LENJA PITA

LENJA PITA s jabukama po receptu iz bakine sveske

Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Sastojci za lenju pitu

jaja 3
mast 250 g
šećer 200 g
jogurt 200 ml
brašno 500 g
prašak za pecivo 1
jabuke 1 kg
cimet, rendana kora limuna po želji

Kako pripremiti lenju pitu

Umutiti cela jaja sa mašću i šećerom, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati i narendanu koru limuna, pa testo podeliti na dva jednaka dela.

Jabuke narendati, pa kratko prodinstati na šporetu, da uvri višak tečnost.

U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu. U podmazan pleh razvući jednu koru, pa po njoj rasporediti nadev od jabuka. Zatim pokriti drugom polovinom testa i peći na 180 do 200 stepeni oko 40 minuta.

Pita je pečena kada porumeni i kada se odvaja od ivica pleha.

Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i seći na kvadrate.

Izvor: recepti.blic.rs

Možda će vas interesovati i ovo: