Koh, kolač koji nas vraća u detinjstvo
Jedinstvena aroma, lagana tekstura i jednostavna priprema ovog sočnog i mekanog kolača često ostavljaju snažan utisak, čineći recept za koh veoma traženim.
Priprema domaćeg starinskog koha od griza je veoma jednostavna i praktična, baš onakva kakvu su naše bake koristile za pravljenje ovog fantastično ukusnog i sočnog kolača.
Sastojci za koh:
6 jaja
6 kašika šećera
9 kašika griza
1 kesica praška za pecivo
1 litar mleka
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg.
Dodajte šećer u sneg od belanaca. Mutite dok se šećer potpuno ne sjedini.
Dodajte griz i prašak za pecivo u smesu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite smesu.
Priprema i pečenje:
Premažite kalup uljem i pospite belim brašnom. Sipajte smesu u pripremljeni kalup.
Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa. Pecite dok ivice kolača ne postanu zlatno smeđe i odvoje se od tepsije.
Priprema mleka:
Dok se koh peče, pripremite mleko. Dodajte vanilin šećer u mleko i kuvajte dok ne provri.
Nakon pečenja, lagano zalijte vruć koh kolač sa pola litre vrelog mleka. Ostavite da kolač upije mleko, a zatim dodajte preostalih pola litre mleka.
Pustite kolač da se potpuno ohladi.
Posluživanje:
Koh kolač možete seći na komade i poslužiti.