Koh, kolač koji nas vraća u detinjstvo

Koh, kolač koji nas vraća u detinjstvo

Jedinstvena aroma, lagana tekstura i jednostavna priprema ovog sočnog i mekanog kolača često ostavljaju snažan utisak, čineći recept za koh veoma traženim.

Priprema domaćeg starinskog koha od griza je veoma jednostavna i praktična, baš onakva kakvu su naše bake koristile za pravljenje ovog fantastično ukusnog i sočnog kolača.

Sastojci za koh:

6 jaja
6 kašika šećera
9 kašika griza
1 kesica praška za pecivo
1 litar mleka
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg.

Dodajte šećer u sneg od belanaca. Mutite dok se šećer potpuno ne sjedini.

Dodajte griz i prašak za pecivo u smesu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite smesu.

Priprema i pečenje:
Premažite kalup uljem i pospite belim brašnom. Sipajte smesu u pripremljeni kalup.

Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa. Pecite dok ivice kolača ne postanu zlatno smeđe i odvoje se od tepsije.

Priprema mleka:
Dok se koh peče, pripremite mleko. Dodajte vanilin šećer u mleko i kuvajte dok ne provri.

Nakon pečenja, lagano zalijte vruć koh kolač sa pola litre vrelog mleka. Ostavite da kolač upije mleko, a zatim dodajte preostalih pola litre mleka.
Pustite kolač da se potpuno ohladi.

Posluživanje:
Koh kolač možete seći na komade i poslužiti.

Možda će vas interesovati i ovo: