Ovo je bio Titov omiljeni kolač, za čiji recept kažu da je bio strogo čuvana tajna - Najbolja čokoladna torta
Ako slušate priče, bajke ili teorije zavere o Josipu Brozu, naletećete i na legendu zvanu – Titov omiljeni kolač.
Za Josipa Broza Tita pričalo se da je veliki bonvivan i gurman te da se uprkos dijabetesu nije suzdržavao od slatkog.
Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj se još tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsednika bivše države.
A da je voleo slatko, odnosno barem jedan kolač, uveravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima „u regionu“ pa se tako piše da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno više nije. Pa vam ga prenosimo, bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, jer recept ne zvuči nimalo loše.
Titov omiljeni kolač:
Sastojci:
Testo:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika kuvane kave
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Krem:
400 ml mleka
200 g putera
100 g otopljene čokolade
10 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
2 žumanca
1 vanilin šećer
Ukras:
malo čokolade
malo mlevenih oraha
Priprema:
Za koru odvojite belance od žumanca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte te na kraju pažljivo umešajte sneg od belanca. Dobijenu smesu ulijte u posudu za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Za krem, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro pomešajte sa ohlađenim kuvanim kremom.
Kada je testo pečeno, izvadite je i ostavite da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite kremu i ostavite da se stegne. Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa narežite na kocke i poslužite.
Izvor: danas.rs