DOMAĆA ŠTRUDLA SA JABUKAMA: Po starinskom bakinom receptu koji garantovano uspeva svima
Domaća štrudla sa jabukama po starinskom bakinom receptu uspeva svima, a dok je budete pekli zamirisaće cela kuća.
Štrudla sa jabukama je klasik koji su naše bake često pravile. Većina domaćica ima svoj proveren recept, a ovaj sa domaćim testom brzo ćete napraviti, sastojci nisu skupi, a izdašna je i može da stoji nekoliko dana. Za pripremu birajte nešto slađu sortu jabuka, kao što je recimo zlatni delišes. Posedno je lepa ako je servirate sa kuglom domaćeg šlaga.
Sastojci:
250 g brašna
150 ml mlakog mleka
2 kašike šećera
50 ml ulja
1 kesica suvog kvasca
prstohvat soli
Za nadev:
600 g jabuka
1 kesica vanilin šećera
2 kašike prezli
malo cimeta
Priprema:
Za testo pomešajte sve sastojke i zamesite tako da bude glatko i da se ne lepi. Testo podelite u dva dela i ostavite da miruje oko pola sata da naraste. Za to vreme pripremite nadev. Jabuke oljuštite, očistite od koštica i isecite na kocke. Pospite ih prezlama, vanilin šećerom i cimetom, pa sve dobro izmešajte. Testo razvucite na što tanji pravougaonik, pa u jedan kraj stavite jabuke. Pažljivo zamotajte štrudlu, pa je prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata. Po želji je pre služenja pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa