Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati
Ovaj čizkejk (cheesecake) je neodoljivo kremast, a toliko ga je lako napraviti da će postati jedan od onih recepata kojima ćete se stalno vraćati.
Sastojci
Podloga
140 g mlevenog keksa po izboru
70 grama rastopljenog putera
65 šećera
Prstohvat soli
Punjenje
690 g mekog krem sira
4 veća jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g šećera
Preliv
450 g pavlake
1 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
Podloga
Napravite podlogu tako što ćete pomešati sve sastojke i utisnuti smesu u okrugli kalup za torte prečnika 24 cm. Naravno, kalup prethodno podmažite. Dok pripremate fil, podlogu možete ostaviti u frižideru.
Punjenje
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Krem sir umutite mikserom dok ne postane penast, dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i šećer. Mešajte na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine.
Smesu preliti preko podloge od keksa i staviti u rernu (u sredinu) i peći 45 minuta. Kolač treba da bude čvrst oko 7 cm od ivice tepsije, a da u sredini još uvek bude malo poput pudinga. Ostavite na roštilju 5 minuta i ostavite uključenu rernu.
Preliv
Napravite preliv tako što ćete pomešati pavlaku, šećer i vanilu. Nežno premažite preliv po površini torte i izravnajte ga. Stavite u rernu i pecite još 10 minuta.
Izvadite tortu iz rerne i ostavite u kalupu da se potpuno ohladi. Hlađenje će u potpunosti stisnuti vaš čizkejk. Pokrijte lagano krpom i ostavite da se hladi najmanje 6 sati, pa pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.