Recept za kadaif – proverite zašto bi svi da probaju baš ovaj kolač
Recept za kadaif, orijentalni slatkiš fenomenalnog ukusa u Srbiji poznat kao pašina pita, trenutno je među najtraženijima.
Kadaif su zapravo tanki, vrlo kratki turski rezanci koji se prave od vode i brašna. Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, to je najpopularnija poslastica u Turskoj. U Srbiji ovaj slatkiš ima zanimljiv naziv – pašina pita.
Ko god je probao ovu poslasticu kaže da je ukus fenomenalan i zato je tu originalni recept za tradicionalni turski kadaif.
Sastojci za kadaif:
1 kg brašna
1 kg oraha
6 jaja
750 g šećera
250 ml ulja
250 g suvog grožđa
prstohvat soli
Kadaif priprema:
Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte šest jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom četiri kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.
Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vreme pomešajte suvo grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i 250 g šećera.
Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci.
Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 stepeni, a dok se pita peče pripremite sirup.
U šerpu sipajte 500 g šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust, prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu na desetak minuta, piše Stil.rs.