuna možete koristiti sok narandže, mleko, bilo koji bistri sok…)
200-250 g šećera u prahu

Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka

Dekoracija:
Sve što imate i sve što volite ?

Priprema:

Pomešajte toplu vodu, mleko i kvasac sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, jaje, žumance, puter i brašno, pa sve zajedno umesite u meko testo. Ukoliko mesite ručno, brašno dodajte postepeno, biće vam lakše. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i uz dodavanje brašna koliko je potrebno da se ne lepi, formirajte lepu kuglu od testa i stavite u čistu posudu koju ste premazali sa malo ulja ili putera. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Zatim, na pobrašnjenoj radnoj površini blago premesite testo pa razvucite rukama ili oklagijom na debljinu od jednog santimetra. Čašom za vodu vadite krugove a čašicom za rakiju vadite sredinu. Ređajte formirane krofne na papir posut brašnom a ostatak testa spojite i ponavljajte vađenje čašom dok imate testa. Neka krofne odstoje bez pokrivanja na papiru, da se osuše i lepo formiraju čvrstinu.

Za to vreme napravite limun glazuru tako što ćete postepeno mešati limunov sok i šećer u prahu dok ne dobijete glazuru gustien kao na videu. Ostavite sa strane i ne dajte da se stvori korica. Možete pokriti prozirnom folijom. Za čokoladnu glazuru na srednjoj jačini zagrejte mleko i čokoladu sve vreme mešajući, dok ne dobijete gust krem. Ostavite sa strane.

Na srednjoj jačini zagrejte 500 ml ulja i stavljajte testo u zagrejano ulje tako da ona strana koja je bila u dodiru sa papirom sada bude okrenuta na gore. Kada narastu i porumene, okrenite ih i pecite dok ne dobiju boju. Krofne se brzo prže, oko 2-3 minuta. Stavljajte ih na papirni ubrus. Kada se malo prohlade, uvaljajte jednu stranu krofne u glazuru po želji pa ukrasite seckanim koštunjavim voćem, perlicama, mrvicama, komadićima čokolade…

*Ukoliko pečete krofne u rerni, rernu zagrejte na 180 stepeni. Testo koje ste formirali u oblik krofne, postavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da dobro odmore i narastu a onda ih pecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene. Videćete na jednoj od slika jednu krofnu bez glazure, sa šarenim mrvicama. To je Lenkina krofna koju je ona stavila u kalup za mafine i ja sam je tako ispekla. Bila je savršene teksture i super za glazuru ?

 izvor:milinkuvar.com

KIKIRIKI ŠTANGLICE

Sastojci:

250 g kikiriki putera

100 g putera

70 g pečenog slanog kikirikija

50 g sitnih ovsenih pahuljica

50 g šećera u prahu ili 40 g smeđeg šećera

40 g komadića zrna kakaoa (opciono)

1/4 kašičice soli

Za glazuru ↓

100 g čokolade sa 80% kakaoa

10 g putera

krupna morska so za posipanje (opciono)

Priprema:

U šerpu stavite kikiriki puter, puter, kikiriki koji ste iseckali na krupno, ovsene pahuljice, šećer, zrna kakaoa i so. Na tihoj vatri kuvajte toliko da se sve istopi, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre. Željeni kalup obložite prozirnom folijom. Koristila sam četvrtasti kalup za pečenje hleba, a vi koristite oblik koji želite.

Ulijte smesu u kalup i stavite u zamrzivač na sat vremena. Zapravo, držite u zamrzivaaču toliko da se smesa stegne. Izvadite kalup iz zamrzivača. Tamnu čokoladu i puter otopite na pari pa prelijte preko kolača. Nakon minut-dva preko pospite krupnu morsku so. Ovo vam se možda čini kao nepotrebno, ali ta so će izbalansirati celu stvar.

Ostavite da se čokolada stegne i oštrim nožem isecite na štanglice ili kocke. Dobro je da nož zagrejete pod mlazom vruće vode, osušte ga krpom i onda sečete – tako čokolada neće pucati.

Ukoliko se odlučite za pravljenje kuglica, onda smesu držite u frizu toliko da se stegne pa onda kašikom vadite smesu i dlanovima formirajte kuglice. Ukoliko omekšaju, a verovatno hoće zbog toplote ruku, ponovo ih stavite u zamrzivač pa kada se stegnu svaku umočite u rastopljenu čokoladu. Možda će vam za kuglice trebati više čokolade.

izvor:milinkuvar.com

 

Rolat sa višnjama

Sastojci za 4 Osoba/e

500 g brašna
30 g griza
1 kom. jaja
25 kom. svežeg kvasca
250 ml mleka
100 g šećera
70 g šećera u prahu
3 g soli
300 g višanja

Započni pripremu

Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, šećera, vode, mleka, jaja i malo soli. Razvucite testo oklagijom, pospite ga šećerom, grizom i po njemu rasporedite višnje. Urolajte testo i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Nakon 30 minuta pecite rolat u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Gotov rolat pospoite šećerom u prahu i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

ČIZKEJK OD LIMUNA

Keks baza:
120 g čajnog keksa
2 kašike šećera
2 kašike mleka
1/2 kašike limunovog soka

Smesa od sira:
200 ml biljne slatke pavlake
120 g šećera
1 vanilin šećer
sok i korica od jednog limuna
400 g ella sira
1 želatin

Lemon curd:
2 jaja
140 g šećera
sok od 2 limuna
45 g putera
sitno rendana korica od 1 limuna

Priprema:

Keks sameljite. Ja to radim u električnoj seckalici, pa kad sameljem keks dodam ostale sastojke tek toliko da se napravi mrvicasta smesa. Zatim, tu smesu stavim u pripremljen kalup. Kada koristim kalup sa odvojivim dnom onda ne stavljam papir za pečenje, ali sada sam koristila kalup za pečenje hleba koji je dubok i ne bih u njemu mogla da isečem lepe parčiće.

Zatim sam kalup blago nauljila da bi se papir bolje zalepio, iskrojila papir prema kalupu pa sam ga dobro prilepila za dno i ivice. Keks smesu sam stavila na dno, onako kako sam vam opisala gore. I stavila sam u frižider dok pripremam fil.

U velikoj činiji sam umutila slatku pavlaku, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Kada se umuti, ulijte sok limun. Razmutite mikserom. U ovom trenutku će smesa naglo da se zgusne, ali bez brige. Ako koristite mlečnu slatku pavlaku, možda će ovo biti problem zbog limuna, pa je za ovaj konkretno recept ne preporučujem. Dodajte ella sir i dobro sve razmutite.

Zatim, želatin prelijte sa malo vode i ostavite da nabubri. Kada nabubri, zagrejte u mikrotalasnoj ili na ringli tek toliko da se želatin rastopi. Ulijte rastopljen želatin u smesu od sira pa ponovo sve razmutite. Preručite smesu u kalup sa keksom i poravnajte površinu. Ostavite u frižideru minimum 2 sata a idealno preko noći.

Lemon curd napravite tako što ćete sve sastojke staviti u šerpu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne toliko da krema ostaje na poleđini kašike kada se izvadi iz šerpe. To je to. Čiz kejk isecite vlažnim nožem da bi vam presek bio čist i poslužite preliveno kremom od limuna (lemon curd).

izvor:milinkuvar.com

Pečene jabuke punjene brusnicama, orasima i medom

Sastojci za 3 Osoba/e

200 g oraha
500 g jabuka
100 ml meda
300 g brusnice

Započni pripremu
Isecite jabuke napola i očistite ih od semenki, potom izdubite sredinu i napunite ih brusnicama, orasima i medom. Stavite da se peku u zagrejanoj rerni dok jabuke ne omekšaju. Uživajte u ovom zdravom veganskom desertu! Prijatno!

izvor:maxi.rs

POŠIRANO VOĆE SA ENGLESKOM KREMOM

Poširano voće je jedan od najlepših načina da na kraju sezone u njemu uživate još malo. Bilo koju voćku koja raste na drvetu možete napraviti na ovaj način. Uz englesku kremu, vanilu i koricu limete dobićete pravi užitak.

Za mene je ovo jedan prefinjeni način da iskoristite voće. Iako breskve volim i u piti i sveže i u džemu, ovo je nekako nežnije od svake druge vrste pripreme voća. Kratko kuvanje i ušuškavanje na oblak baršunaste kreme – ma daj!

Engleski krem:
100 ml slatke pavlake
100 ml mleka
2 kašike vanilinog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
3 žumanceta
50 g šećera

Poširano voće:
300 ml vode
50 g smeđeg ili belog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
Nekoliko kriški limete
Voće, po izboru

Priprema:

U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko, ekstrakt vanile i vanilin šećer. Stavite da provri. Za to vreme, umutite žumanca sa šećerom. Kada je mleko provrelo u tankom mlazu ga dodajte umućenim žumancima, sve vreme mešajući žicom. Vratite u šerpu pa na ringlu i kuvajte nekoliko minuta dok se krem ne zgusne, sve vreme mešajući. Sklonite sa vatre i preručite u posudu za serviranje.

U odvojenoj šerpi skuvajte vodu, smeđi šećer, vanilin šećer i kriške limete. Pustite da provri pa dodajte voće koje ste isekli na kriške. Kuvajte 2-3 minuta, da voće blago omekša pa izvadite rupičastom kašikom. Servirajte voće na engleskoj kremi i pospite sa malo preostale tečnosti u kojoj se voće kuvalo.

izvor:milinkuvar.com

 

ČOKOLADA SA ORASIMA I SUVIM VOĆEM

ČOKOLADA SA ORASIMA I SUVIM VOĆEM
200 g kvalitetne tamne čokolade
orasi, bademi, lešnici ili pistaći
suvo voće, po želji
liofilizovano voće, po ukusu

Priprema:

Dve trećine čokolade istopite na tihoj vatri. Preostalu trećinu čokolade dodajte rastopljenoj čokoladi i mešajte dok se ne rastopi. Na papir za pečenje koji ste stavili na ravnu površinu, sipajte po kašiku rastopljene čokolade. Zatim, oblim delom kašike blago rasporedite čokoladu da dobijete krug.

Preko pažljivo poređajte željene dodatke preko rastopljene čokolade i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite na hladno da se brže stegne. Zatim odvojite od papira za pečenje i poređajte u kutiju.

izvor:milinkuvar.com

Brzi čoko keks

Sastojci za 3 Osoba/e

90 g brašna
400 g mlečne čokolade
2 kom. jaja
50 g maslaca
130 g šećera
1/5 kom. praška za pecivo
3 g soli
1 kom. vanilin šećera

Započni pripremu
Istopite maslac i čokoladu na pari. Umutite mikserom jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte čokoladu s maslacem, brašno, prašak za pecivo, so i sve to dobro promešajte. Obložite pleh papirom za pečenje, potom kašikom oblikujte kolače i pecite ih 10 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Ostavite ih da se ohlade, a potom poslužite uz čaj ili kafu. Prijatno!

izvor:maxi.rs

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM

 

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM
Za 6 malih tartova ili jedan tart prečnika 22cm

Korica:
50 g kokosovog brašna ili tostiranih listića kokosa
100 g blanširanih badema
100 g urmi (ako koristite sveže, počnite sa 2-3 urme pa dodajte po potrebi)
50 g suvih kajsija
2-3 kašike agavinog ili javorovog sirupa

Fil:
250 ml kokosovog mleka
Sok i korica od jednog limuna
50 ml agavinog ili javorovog sirupa
1 kesica bourbon vanilinog šećera
Prstohvat soli
Na vrh noža kurkume, samo zbog boje
½ kašičice agar-agar praha

Dekoracija po izboru

Priprema:

Prvo pripremite koricu tako što ćete sve sastojke izmiksati u seckalici dok ne dobijete teksturu takvu da kada pritisnete prstima, ostaje kompaktno. Ja sam iz dva puta miksala prvo urme, kajsije, kokos i agavin sirup a onda posebno samlela bademe pa pomešala sa vlažnim sastojcima. Smesu podelite 6 jednakih delova pa utisnite u kalupe. Najbolje je da prvo stavite prozirnu foliju pa da preko stavite smesu, kako biste lakše vadili nakon hlađenja. Kalupe stavite u zamrzivač dok pripremite fil.

Ukoliko ostane smese, možete da napravite i kuglice. Jako je ukusna smesa pa će vam dobro doći kao užina koju možete poneti sa sobom bilo gde.

U međuvremenu u šerpicu stavite sve sastojke za fil, stavite na ringlu i pustite da provri na srednjoj jačini. Kuvajte uz mešanje nekoliko minuta a zatim sklonite sa vatre i prohladite. Izvadite kalupe iz frižidera, stavite ih na ravan poslužavnik pa u tako hladne kalupe sipajte pripremljen fil. Vratite u frižider na sat vremena, da se stegne. Ukoliko želite da ubrzate, možete ih staviti i u zamrzivač. Brzo se steže, ne morate oko toga da brinete.

Ohlađene i stegnute tartove dekorišite po vašem ukusu. Čuvajte ih u frižider, najbolje u zatvorenoj kutiji. Mogu potrajati i nekoliko dana.

izvor:milinkuvar.com

 

 

 

BRIGADEIRO KUGLICE

BRIGADEIRO KUGLICE

400 g ZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (recept)
50 g putera
40 g kakao praha
prstohvat soli
čokoladne mrvice ili druge mrvice, po želji

Priprema:

Puter rastopite na srednjoj jačini pa dodajte kondenzovano mleko i kuvajte uz mešanje da se sjedini. Dodajte prosejani kakao prah i so pa kuvajte uz stalno mešanje 6-7 minuta da se smesa zgusne toliko da se vidi dno kada prođete varjačom.

Ohladite smesu u frižideru 1 sat a zatim formirajte kuglice dlanovima koje ste blago namazali puterom. Uvaljajte u kuglice po želji i poslužite. Čuvajte ih u frižideru.

izvor:milinkuvar.com

 

Domaća čokolada sa indijskim orahom

Sastojci za 3 Osoba/e

200 g indiјskih oraha
50 g kakaa
250 g margarina
250 g mleka u prahu
500 g šećera
Započni pripremu

Nauljite veliki pleh. Kuvajte šećer sa 100 ml vode dok se ne otopi. Sklonite sa ringle i dodajte mleko u prahu i kakao uz brzo mešanje. Dodajte margarin, dobro promešajte kako bi se otopio i dodajte indijski orah. Izručite smesu u pleh, poravnajte i ostavite da se stegne. Nakon toga isecite i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Čokoladni kolač sa malinama

Sastojci za 3 Osoba/e

95 g brašna
25 g mlečne čokolade
100 g crne čokolade
2 kom. jaja
50 g kakaa
200 g malina
2 g soli
115 g margarina
3 kom. vanilin šećera
140 g šećera

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Umutite margarin i šećer, dodajte jedno po jedno jaje i mešajte još dva minuta. Izmešajte brašno, kakao, so i sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom. Dodajte sitno iseckanu čokoladu i maline. Ubacite pola čokolade, a polovinu ostavite za preliv. Pecite oko 20 minuta. Kolač prelijte istopljenom čokoladom i ukrasite čokoladnim kremom. Servirajte i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

DUPLO ČOKOLADNI VAFLI

 

Za vafle:

3 jaja

1 kašika vanilinog šećera

1 kašika ekstrakta vanile

70 g šećera

50 g kakao praha

110 g rastopljenog putera

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

180 ml kiselog mleka

40 ml mleka

150 g brašna

Za čokoladni sos:

50 ml ekstrakta vanile

1 kašika šećera

200 ml slatke pavlake

100 g čokolade

voće po želji

Priprema:

Za smesu za vafle pomešajte sve suve sastojke u većoj činiji. Zatim, dodajte rastopljen puter, kiselo mleko, mleko, ekstrakt vanile i razmućena jaja. Sve umešajte žicom tako da smesa bude ujednačena i bez grudvica. Možete koristiti i mikser.

Vafle pecite u dobro zagrejanoj podmazanoj mašini za vafle 5-7 minuta, zavisno od jačine mašine. Za sos, u šerpici pomešajte ekstrakt vanile, šećer i slatku pavlaku, pa kada se sve zagreje, dodajte kockice čokolade i kuvajte, uz stalno mešanje, dok sos ne postane gladak i blago gust. Sklonite sa vatre i preručite u hladnu posudu.

Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa prebacite u frižider na 10-15 minuta ili dok se ne zgusne da bude fino tečan dok se sipa. Gotove vafle servirajte sa voćem po želji, prelivene sosom, tople ili hladne.

izvor:milinkuvar.com

BELA PITA

Za nas je bela pita oduvek bila limun pita. Ovaj kolač takvog pamtim i takvog želim da ga pamtim. Divne tanke korice i savršeno kremast fil sa ukusom limuna stvarno su dobra kombinacija u jednom kolaču. Pored maminih minjona, ovo mi je dugo bio jedan od najomiljenijih kolača. Imam sada mnogo novih miljenika, ali ovaj i dalje ima svoje posebno mesto u kuvaru. Uspela sam da ga napravim i sama, pa evo i recepta. Dajem vam smernice za polovinu mere. Udvostručite sastojke ukoliko želite da napravite punu meru a korice razvucite na veću veličinu.

Korice ↓

250 g brašna

1 jaje

80 g šećera

80 g putera

1/2 kašičice praška za pecivo

2 kašike mleka

1 kašika kisele pavlake

Fil ↓

500 ml mleka

1 puding sa ukusom slatke pavlake (blagog je i neutralnnog ukusa)

1 vanilin šećer

sitno rendana korica jednog limuna

1 kašika limunovog soka

1 kašika gustina

150 g šećera u prahu

130 g putera, sobne temperature

Priprema:

Sve sastojke za testo pomešati i sjediniti u čvrsto masno testo. Podelite ga na 4 jednaka dela i svaki rastanjite na mali pravougaonik pa stavite u kesu za zamrzivač ili uvijte prozirnom folijom. Stavite u frižider na 30 minuta. Rastanjivanje na pravougaonik u ovom stadijumu pomoći će vam kasnije kod razvlačenja testa koje će se stajanjem u frižideru stvrdnuti.

Dok testo odmara u frižideru, vi napravite fil. Od ukupne količine mleka odvojite 100 ml i pomešajte ih sa pudingom i gustinom. Ostatak mleka, vanilin šećer, koricu limuna i sok limuna stavite zajedno da skoro provre. U skoro ključalo mleko dodajte smesu sa pudingom i kuvajte nekoliko minuta uz mešanje dok ne dobijete gusti puding. Sklonite sa vatre i preručite u čistu pliću posudu. Pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Izvadite testo iz frižidera i pripremite četiri papira za pečenje. Rernu zaagrejte na 180°C stepeni. Testo oklagijom razvucite na papiru za pečenje. Preko testa možete staviti prozirnu foliju ili drugi papir za pečenje kako se testo ne bi lepilo za oklagiju. Testo treba dobro da rastanjite u oblik pravougaonika. Važno je da svako testo koje razvučete bude iste veličine zbog kasnijeg filovanja i sečenja kolača.

Razvučeno testo stavite na pleh i pecite 6-7 minuta u zagrejanoj rerni. Čim počne da rumeni, izvadite iz rerne. Korice treba da budu blede. Ponovite sa preostalim testom i ostavite korice da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Pomešajte puter i šećer u prahu mikserom. Dodajte kašiku po kašiku fila sobne temperature i mutite dok ne potrošite sav puding. Korice opkrojite taako da budu jednake, ukoliko je potrebno. Bogato nafilujte korice filom a psolednju koricu ostavite bez fila. Preko pospite šećer u prahu i ostavite kolač u frižideru preko noći pre nego što ga isečete.

izvor:milinkuvar.rs

PAVLOVA SA MARAKUJOM

 

A da li treba da napravite pavlovu ako do sada niste? Istog trenutka! To je najjednostavniji kolač a toliko ukusan. Hrskave ivice kore od belanaca i jednostavan krem koji možete doterati po svom ukusu i dodati koje god voće želite su dva najbolja razloga koji treba da vas nagovore na to!

Sastojci:

4 belanceta

250 g šećera

1 kašika ekstrakta vanile

1/2 kašičice sirćeta

1 kašika gustina

200 ml mlečne slatke pavlake

1 kašika ekstrakta vanile

sitno rendana korica jedne pomorandže

50 g šećera u prahu

pulpa od 4 marakuje

ukras po želji

Priprema:

Rernu uključite na 150 stepeni bez fena ili na 130 stepeni safenom. Pripremite pleh za pečenje i jedan list papira za pečenje na kojem ste sa donje strane olovkom iscrtali krug prečnika 20 cm. Belanca umutite penasto pa dodajte šećeri umutite u čvrst sneg koji se sjaji. Trebaće vam dobrih 10-ak minuta za ovo ako koristite ručni mikser. U samostojećim mikserima to ide malo brže. Zatim dodajte sirće, ekstrakt vanile i gustim pa mutite još minut-dva da se sve sjedini. Izručite na iscrtan krug i ravnomerno rasporedite. Oblik ne mora da bude pravilan, naravno, ali gledajte da napraviti malo udubljenje u sredini tj. da formirate blage ivice od umućenih belanaca. Pecite 1 sat. Ostavite da se potpuno ohladi pa pažljivo prebacite na tanjir za serviranje. Slatku pavlaku koju ste prethodno dobro ohladili umutite u čvrst krem pa dodajte preostale sastojke i sve izmešajte. Mlečna slatka pavlaka se malo kraće muti i sekunda je dovoljna da je premutite i pretvorite u puter pa budite pažljivi. Ako koristite biljnu pavlaku, to nije neki problem. I ako je premutite, samo dodajte još malo slatke pavlake ili mleka i stvar će se srediti. Pripremljen krem nanesite preko ispečene kore i to je to. Ukrasite po želji. Razlog iz kojeg vam ne pričam mnogo o dekoraciji koju sam stavila jeste taj što njom uopšte nisam zadovoljna. Ovu plodovi koje vidite na mojoj pavlovoj su plodovi fisalila koje isto možete naći u boljim marketima. I da, slažem se, strava izgledaju, ali meni je njihov ukus potpuno bezveze pa ih ne preporučujem u tom smislu. Vi probajte, svakako, možda vam se dopadnu. U sredini pavlove (slika ispod) je pulpa marakuje sa nekoliko listova nane.

izvor:milinakuhinja.com

GINGERBREAD KEKSIĆI

Kuća danima unazad miriše na začine ? Valjda ni nema lepšeg mirisa od decembraskog mirisa pečenih keksa. Moram priznati da me groznica još uvek nije uhvatila, valjda zato što nema snega da mi zaledi stopala a i u sred sam nekih vrlo uzbudljivih i ispunjenih dana, pa se nema ni vremena. Ovi Gingerbread keksići ili keksići od đumbira su divni da ih spakujete u celofan sa mašnom i poklonite najdražim ljudima.

Sitnice život znače a i niko neće ostati ravnodušan na domaći mirišljavi keks i crvenu mašnu. Ovo je po meni klasičan recept za keksiće od đumbira, veoma se lako i brzo pravi a rezultat je naravno očaravajuć. Kod nas ćete teško pronaći mešavinu začina za gingerbread keksiće, ali možete koristiti mešavinu za medenjakee koja je super.

Sastojci:

350g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica đumbira u prahu

115g putera, sobne temperature

150g smeđeg šećera

30ml bombonskog (kukuruznog) sirupa – u rinfuzima

2 jajeta

1 -2 kašičice mešavine za medenjake (cimet, đumbir, anis, kardamom, muškatni oraščić, korijander… Ako stavite samo cimeti mleveni đumbir, kolačaići će biti super, pa se nemojte opterećivati da pronađete sve začine.)

Rojal glazura ↓

1 belance

250 g šećera u prahu

2-3 kašike soka od limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puter i šećer umutite da se sjedine, a zatim dodajte sve preostale sastojke i sjedinite u testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu oko 5mm pa kalupom vadite oblike. Ređajte ih na pleh a zatim pecite 10-12 minuta u zagrejanoj rerni. Na slikama su keksići koji su se pekli 12 minuta, videćete kako su malo tamniji. Pa ako ne želite da budu tako tamni, pecite ih kraće.

Dok se kolačići peku, pripremite rojal glazuru. Belance razmutite žicom pa postepeno dodajte šećer u prahu sve vreme mešajući.Kada dodate sav šećer tada će smesa biti jako gusta i tada treba da počnete sa dodavanjem limuna.

Stavite prvo jednu kašičicu pa razmutite da vidite kako će se ponašati, zatim dodajte postepeno još dok ne dobijete gustinu koja je potrebna. Smesa ne treba da je retka, već treba da bude dovoljno gusta da se, kada biste nožem prošli kroz nju, polako vrati.

Pripremljenu glazuru stavite u dresir kesicu sa tankim nastavkom. Ispečene keksiće išarajate po želji.

izvor:milinkuvar.com

Napoleon torta sa kremom od Plazme

Sastojci za8 Osoba/e

310 g maslaca
15 ml jabukovog sićeta
150 g šećera
45 g kukuruznog skroba
50 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
200 g mlevene plazme
460 g brašna
7 kom. jaja
4 g soli
750 ml mleka

Započni pripremu

Najpre umesite testo za korice. U odmereno brašno dodajte so, izmešajte, pa dodajte 260g hladnog putera, krupno izrendanog. Utrljajte puter u brašno, napravite udubljenje u sredini, pa u udubljenje dodajte ostale sastojke: 1 jaje, sirće i 160 ml ledene vode. Umesite glatko, elastično testo, pa ga podelite na 12 loptica. Loptice testa nežno uvijte u providnu foliju, pa stavite u frižider da odstoji otprilike 2 sata. Nakon toga zagrejte rernu na 210 stepeni. Papirom za pečenje obložite dva pleha. Svaku lopticu testa razvijte na pobrašnjenoj podlozi do prečnika 22 cm. Krug od testa izbockajte viljuškom. Nije važno ako krug nije pravilan, jer se viškovi testa odsecaju nakon pečenja. Torta će biti prečnika 18 cm, a testo se pečenjem skuplja, pa je važno da prečnik pre pečenja bude znatno veći. Pecite koricu 7-8 minuta u zagrejanoj rerni. Odmah je prebacite sa papira za pečenje na kuhinjsku krpu i tanjirom prečnika 18 cm odsecite višak testa, a formirani disk ostavite da se hladi. Viškove skupljajte sa strane. Nastavite sa preostalih 11 loptica testa. Dok se jedna korica peče, drugu pripremajte i stavljajte na drugi pleh obložen papirom za pečenje. Dok su loptice testa u frižideru, pripremite krem. Za pripremu krema, mleko odmerite u veću šerpu i ubacite štapić vanile. Zagrevajte do ključanja. Posebno izmešajte šećer, skrobno brašno i 6 žumanaca da dobijete smesu bez grudvica. Iz vrelog mleka izvadite štapić vanile. U ovu smesu dodajte vrelog mleka, malo-pomalo, da se žumanca zagreju. Tako ćete sprečiti da se zgrušaju. Toplu smesu sa žumancima vratite u vrelo mleko i mešajte na blažoj vatri dok se ne zgusne. Vrelu smesu sklonite sa vatre, dodajte 50g putera na sobnoj temperaturi i umešajte, pa pokrijte providnom folijom površinu fila da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodatno ohladite u frižideru. Neposredno pre filovanja, ulupajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ohlađenom kremu dodajte 100g Mlevene Plazme i ulupanu slatku pavlaku i sve sjedinite. Na tanjir na kom će biti torta stavite kašiku krema, pa prvu koru. Preko prve kore razmažite 2-3 kašike krema, pa stavite drugu koru. Nastavite tako do dvanaeste kore. Tortu lagano pritisnite i stavite u frižider. Nemojte potrošiti sav krem. Nakon 2 sata tortu izvadite iz frižidera, opet malo pritisnite, pa premažite ostatkom krema po obodu i površini. Viškove pečenih korica usitnite, pa im dodajte 100 g Mlevene Plazme i tom smesom obilno pospite tortu sa svih strana. Ostavite u frižideru da prenoći, pa služite.

izvor:maxi.rs

BADEM KEKSIĆI SA TAMNOM ČOKOLADOM

Sastojci:

100 g omekšalog putera

80 g krupno mlevenog pečenog badema

1 kašika ekstrakta vanile

1/4 kašičice mlevenog cimeta

sitno rendana korica jedne pomorandže

150 g brašna

150 g tamne čokolade

1 kašika ulja

2 kašike seckanog pečenog badema za ukrašavanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U posudi pomešajte brašno, koricu pomorandže, cimet i badem. Dodajte puter sečen na kocke i vanilu pa sve zajedno rukama izmesite da dobijete kompaktno testo. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu od oko 6-7 mm s tim što ćete paziti da se testo ne raspada pa ćete prvo pažljivo rukama rastanjiti pa preći oklagijom da poravnate. Testo jeste malo suvlje i teže za rad ali keksići će biti super, ništa ne brinite ☺ Pobrašnjenim kalupima vadite željene oblike i ređajte na pleh. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni pa ponovite sa preostalim testom. Ostavite keksiće da se dobro ohlade pre nego što ih izvadite iz pleha. Glayuru napravite tako što ćete čokoladu izlomiti na komadiće i preliti kašikom ulja pa otopiti u šerpici na slaboj vatri. Prelivajte keksiće i stavljajte na rešetku da se cede. Pospite seckanim bademom i ostavite da se na sobnoj temperaturi čokolada stegne. Ja sam ih posle držala u frižideru i bili su super!

izvor:miinkuvar.com

MUS OD BELE ČOKOLADE

Jednostavnost je najlepša. Desert poput ovog je pravi dokaz za to. Vazdušasta a opet savršeno kremasta tekstura i super mogućnosti upotrebe su ono zbog čega volim da pravim i koristim musove. Osim što ga možete servirati ovako kao jedinstveni desert, takođe ga možete koristiti i kao fil za tortu, frosting za cupcakes ili od njega napraviti super desert kombinovan sa voćem. Na blogu imam i recept za mus od obične čokolade, koji je takođe fenomenalan, pa pogledajte i njega na ovom linku.

Sastojci:

200 g bele čokolade

200 ml + 150 ml biljne slatke pavlake (važno da je biljna jer kasnije ne postoji mogućnost da premutite mus, što bi se verovatno desilo sa mlečnom slatkom pvlakom)

30 g putera

komadići čokolade i kakao za dekoraciju

Priprema:

200ml slatke pavlake zagrejte do ključanja pa sklonite sa ringle. U šerpu dodajte čokoladu seckanu na kockice ili kapljice (ako njih koristite) i puter. Ostavite 1-2 minuta da stoji pa žičanom mutilicom sjedinite smesu da postane potpuno glatka i ujednačena. Ohladite do sobne temperature pa ubacite u frižider na 1 sat. Što se bolje smesa ohladi lakše ćete i bolje dobiti teksturu musa kasnije. Zatim, ohlađenu smesu mutite 4-5 minuta mikserom na najačoj brzini pa onda postepeno dodajte drugi deo slatke pavlake, sve vreme muteći. Treba da dobijete teksturu dobro umućenog šlaga. Sve možete oplemeniti voćem, ukoliko želite. Podelite u čaše, dekorišite po želji pa dobro ohladite pre služenja.

izvor:milinkuvar.com

KAPKEJK SA TREŠNJAMA

Kada za kapkejk pronađete recept kojim ste zaodovljni, čuvajte ga i ne dirajte. Od osnovnog vanila testa uvek možete napraviti i čokoladno, dodavanjem nekoliko kašika kvalitetnog kakao praha. Od istog testa možete napraviti i klasične kapkejkove sa voćem kao što je ovaj kapkejk sa trešnjama. Uz dodatak limunovog soka i korice imaćete savršene limunaste kolače.

Svaki će ukus biti dobar uz dobar recept i uz vođenje računa o sitnim detaljima kao što su temperatura namirnica. Za većinu recepata je najbolje koristiti namirnice sobne temperature. Izvadite ih sat vremena ranije iz frižidera i ostavite na kuhinjskom pultu. Puter, jaja, mleko, krem sir… sve će doći na skoro jednaku temperaturu i nikada se neće desiti da se, na primer, puter odvoji tokom mućenja. Kada dodajete voće u kolače obavezno ih pospite sa malo brašna, da ne bi padale na dno.

Danas jedan totalno majski recept iako je početak juna. Kapkejkovi sa trešanjama i kremom od maskarpone sira. Možete staviti bilo kakav frosting ali mene je uhvatila manija sa maskarpone sirom pa ga stavljam u sve ? Kapkejkovi treba da su jednostavni i laki za pripremu. Savršeno sočni biksvit i neki lagani fil preko će biti sasvim dovoljni.


Testo:
125 g putera
80 g smeđeg šećera
70 g belog šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
130 g maskarpone ili krem sira
½ kašičice sitno rendane korice limuna ili limete
50 ml mleka
190 g brašna + 1 kašika za trešnje
½ kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
150 g trešanja, bez koštica

Fil:
150 ml mlečne slatke pavlake
200 g maskarpone sira
2 kašike šećera u prahu
1 burbon vanilin šećer
1 kašika arome vanile

Za dekoraciju:
Trešnje, korica limete ili limuna

Priprema:

Puter i šećer izmutite mikserom da se sjedine. Dodajte jaja pa ponovo umutite. Zatim, dodajte maskarpone sir i koricu limuna/limete. Sjedinite mikserom pa dodajte mleko i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sjedinite mikserom pa dodajte trešnje koje ste prethodno oprali, očistili od koštica i pomešali sa kašikom brašna.

 Sjedinite testo i trešnje špatulom u nekoliko pokreta rukom pa korpice za mafine napunite skoro dve trećine do vrha i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 22-25 minuta. Da biste proverili da li su mafini ispečeni, u sredinu zabodite čačkalicu. Ako izađe suva, gotovi su. Ohladite ih.

 Umutite slatku pavlaku pa dodajte maskarpone, burbon vanilin šećer, aromu vanile i šećer u prahu. Razmutite mikserom da dobijete fil kremaste i glatke teksture. Ukoliko je potrebno, zasladite još. Mlečna slatka pavlaka je uglavnom nezaslađena, ali sve biljne pavlake su preslatke, pa obratite pažnju na ovaj deo pripreme kako ne biste dodali previše šećera. Ohlađene mafine nafilujte maskarpone filom i ukrasite po vašoj volji.

izvor:milinkuvar.com