Torta “Pavlova” sa jagodama
Foto: Profimedia

Torta “Pavlova” sa jagodama

Zahvaljujući svom raskošnom, penastom izgledu i jednostavnoj pripremi, Pavlova torta je idealan izbor kada želite da oduševite svoje goste bez previše truda. Najvažnije je da koristite kvalitetne i sveže sastojke i da pažljivo sledite recept, a u pogledu dekoracije, slobodno pustite mašti na volju, budite kreativni i stvorite pravo malo umetničko delo po svom ukusu.

U nastavku sledi jednostavan i proveren recept za najukusniju Pavlovu tortu koja se topi u ustima:

Sastojci (za 12 parčića):

5 belanaca
so
400 g šećera
2 kašičice skroba
2 kašičice vanilin-šećera
200 g slatke pavlake
150 g punomasne pavlake
500 g jagoda
3 kašike sirupa od vanile
nekoliko listića nane

Priprema:

Zagrejte rernu na 100 stepeni. Stavite belanca u posudu za mućenje, dodajte prstohvat soli i mutite mikserom postupno dodajući 270 g šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg.

Umešajte skrob i vanilin-šećer, pa smesu nanesite na papir za pečenje u obliku kruga. Stavite da se suši u rerni 3-4 sata. Izvadite koru i ostavite da se ohladi.

Ulupajte slatku pavlaku, dodajte preostali šećer, pa umešajte i kiselu pavlaku i nafilujte koru.

Operite i očistite jagode, pa ih presecite uzduž. Nakapajte ih sirupom od vanile i poređajte po torti, pa ukrasite listićima nane i poslužite.

Vreme pripreme: 30 minuta + 3-4 sata sušenja

(lepaisrecna.mondo.rs)

KINDER BUENO
Foto: Printscreen/YT

KINDER BUENO KOLAČ BEZ PEČENJA: Ovako nešto niste probali do sad

Spoj napolitanki, ukusnog i kremastog fila i glazura od čokolade osvojiće vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

300 g napolitanki
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake

Za fil:

500 ml mleka
1,5 kesica pudinga sa ukusom vanile
250 g maskarpone sira
50 g šećera
10 g vanilin šećera
300 ml slatke pavlake
150 g pečenog lešnika
70 g šećera

Za glazuru:

100 ml slatke pavlake
100 g tamne čokolade
kikiriki, lešnici

Priprema:

Otopite čokoladu i slatku pavlaku, a zatim 3 ivice napolitanke umočite u otopljenu čokoladu i ređajte u pleh dimenzija 30×23 cm koji ste obložili pek papirom.

Puding od vanile pomešate sa 50 g šećera, vanilin šećerom i 100 ml mleka. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte smesu sa pudingom i kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Pokrijte i ostavite da se ohladi. U maskarpone sir postepeno dodajte ohlađeni puding i umutite. Zatim umutite slatku pavlaku i pomešajte sa smesom od maskarpone sira i pudinga.

Otopite šećer, pa dodajte lešnike. Kratko kuvajte zajedno, a zatim dobijenu smesu sipajte na pek papir i ostavite da se ohladi. Nakon toga izlomite, stavite u blender i usitnite. Dodajte u fil i lepo promešajte.

Fil sipajte preko napolitanki i ostavite da se ohladi u frižideru sat vremena. Preko sipajte čokoladnu glazuru koju ste dobili tako što ste otopili čokoladu i slatku pavlaku zajedno, pa pospite drobljenim kikirikijem, lešnikom…

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

Izvor: stvarukusa.rs

Kinder torta
Foto: Recepti Milica Mihailović

Kinder torta: Najkremastija i najukusnija (VIDEO)

Svima omiljena, biće zvezda vaše svečane trpeze.

Sastojci:

Za koru:

5 belanaca
125g šećera
1.5 kašike sirćeta
100 g seckanih lešnika
200 g čokoladnog krema (za premazivanje)

Za fil:

5 žumanaca
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
3 kašika gustina
1/2 margarina
750 ml mleka
200 g čokolade
5 kašika mlevenog keksa

Priprema:

Pomešajte sastojke za koru i dobro ujednačite žicom. Ispecite je. A kada je gotova stavite je na tacnu i premažite kremom.

Za fil prvo zakuvajte mleko a zatim u malo mleka koje ste odvojili dodajte žumanca, gustin, šećer i prah za puding pa sve lepo umešajte žicom i zakuvajte.

Sklonite sa ringle pa u to umutite margarin. Podelite na pola pa u jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu. Umutite mikserom.

Ubacite žuti deo fila u kesu ili špric pa filujte tortu. Zatim to ponovite i sa crnim filom. Pospite mlevenim keksom.

{vembed Y=ZxeAXfmVm6Q}

Izvor: Recepti Milica Mihailović (Youtube)

KREMPITA TORTA
Foto: Shutterstock

KREMPITA TORTA: Kremasta poslastica sa čarobnim ukusom, izgleda divno na svečanom stolu

Odlična torta sa vrlo ukusnim filom koji se jednostavno pravi.

Sastojci:

Za koru:
3 žumanceta
1 celo jaje
3 kašike šećera
3 kašike vruće vode
2 pune kasike brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

15 kašika šećera
1 l vode
3 pudinga od vanile
6 belanaca
i još 7 kašika šećera

Priprema:

Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.

Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni.

Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.

Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.

Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag.

Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom.

Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.

Ukrasite po želji.

Izvor: Lepa & srećna

Janoš torta: Mekani biskvit sa filom od čokolade i oraha

Janoš torta: Mekani biskvit sa filom od čokolade i oraha

Sočna poslastica koju možete služiti na različitim proslavama.

Sastojci:

Kora

4 jaja
10 kašika vode
1/2 praška za pecivo
300g šećera u prahu
200g brašna
100g mlevenih oraha

Fil

100g mlevenih oraha
100g čokolade za kuvanje
50g margarina

Dekoracija

500g šlag krema

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanca pa belanca umutiti u čvrst sneg. U žumanca dodati šećer i mutiti penasto. Dodati vodu, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati mlevene orahe i sve to umutiti mikserom. Na kraju varjačom sjediniti sa izmućenim belancima.

Peći koru na 180 stepeni 25 minuta.

Za fil čokoladu otopiti sa margarinom dodati orahe pa sve umešati.

Ispečenu koru ohladiti, preseći na pola i filovati. Prekriti umućenim šlagom i ukrasiti voćem. Prijatno

Izvor: stvarukusa.rs

 

KAO U POSLASTIČARNICI: Princes krofne sa kremom koji pravi veliku razliku

KAO U POSLASTIČARNICI: Princes krofne sa kremom koji pravi veliku razliku
Desert koji svi obožavaju.

Princes krofne ne spadaju u kolače koji se brzo i lako prave. Ipak, kada završite sa pripremom shvatićete da se trud isplati.

Sastojci
Testo za krofnice:

200 ml vode,
100 ml ulja,
150 gr oštrog brašna,
1 kašika šećera,
4 jaja

Poslastičarski krem:

5 žumanaca,
750 ml mleka,
200 gr šećera,
100 gr gustina,
100 gr maslaca
500 ml slatke pavlake

Priprema:

Staviti 600 ml mleka da provri, a ostatak od 150 ml umutiti sa žumacima, šećerom i gustinom. Kada mleko provri, pomešajte sa umućenom smesom i vratite na srednju temperaturu da se kuva. Skuvan krem istresite u jednu posudu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.

Odmah potom pravite krofnice. Pomešati vodu i ulje, dodati šećer pa staviti na vatru da provri, a onda dodati brašno. Ostaviti da se prohladi desetak minuta. Dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni pa špricem istiskivati testo za krofnice ili kašikom ih oblikovati.

Peći na 200 stepeni 25 minuta, pa potom smanjiti temperaturu na 130 pa peći još 10-15 minuta. Nakon tog vremena ugasite rernu i malo otvorite vrata, pa ih tako još 5 minuta ostavite.

Kada se ohlade, secite na pola. Krofnice se pune prvo poslastičarskim kremom, a onda slatkom pavlakom.

Izvor: Lepa & srećna

Otvorena pita prepuna fila
Foto: Letina kuhinja

Otvorena pita prepuna fila

Sastojci:

  • 500gr brašna
  • 1 supena kašika soli
  • 2 supene kašike ulja
  • 300ml mlake vode
  • svinjska masta

Sastojci za nadev:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika masti
  • 500ml kiselog mleka
  • 4 jaja
  • So
  • Vlašac
  • Biber
  • Beli luk u prahu
 

Priprema: Sastojke za testo sjediniti i umesiti glatko testo. Kada odstoji, preseći na četiri dela i razvući oklagijom. Tri dela premazati svinjskom masti. Složiti jedan preko drugog pa ostaviti da odstoji. Zatim razviti testo, premazati mašću i iseći. Opet pustiti da testo odmori, nakon toga razviti veliki krug i prebaciti ga u posudu za pečenje, sipati fil, a stranice zatvoriti. Peći na 200 stepeni 25-30min. Prijatno!

Izvor: stil.kurir.rs

Plazma kocke sa bananama i čokoladom

Plazma, čokolada i banane, fantastična poslastica koja je idealna za sve prilike. Nije vam potrebno neko posebno kulinarsko umeće kako biste je napravili, a u nastavku saznajte i kako.

Sastojci

Podloga:

– 300 grama plazma keksa (250 grama mlevenog + 50 grama lomljenih komadića)
– 150 ml ceđenog soka od narandže
– dve kašike šećera u prahu
– 80 grama omekšalog putera

Fil:

– 300 grama mlevenog plazma keksa
– 400 grama milerama
– jedna naseckana banana
– 130-150 grama (ili prema vašem ukusu) šećera u prahu
– 200 ml slatke pavlake za šlag

Glazura:

– 200 grama mlečne čokolade
– 150 ml slatke pavlake za šlag

LEDENO NEBO: Jako ukusna torta, gotova za tren

Sastojci

Biskvit:

– 7 bjelanjaka
– 7 žlica šećera
– 1 vanilin šećer
– 7 žlica brašna
– 1/2 praška za pecivo

Krema:

– 7 žumanjaka
– 7 žlica šećera
– 6 žlica brašna
– 3 vanilin šećera (ili par kapi vanil arome)
– 7 dcl mlijeka
– 25 dkg margarina za kolače ili maslaca

 

I još:

– 1 kesica šlaga

Priprema:

Dobro izbatit bjelanjke i šećer, dodat lagano brašno i prašak za pecivo. Stavit peć na 160 C, jedno 10-15 minuta, samo da se odvoji od ruba pleha, nikako duže da ti se ne presuši. Čim je gotov nabockaj ga vilicom i zalij sa 2 dcl vrelog mlijeka.

Za kremu

Sve sastojke dobro izbati i dodaj 1 dcl mlijeka, a 6 dcl mlijeka stavi da uzavre pa skuhaj lijepo u to kremu. Kad se ohladi dodaj maslo (ja stavljam margarina za kreme) 25 dkg piše, ali ja stavim 15 jer mi krema bude dosta gusta. I na vrh stavim šlag kremu od dolcele od vanilije, ti možeš onu dr. oetkera.

Izvor: http://zdravlje-i-kuhinja.live/

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Vanilice su savršeni keksić koji se slaže uz čaj i vino. Može da stoji nekoliko dana, što je stariji to je bolji i  bio je obavezan pratilac slavske trpeze.

Iako se vanilice pripisuju našoj tradiciji, postoji nekoliko verovatnijih izvora porekla. Mnogi smatraju da je ovaj kolač inspirisan nemačkom kuhinjom, gde postoje slični recepti sa džemom i prah šećerom, poput „Vanillekipferl“ (vanilin kiflica).

Zato možemo reći da je ovaj kolač deo šire evropske kulinarske tradicije, ali su se vanilice u obliku kakve ih danas poznajemo razvile kao specifičan kolač u bivšoj Jugoslaviji, postajući jedan od simboličnih kolača ove regije.

Recept za vanilice

Sastojci
mast 200 g
brašno 500 g
žumance 1
jaje 1
mleveni orasi 300 g
sok od limuna 1
šećer 4 kašike
pekmez od kajsija 100-150 g

Kako pripremiti:
Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance, jedno celo jaje, šećer i sok od jednog limuna.

Potom dodati brašno, izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru 1/2 santimetra debelu. Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od belanceta, pa onda posuti mlevenim orasima, ređati u pleh, staviti u rernu i peći, ali paziti da ostanu bele.

Pečene vanilice premazati pekmezom, sastaviti dve i dve, posuti ih šećerom zamirisanim vanilom i služiti.

Osvežavajući kolač sa bananama, jabukama i orasima

BEZ MARGARINA I JAJA: Osvežavajući kolač sa bananama, jabukama i orasima (VIDEO)

Posle obilnog ručka, zasladite se osvežavajućim voćnim kolačem.

Sastojci:

100 g ptit ber keksa
3 banane
2 veće jabuke
100 g mlevenih oraha
200 g mlevene plazme
400 ml mleka
1 puding sa ukusom vanile (40-42g)
3-4 kašike šećera
250 ml slatke pavlake
rendana čokolada za dekoraciju

Priprema:

U kalup dimenzija 28×18 cm poređajte ptit ber keks. Banane ispasirajte, a jabuke očistite i izrendajte, a zatim sjedinite. Dodajte orahe i plazmu, a posle svakog dodavanja promešajte. Premažite preko keksa.

U mleko dodajte šećer i puding, pa kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za to vreme umutite slatku pavlaku. Ohlađeni puding umutite i dodajte 2 pune kašike umućene slatke pavlake, pa promešajte.

Premažite preko voćnog fila i poravnajte. Poslednji sloj je šlag i njega poravnajte. Dekorišite rendanom čokoladom.

{vembed Y=ANfNoredtvI}

 

Izvor: kuvajmolako

Suve šljive u čokoladi

Suve šljive u čokoladi

Da li ste pre za tradicionalne kolače ili nešto modernije? Nešto brzo, jednostavno, bez pečenja, a ukusno i dekorativno… Suve šljive u čokoladi, može?

Suve šljive u čokoladi, sastojci:

200 g suvih šljiva bez koštica
Recept nedelje: Suve šljive u čokoladi 2
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas
100 g marcipana
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica rendane kore pomorandže
200 g crne čokolade
1 kašika kakao praha

Suve šljive u čokoladi, priprema:

Marcipan sjedinite sa vanilin šećerom i koricom pomorandže.

Podelite ga na onoliko deeova koliko ima suvih šljiva.

Napunite ih marcipanom.

Čokoladu istopite, umačite suve šljive i ređajte ih u papirne korpice ili na tacnu koju ste obložili papirom za pečenje.

Kada se čokolada stegne, šljive uvaljajte u kakao prah.

Napomene:

Marcipan nije obavezan, šljive možete puniti čime kod želite – orasima, baremima, lešnicima…

Možete koristiti crnu čokoladu, mlečnu, belu ili kombinaciju.

Svako prema svom ukusu.

Ja sam u čokoladu dodala ulje pomorandže.

Čokoladu možete otopiti na niskoj temperaturi (ili u rerni ili mikrotalasnoj) bez dodazaka ili uz dodatak ulja, kako god vam je lakše.

Izvor: domacicazavas.blogspot.com

LAŽNA BAKLAVA
Foto: Cooking

LAŽNA BAKLAVA: Za 20 minuta na vašem stolu ukusan kolač sa orasima (VIDEO)

Tražiće se parče više.

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
prstohvat soli
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike brašna
2 kašike griza
150 g oraha

Za agdu:

300 g šećera (može i manje, u originalnom receptu piše 500 g šećera)
10 g vanilin šećera
400 ml vode
1 limun
cimet

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i nastavite da mutite. U sneg od belanaca postepeno dodajte 5 žumanaca i dobro umutite.

Zatim dodajte griz, brašno, prašak za pecivo i orahe. Špatulom sjedinite sve sastojke.

Tepsiju dimenzija 40×20 cm premažite uljem i pospite ravnomerno brašnom. Izlijte smesu u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180°C.

Za to vreme pripremite agdu. U šerpicu sipajte šećer, vanilin šećer, vodu, limun i cimet, pa stavite na ringlu da provri. Nakon toga kuvajte još 5 minuta.

Pečenu vruću koru isecite na kockice i prelijte vrućom agdom. Ostavite kolač da se dobro ohladi.

{vembed Y=xXXoyUzmH1A}

 

Izvor: cooking.rs

 

BELI ŠVARCVALD
Foto: Printscreen/YT/Kuvajmo lako

NAJPOZNATIJA TORTA BEZ PEČENJA: Ovakvu još niste probali – recept za BELI ŠVARCVALD (VIDEO)

Ako vam dolaze gosti ili imate neko slavlje obavezno napravite ovu glamuroznu tortu. Beli švarcvald se jednostavno pravi i ne peče se.

Sastojci:

Za koru:

250 g mlevenog keksa
50 g mlevenih lešnika, badema ili oraha
2 kašike belog eurokrema
100 g maslaca ili margarina
70 ml soka narandze

Za voćni fil:

200 g višanja
100 ml vode
3-4 kašike šećera (probajte)
2 pune kašike gustina

Za beli fil:

200 g abc krem sira
3 kašike šećera u prahu (50g)
1 vanilin šećer
200 ml slatke pavlake

Za glazuru:

100 g bele čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru: Pomešajte keks i mlevene orahe (ili bademe ili lešnike), pa dodajte eurokrem (beli deo) i istopljeni margarin. Dobro sjedinite, pa dodajte sok od pomorandže. Pleh prečnika 22 cm malo pospite sa mlevenim keksom, pa izručite smesu. Dobro utabajte da se sve poravna i slegne.

Za voćni fil: Višnje i vodu sameljite u blenderu. Dodajte šećer i gustin, pa kuvajte do željene gustine. Prohladite 5 minuta, pa sipajte preko kore i poravnajte. Ostavite da se dobro ohladi.

Za beli fil: Pomešajte krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro sjedinite. Umutite slatku pavlaku da dobijete čvrstu smesu.

a pola mućenja pavlaci dodajte smesu sa krem sirom i nastavite da mutite. Beli sloj premažite pažljivo preko voćnog.

Za glazuru: Slatku pavlaku otopite sa čokoladom na pari. Prelijte kolač i ostavite da se stegne.

{vembed Y=YdHFhVMNpiw}

 

Izvor: kuvajmolako

TORTA BANJALUČANKA
Izvor: Shutterstock

TORTA BANJALUČANKA: starinski kolač sa orasima i čokoladom

Sastojci:

Za koru:

8 belanaca
8 kašika šećera
250 gr mlevenih ili seckanih oraha
3 kašike brašna
1 kašika kakao praha

Fil:

8 žumanaca
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr putera
200 gr čokolade za kuvanje

Priprema:

Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti.

Polako umešati mlevene orahe, brašno i kakao prah.

Peći na 200C stepeni dok ne bude čista čačkalica koju ubodete u koru.

Fil:

Žumanca, šećer i vanilu dobro umutiti i na pari skuvati u gust krem.

Kad je krem dovoljno gust, ohladiti ga i dodati umućeni puter.

Premazati krem preko kolača, rashladiti i preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Najbolji recepti

ŠUMSKA PRIČA: Najbolji voćni kolač koji ćete probati
Foto: YT/Kuvajmo lako

ŠUMSKA PRIČA: Najbolji voćni kolač koji ćete probati (VIDEO)

Jednostavan recept bogatog ukusa.

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike mleka
3 kašike ulja
1 vanilin šećer
3 pune kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

300 g voćnog miksa/šumsko voće
120-150 g šećera
1 puding (40g) sa ukusom jagode ili maline ili vanile
250 ml vode

Još:

120g šlag kreme (u videu šlag krema sa ukusom slatke pavlake)
mleko prema uputstvu (u videu 240 ml)
malo čokolade za dekoraciju

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom dok ne posvetle, zatim dodajte ulje, mleko, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Nastavite da mutite.

Pleh dimenzija 24×22 cm obložite pek papirom i izlijte smesu. Pecite na 180°C nekih 12-15 minuta. Proverite čačkalicom.

U šumsko voće dodajte šećer i vodu (150 ml). Kuvajte voće, kad provri još 2 minuta. Puding rastvorite u preostaloj vodi (100 ml). Zatim dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i prohladite 10-15 minuta. Sipajte preko kore i ostavite da se skroz ohladi i stegne.

Šlag umutite prema uputstvu, pa stavite preko kolača. Izrendajte čokoladu preko.

{vembed Y=p5X9CyE7KX0}

Izvor: kuvajmolako

Kremasta torta sa piškotama, bananama i pudingom od vanile
Foto:Kuvajmo lako

NE PEČE SE I NE KUVA: Kremasta torta sa piškotama, bananama i pudingom od vanile ZA 15 MINUTA (VIDEO)

Ukusan desert za koji vam šporet uopšte ne treba. Ako volite piškote i banane onda obavezno isprobajte ovu brzu poslasticu.

Sastojci:

210 g piškota
150 ml mleka za natapanje piškota
1 vanilin šećer
400 g kisele pavlake 20%mm
100 g šećera u prahu
1 puding sa ukusom vanile bez kuvanja
300 ml mleka za mućenje pudinga
600 g banana (2 veće ili tri male banane)
100 g šlag kreme

Za karamel preliv:

3 kašike šećera
10 g maslaca
80 ml slatke pavlake

Priprema:

Kiselu pavlaku i šećer u prahu dobro sjedinite.

Puding i mleko umutite. U mleko sipajte vanilin šećer i potopite piškote, pa ređajte na pleh.

Preko piškota namažite ½ fila od kisele pavlake i šećera u prahu, pa red banana, pa ½ fila od pudinga od vanile.

Zatim ponovite postupak. Red piškota, druga polovina fila od kisele pavlake, banane, pa druga polovina fila od pudinga.

Umutite šlag po uputstvu sa kesice i premažite tortu. Možete da napravite karamel preliv i da dekorišete tortu. Ili jednostavno možete sa kupovnim.

{vembed Y=BoZtDIyGx08}

Izvor: kuvajmolako

Pita sa jabukama i mlevenim orasima
Foto: Bakina i dekina kuhinja

Pita sa jabukama i mlevenim orasima (VIDEO)

Odličan desert posle ručka ili uz kafu sa prijateljima.

Sastojci:

1/2 kg gotovih tankih kora
3 veće jabuke prokisle
100 g suvog grožđa
cimet
100 g mlevenih oraha
200 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 soka limuna i narandže
ulje

Priprema:

Jabuke izrendajte, dodajte orahe, cimet, suvo grožđe i po želji šećer. Sve dobro promešajte. Koru raširite, pa je pouljite, preko stavite drugu koru i isto je pouljite.

Na dno kore po širini stavite nekoliko kašika fila, pa urolajte. Ređajte u podmazan pleh. Rolnice isecite oštrim nožem ili makazama. Premažite uljem, pa pecite na 200°C oko 30 min. da lepo porumene.

Pročitajte i: Evo kakve palačinke jede Megan Foks
U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i kolutove limuna i narandže. Skuvajte gust sirup, pa ohladite. Čim se rolnice zarumene izvadite iz rerne i prelijte sirupom, pa ostavite da upiju. Servirajte hladne.

{vembed Y=B-r3kAqEA70}

Izvor: bakinaidekinakuhinja

Krempita
Foto: Shutterstock

DOMAĆI KOLAČI: Najbolji recept za krempitu

Kad kažemo "kao iz poslastičarnice" za neki kolač to je kompliment, a za neki bi dobra domaćica rekla da je to skoro uvreda... zato za ovu krempitu kažemo, samo: najbolja!

Sastojci:

6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna

Fil:

6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode prah-šećer za posipanje

Priprema:

Umutite varjačom 3 žumanceta s 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni.

Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore.

Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne.

Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru.

Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom.

Vreme pripreme: 30 minuta.

Izvor: Lepa & srećna

POSNE RUSKE KAPE
Izvor: Profimedia

POSNE RUSKE KAPE: Sitni dekorativni kolači sa šubaricom od kokosa i čokolade

Sitni kremasti kolači poznati pod nazivom "ruske kape", "kozačke kape" ili samo "šubarice" obavezan su desert na svakom slavlju. Dajemo vam recept za dane posta!

Sastojci:

200 g brašna
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
2 pune kašike kakao praha

Za fil:

500 ml sojinog mleka
200 g šećera
2 vanil šećera
3 kašike gustina
3kašike brašna
250 g posnog margarina

Za glazuru:

100 g posne čokolade
3 kašike ulja
kokos za valjanje

Priprema:

U činiju sipati sastojke za koru i sjediniti ih žicom za mućenje.

Pleh (38×26 cm) obložiti papirom, sipati smesu i staviti koru da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200C 15min.

Na isti način napraviti jos jednu koru. Kada se kore ohlade, modlom za krofne (ili čašom) izvaditi 48 krugova.

Za fil staviti 4 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom.

Sa ostatkom mleka (1 dl) izmutiti brašno i gustin, pa ih skuvati u mleku.

Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim margarinom, pa filovati kape.

Na jedan krug staviti punu kašičicu fila, preklopiti drugim krugom, pa bočne strane premazati filom i uvaljati u kokos.

Ukupno ćete dobiti 24 ruske kape. Za glazuru otopiti posnu čokoladu sa uljem pa na svaku kapu sipati po kašičicu. Ohladiti ih do služenja.

Izvor: Posna jela

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.