Najbolji recept za klasični kapkejks (cupcakes)

Ovi jednostavni i veoma ukusni kolačići savršeni su za rođendane, piknike ili kad god poželite nešto slatko. Ovom osnovnom receptu možete dodati šta god želite, od borovnica, čokoladnih čipsa i slično. Ukrasite ih kremom ili dresingom po želji!

Sastojci

160g višenamensko brašno (mešavina oštrog i glatkog brašna)
2 kašike kukuruznog skroba
1¼ kašičice praška za pecivo
⅛ kašičice soli
150g šećera
2 velika jaja, sobne temperature
1¼ kašičice ekstrakta vanile
4 kašike neslanog putera, rastopljenog
60 ml biljnog ulja
60 ml mleka, sobna temperatura

Priprema

Zagrejte rernu na 180°C. Kalup za kolače od 12 delova obložite papirnim korpama ili papirom za pečenje.

U posudi srednje viličine umutite brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so.

U velikoj posudi ručnim mikserom pomešajte šećer sa jajima i ekstraktom vanile na srednjoj brzini dok ne postane penasto i malo se zgusne, oko 3 minuta. Dodajte puter i ulje i umutite dok se ne sjedine. Dodajte suve sastojke i mleko u 3 serije, dobro mešajući između dodavanja. Pažljivo sipajte testo u obložene kalupe za kekse, napunite ih do dve trećine.

Pecite kolačiće u sredini rerne 20 do 23 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se kolačići malo ohlade pre nego što ih izvadite, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Ukrasite kolačiće po želji.

Brzi Milka desert u čaši sa samo 3 sastojka

Lagan i osvežavajući desert u čaši od  samo 3 sastojka! Recept idealan za sve one koji nisu vični pravljenju komplikovanih deserta.

Sastojci

300 g mlečne Milka čokolade (200g + 100g)
300 ml slatke pavlake (200 + 100 ml)
250 g maskarpone sira

Priprema

200 ml slatke pavlake zagrejati do ključanja i preliti sa 200 g čokolade. Ostavite da se ohladi.

U ohlađeni ganaš dodati 250 g maskarpone sira i napraviti krem. Krem sipajte u čaše ili drugu posudu/kalupu po želji!

100 ml slatke pavlake zagrejati do ključanja, preliti sa 100 g čokolade i ostaviti da se ohladi. Krem ganaš sipajte preko kreme u čaši.

Ukrasite po želji!

Recept za puding od vanile koji se pravi bez kapi mleka
Shutterstock.com

Recept za puding od vanile koji se pravi bez kapi mleka

 Da li ste ikada probali da napravite puding bez mleka? Postupak je vrlo jednostavan, a može se prilagoditi najrazličitijim grupama ljudi – čak i onima koji ne jedu hranu životinjskog porekla, piše Punkufer.

Umesto kravljeg mleka puding se može napraviti s biljnim napitkom od soje, koji je istovremeno pun belančevina pa može dovesti do kremastije strukture deserta.

Da biste dobili savršen ukus vanile potrebno je da koristite ekstrakt prave vanile, a ne njene jeftine alternative.

Sastojci

500 ml napitka od soje
70 grama šećera
3 kašike kukuruznog skroba
1 kašika ekstrakta vanile
prstohvat soli

Priprema

U velikom loncu pomešajte šećer, kukuruzni skrob i so. Dobro promešajte i postupno dodajte napitak od soje;

Dodajte napitak uz stalno mešanje kako biste se rešili eventualnih grudvica;

Kuvajte smesu na laganoj vatri oko 15 minuta dok se ne zgusne;

Maknite lonac s ringle pa dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte;

Pustite da se smesa ohladi pa je stavite u frižider na dva do tri sata;

Puding poslužite hladan s voćem, čokoladom i orašastim plodovima po želji.

Kolač sa karamelizovanim jabukama

Kolač sa karamelizovanim jabukama - Lagan i izdašan kolač

Jedan fin, mekan i sočan kolač sa karamelizovanim jabukama. Sve sastojke za kolač verovatno imate jer jabuke su nam svima nekako u kući, uz ostale jednostavne sastojke.

Fil od jabuka i karamele:

150 g šećera
100 ml vode
3 jabuke
50 g maslaca
200 ml mleka
1 puna kašika skroba / gustin / nišesta
malo cimeta

Sastojci za kolač:

3 jaja
130 g šećera
180 ml jogurta
120 ml ulja
260 g brašna
10 g praška za pecivo

Priprema:

Pomešati šećer i vodu u manjoj šerpi i staviti na vatru da provri. Kada provri kuvamo dok voda ne ispari a šećer se karamelizuje.

Paziti da vam stalno izlaze balončići dok vri, da vatra nije preslaba jer će se onda šećer kristalizovati i napraviće se grudvice.

Za to vreme oguliti jabuke i iseći na kockice i posebno razmutiti u mleku gustin.

Kada se šećer otopio dodati maslac, mešati dok se ne otopi, a brzo će, pa dodati jabuke i nastaviti mešati.

Jabuke će pustiti sok, kuvati nekoliko minuta dok ne omekšaju i šećer ne spadne sa njih.

Dodati zatim mleko i gustin i nastaviti mešati. Po želji dodati cimet. Kada se masa malo zgusnula, kao u videu, skloniti sa vatre.

Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.

Umutiti jaja sa šećerom, ne treba vam mikser, sve uraditi žicom. Dodati jogurt i ulje pa opet umutiti.

Prosejati brašno sa praškom za pecivo i sve lopaticom sjediniti. Istresti u obložen manj pleh 28 x 18cm i poravnati.

Preko većom kašikom stavljati svuda po malo nadeva, a zatim istom kašikom taj nadev malo “provrteti”.

Kašikom svuda po malo zamešati nadev i masu za patišpanj.

Staviti da se peče 40 – 45 minuta.

Pečen kolač prohladiti, predivan je i topao i mlak.

Posuti šećerom u prahu ili karamelom i poslužiti.

{vembed Y=uLcy4JfCQJA}

Izvor: Domaći recepti

Rozen torta sa jagodama

Rozen torta sa jagodama: Savršena za svaku priliku!

Nekada je pravljenje rozen torte bio težak i zahtevan posao. Naročito zbog pripreme kora. Danas, kada možemo da kupimo gotove kore, napraviti ovaj kolač i nije neki veliki problem. Ovo je jedan recept za malo drugačiju rozen tortu koji vredi probati :)

Sastojci 

jagode 600 g
gotove kore za rozen tortu 1 kutija

I FIL:
puding od vanile 4 kesice
mleko 1,2 l
šećer 15 kašika
bela čokolada 100 g
margarin 250 g
limun 1
kora od limuna 2

II FIL:
šlag 400 g
kisela pavlaka 400 g
mleko u prahu 100 g

Priprema

Na uobičajen način skuvajte puding od vanile s mlekom i šećerom.

Tokom kuvanja dodajte belu čokoladu. Ostavite puding da se ohladi, a tokom hlađenja povremeno snažno promešajte kako se ne bi uhvatila korica. U ohlađen fil umešajte umućen margarin, sok i rendanu koricu limuna.

Umutite kiselu pavlaku s mlekom u prahu. Odvojeno umutite šlag i od njega odvojte količinu za premazivanje i ukrašavanje torte. Preostali šlag sjedinite sa smesom od pavlake i mleka u prahu.

Filujte svaku koru jednim, pa drugim filom, a na svaku treću koru složite na listiće isečene jagode. Na kraju celu tortu premažite šlagom i dekorišite jagodama.

izvor: blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

Domaći sladoled sa mlevenim keksom

Domaći sladoled sa mlevenim keksom

Nikad jednostavniji recept za sladoled! Od sastojaka i načine pripreme, a opet - oduševiće vas ukusom!

Sastojci

200 ml kiselog mleka
150 ml mleka
100 g mlevenog keksa
50 g šećera
250 g šlaga

Priprema

Mikserom mutite mleko i šlag krem tri minuta. Dodajte kiselo mleko i šećer i sve sjedinite.

Sipajte u činije i zamrznite, potom servirajte sa mlevenim keksom i uživajte u ovoj poslalstici.

Prijatno!

SULTAN ROLNICE

SULTAN ROLNICE: Samo kremasti fil i kokos - tope se u ustima (VIDEO)

Možda deluje komplikovano, ali ovu preuskunu poslasticu nije teško napraviti. Sultan rolnice su mekane i tope se u ustima, a ne postoji osoba koja će odbiti da ih proba. Idealne su za proslave jer osim ukusa i odlično izgledaju.

Sastojci:
1 l mleka
120 g brašna
180 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika putera
3 kašike kakaoa
400 g kokosa
300 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, pa dodajte brašno, kakao i šećer.

Dobro promešajte tako da ne ostatnu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i vanilin šećer i promešajte.

Pleh od rerne bogato pospite kokosom, pa preko sipajte fil i poravnajte. Stavite u frižider na 2 sata.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i premažite preko fila. Isecite po širini na 6 jednakih delova, a onda po dužini na pola. Treba da dobijete 12 pravougaonika. Svaki urolajte.

{vembed Y=lyzqGXijT0U}

Izvor: Farklı Yemek Tarifleri

Brza plazma torta

Brza plazma torta

Brza i nepečena torta sa plazma keksom - Pravi se lako, gotova je za čas, a ukus će vas oduševiti

Sastojci:

150 gr plazma keksa u komadima
400 gr mlevenog plazma keksa
2 kesice šlaga
4 male kisele pavlake
150 ml mleka
250 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
2 šlag krema od čokolade

Priprema:

Umutiti šlag sa mlekom.

Umutiti šećer u prahu sa kiselom pavlakom

Sjediniti obe smese i dodati mleveni plazma keks, pa promešati dok se sve lepo ne izjednači.

Otopiti na pari čokoladu pa dodati u pola smese, a pola ostaje čisto.

Na tacnu poredjati ceo plazma keks, umočen u mleko, na dimenzije 20 x 30 cm ( otprilike ) ili u okruglu kalup prečnika 23 cm, to ćete već sami videti odokativno koliki vam kalup treba.

Preko njega staviti jedan deo, pa drugi i odgote premazati šlag krem od čokolade.

Dobro prohladiti pa poslužiti.

Izvor: brzikolaci.com

Kuglof sa orasima

Klasični recepti: Kuglof sa orasima

Recept za fantastičnu poslasticu sa orasima. Klasičan kolač koji lepo izgleda na trpezi, a ukusom će vas oduševiti

Sastojci:

– 4 jaja
– 1 šolja šećera zajedno sa 2 kašike rogača
– 1 vanilin šećer
– 1 šolja ulja
– 1/2 šolje jogurta
– 2/3 šolje mleka
– 1 plus 1/3 šolje brašna
– 1 puding od vanile (prašak)
– 1 prašak za pecivo
– 2/3 šolje bademovog brašna
– 1 šolja seckanih ili mlevenih oraha
– 1-2 kašike kakaa
– 1/2 kašičice cimeta
– 2-3 jabuke (opciono, za još više sočnosti)

Priprema:

Namažite kalup maslacem ili uljem i pospite brašnom. Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje.

Umutite jaja (bez odvajanja belanaca), dodajte šećer i vanilin šećer, pa nastavite da mešate.

Dodajte sve ostale sastojke i lagano mikserom promešajte. Izlijte u kalup za kuglof i pecite od 40 do 60 minuta.

Ostavite kuglof da se malo prohladi, izvadite iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu.

Sladoled torta gotova za tren

Sladoled torta gotova za tren

Ova torta će vam se svideti jer se lako pravi i potrebno je malo vremena.

Sastojci:

170 g keksa od čokolade
50 g maslaca
100 g tamne čokolade
500 g slatke pavlake za šlag
malo arome vanile
200 g kondenzovanog mleka
2 kašike kakaa

Priprema:

Usitnite kekse u blenderu pa ih u posudi pomešajte s otopljenim maslacem i kašikom pavlake. Promešajte i utisnite u kalup za tortu, kao da radite cheesecake.
Potom u mikrovalnoj otopite crnu čokoladu sa 100 g pavlake. U drugoj posudi izmiksajte ostatak pavlake s vanilom pa dodajte kondenzovano mleko.

Odvojite kremu na dva dela pa u jedan deo umešajte kakao.
Na kraju stavljajte obe kreme na podlogu. Površinu torte zagladite pa premažite otopljenom čokoladom. Stavite je u zamrzivač na nekoliko sati, a izvadite 20 minuta pre posluživanja

Izvor: Schnelle Rezepte

Plazma kolač sa bananama gotov za 15 minuta

Plazma kolač sa bananama gotov za 15 minuta (VIDEO RECEPT)

Brži i ukusniji kolač ne možete napraviti, plus još kremast. Kolač se može napraviti i sa malinama ili višnjama.

Sastojci:

- 1 litra mleka
- 2 pudinga od vanile ili slatke pavlake
- 5 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 100 gr. bele čokolade (mlečna ili za kuvanje)
- 150 gr. maslaca
- 100 gr. kisele pavlake (oko 4 kašike)
- 4-5 banana
- 300 gr. plazma keksa
- 2 kesice šlaga (umućene po uputstvu sa kesice)

 Priprema:

Izmešajte puding, brašno, šećer sa 200 ml. mleka pa zakuvajte u 800 ml. uzavrlog mleka.

U vrelo umešajte čokoladu i margarin da se rastopi. Ostavite dve minute da se prohladi pa umešajte kiselu pavlaku.

U vruće izrdobite keks, promešajte pa polovinu istresite u tepsiju ili kalup manjih dimenzija, 25x25.

Poređajte polovine banana jednu pored druge pa prekrijte drugim delom fila. Ostavite da se stegne, premažite šlagom i ukrasite po želji.

{vembed Y=KG1xGoRU9iM}

Izvor: serpica.net

ČUVENA RUSKA NAPOLEON TORTA
PRINTSCREEN/YT/ВКУСНО ПРОСТО БЫСТРО - ДОМАШНЯЯ КУХНЯ

ČUVENA RUSKA NAPOLEON TORTA: "Hiljade" slojeva keksa i vanila fila koji se tope u ustima

Napoleon je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih korica, koje su premazane ukusnim kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva. Ovaj recept je brži i jednostavniji, jer umesto kora se koristi keks, pa ćete utrošiti manje vremena za pripremu. Ovako pripremljena torta je jednako ukusna kao i originalna, a super je za sve prilike.

Sastojci:

keks
500 ml mleka
100 g putera
100 g šećera
1 žumance
3 kašike brašna
1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Keks umočite u mleko, pa poređajte u kalup. U posudi pomešajte malo mleka (200 ml) sa brašnom i žumancetom. Sjedinite tako da ne ostanu grudvice.

Preostalo mleko sipajte u šerpu i dodajte šećer i vanilin šećer. Kada se zagreje sipajte smesu sa bršanom.

Kuvajte dok se ne zgusne uz neperstano mešanje. Puter sobne temepterature umutite, pa lagano dodajte fil sve vreme muteći. Premažite fil preko keksa, pa opet poređajte keks i tako dok ne utrošite. Poslednji red treba da bude keks.

Na kraju premažite celu tortu filom i ukrasite mlevenim orasima ili bademima.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladna lazanja – ekspres brzi kolač bez kuvanja i pečenja

Čokoladna lazanja – ekspres brzi kolač bez kuvanja i pečenja (VIDEO)

Čokoladna lazanja je kolač koji ćete napraviti za 15 minuta, bez kuvanja i pečenja. Brzi kolač za iznenadne goste, ili poslastica kada nemate puno vremena. Kako petit keks možete da menjate oreo keksom, ili običnim petitom ili plazmom. Kakao u ovoj kombinaciji daje poseban ukus, jer je u kombinaciji sa čokoladnim pudingom, pa je ukus čokolade bogatiji baš sa ovim keksom. Ukoliko nemate ovaj puding bez kuvanja, koji inače možete da pronadjete u svakoj većoj trgovini, onda možete da menjate zakuvavanjem 2 kesice pudinga u 700 – 800ml mleka, ali time se produžava vreme pravljenja kolača jer morate da sačekate da se puding ohladi, pa tek onda pravite sve ostalo. U tom slučaju izmutite puding kad se ohladi mikserom i dobićete ovaj u videu. Slatka pavlaka se menja šlagom, samo je dobro umutite, 100 gr. Kombinacije koje možete da pravite su zaista razne.

Sastojci:

Za donji sloj:

300 gr kakao petit keksa
100 gr otopljenog margarina
100 ml mleka

Srednji deo:

200 gr krem sira
50 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Čokoladni deo:

2 kesice (120 gr) pudinga od čokolade bez kuvanja
500 ml mleka

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake ili šlaga
rendana bela i crna čokolada, čoko kuglice

Priprema:

Mlevenom keksu dodati otopljeni margarin, pa dobro promešati.

Dodati zatim mleko, pa opet dobro promešati.

U pleh dimenzija 30 x 20cm ili približnih staviti masu za koru, pa utisnuti kašikom.

Ja sam u videu stavila papir za pečenje kako bih kolač izvadila iz pleha i nisam mogla sama da izvadim, trebala mi je pomoć. Kolač slobodno može da ostane u plehu. Ili da stavite obruč za torte na tacnu i onda napravite kolač, a obruč kasnije da skinete. Kako god da želite ili imate.

Kada utisnete keks kašikom odmah praviti beli deo.

Krem sir pomešati sa šećerom u prahu. Posebno umutiti slatku pavlaku. Pomešati krem sir i slatku pavlaku.

Dobijenu masu premazati preko keks dela.

Odmah praviti puding deo. Pomešati prašak za puding i mleko pa umutiti.

Staviti svuda po malo pudinga i ravnomerno razvući.

Za dekoraciju možete koristiti bilo šta, ja sam gore navela šta sam ja koristila. Apsolutno nije bitno, važno je da se vama dopada.

Čokoladnu lazanju ohladiti pa poslužiti.

{vembed Y=tAlMmKIdkBk}

Izvor: domacirecepti.net

Čoko moko plazma torta

Čoko moko plazma torta za 15 minuta (VIDEO)

Svima omiljen ukus. Sočna i lagana, savršeno se seče i brzo priprema. Baš sve što volimo kod jedne torte.

Sastojci:

- 150 gr. pečenih lešnika
- 300 gr. mlevenog keksa
- pakovanje tamnih kora za torte 700 gr.
- 200 gr. šećera u prahu
- 600 gr. kisele pavlake
- 5 kesica šlaga (oko 250 gr. ili može i slatka pavlaka)
- 300 ml. kisele vode
- 700 ml. čokoladnog mleka
Odozgo možete ukrasiti šlagom, fondanom ili rastopiti 150 gr. čokolade sa 50 gr. margarina i jednom kašikom ulja.

Priprema:

1. fil

Izmešajte pavlaku i šečer pa dodajte mleveni keks i lešnike. U ovaj fil dodajte 5 kašika umućenog šlaga tj. od drugog fila odvadite.

2.fil

Umutite šlag sa kiselom vodom

Filovanje:

Izbockati koru čačkalicom da bolje upije čokoladno mleko. Natopiti koru sa dosta čokoladnog mleka, budite strpljivi dok ne upije. Premažite filom od lešnika pa zatim šlagom. Staviti drugu koru, izbockati, natopiti čoko mlekom...i tako do kraja.

Treću tj. poslednju koru izbockati i natopiti čoko mlekom. Za premazivanje gornje kore i stranica iskoristim nekoliko kašika fila od lešnika izmešanih sa 2-3 kašike šlaga. Zagladim koliko može pa u frižider na nekoliko sati ili do sutradan. Tada lepo zagladim i ukrašavam. Ovaj put je bila jestiva slika jer povod je bio rođendan.

Torta je odlična i svima je preporučujem, pogotovo za prilike kada morate napraviti fiše torti, pa neka vam ova bude jedna od brzinskih. Super se seče i svaka šnita izgleda fantastično.

{vembed Y=9p2wWKEfv}

Izvor: serpica.net

STARINSKI RECEPT ZA EGIPATSKU TORTU: Krase je čuveni poslastičarski fil i grilijaš, a kore su klasik koji svi vole

Ulepšajte svaku trpezu savršenom egipatskom tortom.

Niko ne zna tačno odakle potiče recept za egipatsku tortu, ali ono što je sigurno jeste to da je veliku popularnost stekla u Rumuniji, a kasnije se proširila svuda, pa je tako stigla i kod nas. Ova poslastica spada u klasike,jer se pravi od kora sa orasima, klasičnim tj. poslastičarskim žutim filom, kao i grilijašem. Kombinacija ovih sastojaka čini tortu prosto savršenom, a naš predlog je da je obavezno poslužite ako imate neko slavlje.

Sastojci:

Za koru:
10 belanaca
10 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za I fil:
10 kom žumanaca
10 kašika šećera
8 kašika gustina
600 ml mleka
250 g putera
5 kašika šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanile

Za II fil:
300 g šećera
200 g oraha
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Za kore: Umutiti 5 belanaca u čvrst šne, postepeno dodajući šećer (5 kašika). Zatim dodajte mlevene orahe (100 g) i bršano (1 kašika), pa lagano umešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh ili kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok se kora ne odvoji od ivice pleha ili kalupa. Od preostalih sastojaka napravite istu smesu i ispecite još jednu koru.

Za prvi fil:Umutite 200 ml mleka sa žumancima i gustinom, ali pazite da ne ostanu grudvice. U presotalo mleko sipajte šećer i kuvajte dok ne provri, pa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim puter sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa ga dodajte u ohlađeni fil i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte vanilu i promešajte.

Za drugi fil: U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi. Ohlađećene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom). Stavite koru, premažite je prvim filom, pa drugim filom, a onda opet stavite koru, pa premažite prvim, a onda i drugim filom. Sve to pospite grilijašem.

Izvor: Stvar ukusa

Torta s malinama

Torta s malinama - Bez pečenja (VIDEO)

Recept za odličnu tortu s malinama, jako ukusnu, čvrstu a opet laganu i kremastu. Pogodna je za rođendane kao i za sve druge i druge prilike.

Sastojci:

- pakovanje rozen kora ( meni je ostao jedan list)
- 300 gr. petit keksa sa kakaom

Za žuti fil:

- 3 kesice pudinga od slatke pavlake
- 7 kašika šećera
- 2-3 kašike gustina
- 1,5 litra mleka
- 250 gr. margarina za kolače Vital

Za crveni fil:

- 500 gr. malina
- 2 kesice pudinga od maline
- 2 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 400 ml. vode

Priprema:

Odgore dve kesice šlaga ili umućena slatka pavlaka.

Od 500 gr. malina odvojite jednu šaku lepih, čvrstih za dekoraciju ako želite, a možete odgore naribati i čokoladu.

Skuvati žuti fil. Od mleka odvojiti 2 dcl. i u njega umešati puding od slatke pavlake, šećer, gustin. Preostalo mleko prokuvati, pa zakuvati puding. Ostaviti da se skroz ohladi i umutiti sa margarinom koji treba predhodno izraditi.

Za crveni fil je potrebno skuvati voće sa šećerom i malo vode. U preostalu vodu umešati (od 4dcl.) puding od maline, gustin, šećer pa zakuvati u voće. Kada se zgusnulo skloniti sa šporeta i toplim filovati tortu.

Na tacnu ili tepsiju ređamo: rozen koricu, žuti fil, rozen koricu, žuti fil, rozen koricu i na treću ide voćni fil.
Potom keks, pa krećemo opet istim redosledom....rozen korica, žuti fil, rozen, žuti, rozen, crveni, keks...i na kraju ako vam je još preostalo fila korica, tj. koliko vam je ostalo toliko još slažite.

Ja sam završila sa voćnim filom, ostavila tortu do sutradan da se ohladi, ukrasila šlagom i malinama, napravila ogradicu od još jednog pakovanja keksa.

Torta je zaista fantastičnog ukusa i zato je što pre isprobajte.

{vembed Y=PFz4Gr7OZr4}

Izvor: serpica.net

Lava kolač
Shutterstock

Lava kolač - Savršena čokoladna poslastica

Recept za sve ljubitelje čokoladnih poslastica.

Sastojci:

– 200 g čokolade

– 120 g maslaca

– 4 jaja

– 100 g šećera

– 1 vanil šećera

– 80 g brašna

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Otopite maslac u šerpi, pa ga skinite sa šporeta. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i vratite na šporet da se otopi, uz povremeno mešanje.

Kada se čokolada otopi skinite sa šporeta da se malo ohladi dok pripremate ostatak smese.

U posudi penasto izmutite jaja i šećer. Dodajte mešavinu maslaca i čokolade i promešajte. Na kraju umešajte brašno.

Podelite testo u kalup za mafine i pecite tačno 11 minuta, ne više. Izvadite iz rerne i pažljivo iz kalupa. I dalje će izgledati mekano, ali su gotovi.

Odmah poslužite uz dekoraciju po želji.

PRINCES KROFNE
Foto: Shutterstock

Najjednostavniji recept za PRINCES KROFNE: Ovako će uspeti i iz prvog puta

Princes krofne nisu lake za spremanje, ali uz ovaj recept i vi ćete napraviti princes krofne kao iz izloga poslastičarnice!

Niko ne može da odoli slatkom testu i neverovatnom vanila kremu, a princes krofne su jedna od tih fenomanilih poslastica čije mekano testo i odličan fil osvajaju na prvi zalogaj. Ove kolače će deca obožavati, a vama će uspeti iz prvog pokušaja. Za testo vam treba 5 sastojaka, a vanila krem se pravi od pudinga. Nikad jednostavniji recept.

Sastojci za princes krofne

Za testo:
250 ml mleko
90 g maslaca
prstohvat soli
140 g brašna
6 jaja

Za fil:
500 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
70 g šećera
100 g vanilin šećera
200 g putera
150 g šećera u prahu

Priprema:

Pomešajte mleko, puter, so i kuvajte dok se sve ne sjedini. Isključite šporet i dodajte brašno, pa mešajte varjačom dok ne dobijte testo. Sklonite sa vatre, pa postepeno dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite.

Sipajte u špric za kolače, pa napravite oblik puslice u plehu obloženom pek papirom.

Pecite na 160°C oko 40 minuta, vodite rčuna da ne otvarate vrata rerne jer mogu da "splasnu".

Mleko, puding, šećer i vanilin šećer pomešajte i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte i ohladite na sobnoj temperaturi. Dodajte puter i umutite.

Testo presecite na pola, pa napunite filom i preklopite drugom polovinom testa.

Pomešajte šećer u prahu sa 20 ml mleka i sjedinite. Sipajte preko princes krofni.

Izvor: novosti.rs

Rolnice sa maskarponeom

Rolnice sa maskarponeom: Svi će vam tražiti recept

Savršen slatkiš za vikend. Lako se pravi i brzo i još brže nestaje. Pogledajte recept za ove palačinke.

Ako želite da budete ovog vikenda vrhunski hedonista, jer vereme nema ne daje šansu za nepto drugo. Ubacite se u kuhinju u spremite najbolje zalogaje za sebe, jer to zaslužujete.

POTREBNO JE:

50 g brašna,
30 g kakaa,
3 kašičice praška za pecivo,
100 g šećera,
2 jaja,
3 dl mleka,
2 dl surutke,
60 g maslaca.

ZA FIL:

250 g mascarponea,
50 g bele čokolade,
2 jaja,
3 dl pavlake,
5 kašika šećera u prahu.

PRIPREMA:

Izmešajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i kakao. Izmešajte jaja, mleko, sirutku i otopljeni maslac, pa dodajte brašno sa kakaom.

Sjedinite smesu i specite palačinke. Pomešajte maskarpone i žumanca, zagrejte na pari i dodajte rendanu čokoladu.

U ohlađenu smesu umešajte umućenu pavlaku i sneg od belanaca i šećera.

Napunite palačinke.

LEDENE KOCKE

LEDENE KOCKE - Starinski kolač kom se rado vraćamo (VIDEO)

Kremast, sočan kolač koji se prenosi s kolena na koleno.

Naravno praveći ga godinama došlo je i do malih korekcija u odnosu na original, tako da danas umesto velike količine brašna možete dodati puding od vanile ili slatke pavlake, naribanu koricu limuna. A u piškotu umesto kakao praha stavite neskvik prah.

Sastojci:

(kora)
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike ulja
- 3 kašike kakao praha (ili neskvik prah)
- 1 kesica praška za pecivo
- 6 kašika brašna

(fil)
- 1 litra mleka
- 2 pudinga od vanile ili slatke pavlake
- 4 kašike brašna
- 8 kašika šećera (može i manje)
- 2 vanilin šećera
- 150 gr. margarina
- korica limuna (ne mora)

(sirup)
- 300 ml. vode
- 200 gr. šećera (može manje)

(glazura)
- 150 gr. čokolade (ako je mlečna treba više)
- 2 kašike ulja

Sa ovom količinom šećera nije preslatko, ali i kada smanjite šećer biće super.

 Priprema:

Dimenzija tepsije 35x28 (otprilike, bitno da su slične dimenzije). Tepsiju namažite margarinom ili uljem, pospite brašnom. Uključite rernu na 200 stepeni.

Umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca. Kašikom umešajte ulje pa dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo. Izmešajte i istresite u tepsiju. Pecite oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

Prokuvajte vodu i šećer i vručim sirupom prelijte hladnu koru.

Od litre mleka izdvojite 300 ml. pa umešajte puding i brašno. Ostalo mleko prokuvajte sa šećerom i vanilom. Zakuvajte fil, naribajte koricu limuna i ostavite da se prohladi.

U mlak fil mikserom umešajte margarin (mora biti mekan, sobne temperature).

Premažite preko kore. Odozgo glazura koju ste pripremili na pari ili mikrotalasnoj.

Kolač ostavite 3-4 sata u frižideru, lagano isecite vrućim nožem glazuru pa tek onda skroz do dole. Servirajte i uživajte. Kolač je vrh!

{vembed Y=b0vJ2u84ZUw}

Izvor: serpica.net