BELI ŠVARCVALD
Foto: Printscreen/YT/Kuvajmo lako

NAJPOZNATIJA TORTA BEZ PEČENJA: Ovakvu još niste probali – recept za BELI ŠVARCVALD (VIDEO)

Ako vam dolaze gosti ili imate neko slavlje obavezno napravite ovu glamuroznu tortu. Beli švarcvald se jednostavno pravi i ne peče se.

Sastojci:

Za koru:

250 g mlevenog keksa
50 g mlevenih lešnika, badema ili oraha
2 kašike belog eurokrema
100 g maslaca ili margarina
70 ml soka narandze

Za voćni fil:

200 g višanja
100 ml vode
3-4 kašike šećera (probajte)
2 pune kašike gustina

Za beli fil:

200 g abc krem sira
3 kašike šećera u prahu (50g)
1 vanilin šećer
200 ml slatke pavlake

Za glazuru:

100 g bele čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru: Pomešajte keks i mlevene orahe (ili bademe ili lešnike), pa dodajte eurokrem (beli deo) i istopljeni margarin. Dobro sjedinite, pa dodajte sok od pomorandže. Pleh prečnika 22 cm malo pospite sa mlevenim keksom, pa izručite smesu. Dobro utabajte da se sve poravna i slegne.

Za voćni fil: Višnje i vodu sameljite u blenderu. Dodajte šećer i gustin, pa kuvajte do željene gustine. Prohladite 5 minuta, pa sipajte preko kore i poravnajte. Ostavite da se dobro ohladi.

Za beli fil: Pomešajte krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro sjedinite. Umutite slatku pavlaku da dobijete čvrstu smesu.

a pola mućenja pavlaci dodajte smesu sa krem sirom i nastavite da mutite. Beli sloj premažite pažljivo preko voćnog.

Za glazuru: Slatku pavlaku otopite sa čokoladom na pari. Prelijte kolač i ostavite da se stegne.

{vembed Y=YdHFhVMNpiw}

 

Izvor: kuvajmolako

TORTA BANJALUČANKA
Izvor: Shutterstock

TORTA BANJALUČANKA: starinski kolač sa orasima i čokoladom

Sastojci:

Za koru:

8 belanaca
8 kašika šećera
250 gr mlevenih ili seckanih oraha
3 kašike brašna
1 kašika kakao praha

Fil:

8 žumanaca
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr putera
200 gr čokolade za kuvanje

Priprema:

Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti.

Polako umešati mlevene orahe, brašno i kakao prah.

Peći na 200C stepeni dok ne bude čista čačkalica koju ubodete u koru.

Fil:

Žumanca, šećer i vanilu dobro umutiti i na pari skuvati u gust krem.

Kad je krem dovoljno gust, ohladiti ga i dodati umućeni puter.

Premazati krem preko kolača, rashladiti i preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Najbolji recepti

ŠUMSKA PRIČA: Najbolji voćni kolač koji ćete probati
Foto: YT/Kuvajmo lako

ŠUMSKA PRIČA: Najbolji voćni kolač koji ćete probati (VIDEO)

Jednostavan recept bogatog ukusa.

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike mleka
3 kašike ulja
1 vanilin šećer
3 pune kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

300 g voćnog miksa/šumsko voće
120-150 g šećera
1 puding (40g) sa ukusom jagode ili maline ili vanile
250 ml vode

Još:

120g šlag kreme (u videu šlag krema sa ukusom slatke pavlake)
mleko prema uputstvu (u videu 240 ml)
malo čokolade za dekoraciju

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom dok ne posvetle, zatim dodajte ulje, mleko, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Nastavite da mutite.

Pleh dimenzija 24×22 cm obložite pek papirom i izlijte smesu. Pecite na 180°C nekih 12-15 minuta. Proverite čačkalicom.

U šumsko voće dodajte šećer i vodu (150 ml). Kuvajte voće, kad provri još 2 minuta. Puding rastvorite u preostaloj vodi (100 ml). Zatim dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i prohladite 10-15 minuta. Sipajte preko kore i ostavite da se skroz ohladi i stegne.

Šlag umutite prema uputstvu, pa stavite preko kolača. Izrendajte čokoladu preko.

{vembed Y=p5X9CyE7KX0}

Izvor: kuvajmolako

Kremasta torta sa piškotama, bananama i pudingom od vanile
Foto:Kuvajmo lako

NE PEČE SE I NE KUVA: Kremasta torta sa piškotama, bananama i pudingom od vanile ZA 15 MINUTA (VIDEO)

Ukusan desert za koji vam šporet uopšte ne treba. Ako volite piškote i banane onda obavezno isprobajte ovu brzu poslasticu.

Sastojci:

210 g piškota
150 ml mleka za natapanje piškota
1 vanilin šećer
400 g kisele pavlake 20%mm
100 g šećera u prahu
1 puding sa ukusom vanile bez kuvanja
300 ml mleka za mućenje pudinga
600 g banana (2 veće ili tri male banane)
100 g šlag kreme

Za karamel preliv:

3 kašike šećera
10 g maslaca
80 ml slatke pavlake

Priprema:

Kiselu pavlaku i šećer u prahu dobro sjedinite.

Puding i mleko umutite. U mleko sipajte vanilin šećer i potopite piškote, pa ređajte na pleh.

Preko piškota namažite ½ fila od kisele pavlake i šećera u prahu, pa red banana, pa ½ fila od pudinga od vanile.

Zatim ponovite postupak. Red piškota, druga polovina fila od kisele pavlake, banane, pa druga polovina fila od pudinga.

Umutite šlag po uputstvu sa kesice i premažite tortu. Možete da napravite karamel preliv i da dekorišete tortu. Ili jednostavno možete sa kupovnim.

{vembed Y=BoZtDIyGx08}

Izvor: kuvajmolako

Pita sa jabukama i mlevenim orasima
Foto: Bakina i dekina kuhinja

Pita sa jabukama i mlevenim orasima (VIDEO)

Odličan desert posle ručka ili uz kafu sa prijateljima.

Sastojci:

1/2 kg gotovih tankih kora
3 veće jabuke prokisle
100 g suvog grožđa
cimet
100 g mlevenih oraha
200 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 soka limuna i narandže
ulje

Priprema:

Jabuke izrendajte, dodajte orahe, cimet, suvo grožđe i po želji šećer. Sve dobro promešajte. Koru raširite, pa je pouljite, preko stavite drugu koru i isto je pouljite.

Na dno kore po širini stavite nekoliko kašika fila, pa urolajte. Ređajte u podmazan pleh. Rolnice isecite oštrim nožem ili makazama. Premažite uljem, pa pecite na 200°C oko 30 min. da lepo porumene.

Pročitajte i: Evo kakve palačinke jede Megan Foks
U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i kolutove limuna i narandže. Skuvajte gust sirup, pa ohladite. Čim se rolnice zarumene izvadite iz rerne i prelijte sirupom, pa ostavite da upiju. Servirajte hladne.

{vembed Y=B-r3kAqEA70}

Izvor: bakinaidekinakuhinja

Krempita
Foto: Shutterstock

DOMAĆI KOLAČI: Najbolji recept za krempitu

Kad kažemo "kao iz poslastičarnice" za neki kolač to je kompliment, a za neki bi dobra domaćica rekla da je to skoro uvreda... zato za ovu krempitu kažemo, samo: najbolja!

Sastojci:

6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna

Fil:

6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode prah-šećer za posipanje

Priprema:

Umutite varjačom 3 žumanceta s 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni.

Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore.

Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne.

Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru.

Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom.

Vreme pripreme: 30 minuta.

Izvor: Lepa & srećna

POSNE RUSKE KAPE
Izvor: Profimedia

POSNE RUSKE KAPE: Sitni dekorativni kolači sa šubaricom od kokosa i čokolade

Sitni kremasti kolači poznati pod nazivom "ruske kape", "kozačke kape" ili samo "šubarice" obavezan su desert na svakom slavlju. Dajemo vam recept za dane posta!

Sastojci:

200 g brašna
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
2 pune kašike kakao praha

Za fil:

500 ml sojinog mleka
200 g šećera
2 vanil šećera
3 kašike gustina
3kašike brašna
250 g posnog margarina

Za glazuru:

100 g posne čokolade
3 kašike ulja
kokos za valjanje

Priprema:

U činiju sipati sastojke za koru i sjediniti ih žicom za mućenje.

Pleh (38×26 cm) obložiti papirom, sipati smesu i staviti koru da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200C 15min.

Na isti način napraviti jos jednu koru. Kada se kore ohlade, modlom za krofne (ili čašom) izvaditi 48 krugova.

Za fil staviti 4 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom.

Sa ostatkom mleka (1 dl) izmutiti brašno i gustin, pa ih skuvati u mleku.

Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim margarinom, pa filovati kape.

Na jedan krug staviti punu kašičicu fila, preklopiti drugim krugom, pa bočne strane premazati filom i uvaljati u kokos.

Ukupno ćete dobiti 24 ruske kape. Za glazuru otopiti posnu čokoladu sa uljem pa na svaku kapu sipati po kašičicu. Ohladiti ih do služenja.

Izvor: Posna jela

recept za vojvođansku česnicu od kupovnih kora

KAKO SE PRAVI SLATKA BOŽIĆNA ČESNICA: recept za vojvođansku česnicu od kupovnih kora

Tradicionalna česnica je uglavnom slana, ali Vojvođani prave slatku božićnu česnicu, obično sa orasima, ali se negde dodaje i mak ili suvo grožđe.

Sastojci:

5 jaja
3 čaše šećera
2 čaše ulja
1 čaša jogurta
2 čaše kisele vode
1 čaša griza
200 g oraha
200g suvog grožđa
prašak za pecivo
1 kg tankih kora

Priprema:

Za fil sve sastojke, osim kisele vode, izmiksati po redu u gornjoj listi.

Svaku koru poprskati kiselom vodom, a na svaku drugu koru stavljati fil.

Poslednju koru premazati filom.

Peći na 200C dok ne porumeni.

Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom.

Ohladiti i služiti.

Izvor: Lepa & srećna

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima

Sastojci

1 kom. jaja
100 ml jogurta
1000 g brašna
3 kom. limuna
50 ml mleka
500 g mlevnog maka
100 g oraha
150 g maslaca
100 g suvog grožđa
1/2 kom. praška za pecivo
1/2 kom. svežeg kvasca
30 g šećera
30 g šećera u prahu
10 ml ulja

Priprema

Podignite kvasac u mešavini vode i mleka.

Stavite u podusu brašno i navedene sastojke. Dodajte kvasac i umesite testo.

Ostavite ga da naraste. Za to vreme pripremite fil: u dublju posudu stavite mak, pa dodajte vrleo mleko, šećer u prahu, suvo grožđe i iseckane orahe.

Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na tri dela.

Razvijte jedan deo testa u obliku pravougaonika. Koru premažite trećinom fila i uvijte u rolat.

Štrudlu stavite u pleh na papir za pečenje. Ponovite postupak i za sledeće dve štrudle. Pokrijte ih krpom po završetku i ostavite da malo narastu.

Za to vreme zagrejte rernu na 190 stepeni. Štrudlu premažite žumancetom i mlekom, pa je stavite da se peče.

Kada porumeni, prekrjte je alu-folijom da se lepo ispeče iznutra.

Temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite sat vremena. Prijatno!

 

 

PAVLOVA TORTA
Foto: Printscreen/YT/Recepttura

Klasika nikada ne izlazi iz mode: Provereno dobra PAVLOVA TORTA (VIDEO)

Pavlova torta je čuveni desert koji je nastao u čast ruske balerine Ane Pavlove. Stoga ne čudi što ova prelepa poslastica vizuelno podseća na lepršvu i razigranu baletsku haljinicu.

Ako jagodama dodate i borovnice, maline i banane učinićete ovu osvežavajuću tortu još ukusnijom.

Sastojci za Pavlovu tortu:

Za koru:

8 belanaca
500 g šećera u prahu
2 kašike sirćeta

Za fil:

600 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanile
1 banana
300 g jagoda
150 g borovnica
150 g malina
1 limun

Priprema Pavlove torte:

Umutite belanca u čvrst šne, a na pola mućenja dodajte šećer u prahu i sirće. Na 3 pek papira nacrtajte krugove prečnika 20 cm i okrenite papire naopačke (nacrtani deo mora biti ispod).

Stavite papir na preokrenutu tepsiju na kojoj će se kore peći i unutar kruga kašikom stavljajte šne.

Ispecite 3 kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 120°C svaku po sat vremena. Nakon pečenja ostavite kore u rerni da se ohlade jer će tada manje pucati.

Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanile.

Limun presecite i iscedite sok od obe polovine. Bananu iseckajte i umočite u sok od limuna. Jagode otopite, ocedite i iseckajte na kriške. Maline i borovnice takođe odmrznite i ocedite.

Na ohlađenu koru stavite trećinu fila, po spoljašnjim ivicama poređajte jagode, a unutar njih banane.

Stavite novu koru i ponovite postupak s voćem. Treću koru nakon šlaga obilato ukrasite preostalim voćem.

Tortu ohladite barem sat vremena pre serviranja.

 Izvor: recepttura

ANANAS TORTA

ANANAS TORTA: bakin recept za kremastu tortu

Sastojci za Ananas tortu:

1/2 l mleka
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
150 gr čokolade (bele)
125 gr putera (margarina)
1 pakovanje piškota (veće)
1 pavlaka (kisela)
300 gr šlag kreme
250 gr šlag pene
1 konzerva ananasa (manja)

Priprema Anans torte:

Mleko skuvati sa 7 kašika šećera pa tu ukuvati puding i u vrelo dodati čokoladu i dobro izmešati.

Kad se dobro ohladi dodati umućen margarin koji ste izmešali sa ostatkom šećera.

Umutiti šlag kremu pa u nju dodati pola pavlake.

Obruč za pečenje torte staviti na poslužavnik pa u njega poredjati prvo pakovanje piškota koje ste umočili u sok od ananasa.

Njih premazati žutim kremom.

Zatim drugo pakovanje piškota.

Na njih staviti prvi deo bele kreme, pa poredjati ananas pa drugi deo bele kreme. Odozgo staviti umućen šlag (pena). Ukrasiti po želji.

Redjanje: piškote + žut krem + piškote + beli krem + ananas + beli krem + šlag

Izvor: Kod bake u gostima

Čokoladni kolač sa karamelom

Čokoladni kolač sa karamelom

Sastojci za Čokoladni kolač sa karamelom

160 g brašna
1 kom. jaja
120 g crne čokolade
30 g kakaa
190 g maslaca
30 g mlevenih badema
60 ml slatke pavlake
2 g soli
350 g šećera
2 ml arome vanile

Priprema Čokoladnog kolača sa karamelom

Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje.

Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne vode, pa sve umesite.

Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom ga izvadite, istanjite oklagijom ili pivskom flašom i stavite ga u pleh.

Ostavite testo da odstoji još pola sata u frižideru, zatim preko njega stavite papir za pečenje i pecite pola sata na 180 stepeni.

Ostavite koru da se hladi. Pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na umerenoj temperaturi i protresite povremeno šerpu kako bi se lepo karamelizovalo.

Kada šećer dobije željenu boju, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte malo soli, pomešajte sve sa slatkom pavlakom i sipajte smesu preko kore.

Pomešajte čokoladu i slatku pavlaku i istopite u mikrotalasnoj.

Time prelijte kolač, a kada se ohladi, servirajte. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOMBICE OD MLEVENOG KEKSA I ORAHA

NAJLAKŠE BOMBICE OD MLEVENOG KEKSA I ORAHA: Sve po vašoj meri, prave se za 10 minuta

Savršenstvo ovog recepta je u njegovoj jednostavnosti!

Sastojci:

mleveni keks

mleveni orasi

kokosove mrvice

puter

mleko

Priprema:

Zanimljivost ovog recepta je u tome što sve količine možete podesiti po tome šta volite i šta trenutno u kući imate.

Važno je samo da količinu sastojaka podesite tako da masa bude dovoljno gusta za oblikovanje.

Previše meke bombice nećete moći da lepo poslužite.

Pre pripreme otopite puter i prokuvajte mleko. Imajte na umu da će se puter stegnuti u frižideru!

Izvor: Lepa&Srećna

Štrudla sa jabukama, makom i suvim grožđem

Štrudla sa jabukama, makom i suvim grožđem

Sastojci za Štrudlu sa jabukama, makom i suvim grožđem

5 g cimetа
300 g jabuka
100 g griza
50 g mlevnog maka
5 kom. praška za pecivo
100 g šećera
50 g šećera u prahu
150 g suvog grožđa
5 kom. vanilin šećera

Priprema Štrudle sa jabukama, makom i suvim grožđem

Izrendajte jabuke i pomešajte ih sa vanilinim šećerom, makom, suvim grožđem i cimetom.

Pomešajte šećer, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo.

Posudu za pečenje premažite maslacem i prekrijte je polovinom mešavine suvih sastojaka.

Potom stavite narendane jabuke sa makom i suvim grožđem i dodajte ostatak sastojaka.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, potom izvadite, dodajte šećer u prahu i servirajte.

ROZEN KOCKE SA ORASIMA I KEKSOM
Foto: Shutterstock

ROZEN KOCKE SA ORASIMA I KEKSOM: Sitni kolači za slavu, rođendan ili slavlje

Čokoladna glazura može biti dodatno ukrašena perlicama ili mlevenim orasima!

Sastojci za Rozen kocke:

Za fil:

300 g mlevenog keksa

250 g mlevenih oraha

230 g šećera

3 kašike pekmeza od kajsije ili šipka

1 vanilin šećer

500 ml mleka

170 g maslaca

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

4 kašike suncokretovog ulja

I još: 1 pakovanje rozen kora

Priprema Rozen kocki:

U posudi zagrejati mleko sa šećerom. Kada se šećer otopi i kada masa skoro provri, dodati maslac izlomljen na sitnije komadiće pa ga uz mešanje otopiti. Dodati nakon toga i pekmez pa ga dobro izmešati.

Tada dodati mlevene orahe i keks pa sve dobro izmešati varjačom. Fil ohladiti petnaestak minuta, mešajući povremeno. Može da ostane topao kad počnete filovanje.

Svaku rozen koru premazati sa po 4 kašike fila koji treba ravnomerno razmazati cijelom površine kore. Staviti odozgo sledeću koru pa ponavljati postupak dok se sve ne potroši. Svaki put kada stavite koru na kremu, lagano pritisnite dlanovima da se kora zalepi, ali ne prejako.

Kada ste sve kore premazali, stavite preko svega komad alu folije pa opteretite sve nekom debelom knjigom.

Ostavite tako da se potpuno ohladi i stegne 1 sat.

Nakon toga premažite sve čokoladnom glazurom koja se napravi tako da se u mikrovalnoj ili na laganoj vatri otopi čokolada uz dodatak ulja.

Izvor: Recipeci

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja
Foto: http://domacicazavas.blogspot.com/

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime.. Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području.

Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja). Kao i kod ostalih recepata, i u ovom postoje varijacije na temu, ali osnova je ista – dunje, šećer i limun.

Boja zavisi od više faktora. Bez obzira na boju, kitnkez je uvek ukusan i aromatičan. Dunja je simbol ljubavi, sreće, plodnosti neprolaznosti.

Plod je opojnog mirisa i neodoljivog ukusa.

Drevne civilizacije su veoma cenile dunju zbog njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.

Simbol je jeseni.

Zbog neodoljivog mirisa, dunja je često ukras na ormaru.

Kitnkez/sir od dunja, sastojci:

1 kg dunja, očišćenih od koštica
800 g šećera
2 limuna
po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi…

Priprema:

Dunje isecite na manje komade (ja ih ne ljuštim, ali ukoliko mislite da treba, možete ih oljuštiti.

Stavite ih u veću šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne omekšaju, a voda ispari.

U ovoj fazi kuvanja možete dodati i limun ili ga ostaviti za drugu fazu.

(Za pripremu kitnkeza koristim i koricu i meso limuna i stavljam ga u prvoj fazi kuvanja, koricu možete da narendate, a meso da iseckate.)

Kada se dunje skuvaju, ispasirajte ih. Najjednostavnije je koristiti štapni mikser ili seckalicu za hranu

Smesu vratite u šerpu, sipajte šećer i kuvajte na srednje jakoj temperaturi uz često mešanje.

Ukoliko se odlučite da koristite sok od limuna i rendanu koricu, možete ih dodati u ovoj fazi.

Kitnkez /sir od dunja treba kuvati oko 2 sata.

Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer.

Smesa treba da bude baš čvrsta, dosta čvršća od džemova i pekmeza.

U kuvani kitnkez možete umešati iseckane orahe. Za oblikovanje možete koristiti modle po izboru – velike, male, silikonske metalne.

Najčešće koristim modlice za praline. Deo sa orasima obično izlijem u običan pleh i posle sečem na kocke.

Kada se kitnkez ohladi i postane dovoljno čvrst, izvadite ga iz modli i ostavite da se suši na vazduhu.

Po želji ga možete uvaljati u kristal šećer. Sir od dunja ne treba čuvati u frižideru već u hladnijoj prostoriji.

Što duže stoji i suši se, ukusniji je.

Napomene:

Količinu limuna sam prilagodila svom ukusu. Slobodno možete smanjiti količinu.

Znate da kod mene sve može i ne mora.

Ukoliko nemate iskustva u pripremi ove delicije, slobodno ga kuvajte malo duže, bolje da bude čvrst nego mek.

Izvor: domacicazavas.blogspot.com

Kruške u vinu

Kruške u vinu

Savršen desert koji vredi probati.

Sastojci:

- 500 ml crnog vina

- 2 štapića cimeta

- 4 kruške

- 4 klinčića

- 2 zvezdasta anisa

- 1 vanilin šećer

- 100 g šećera

- 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Vinu dodajte šećer, cimet, klinčić, anis, vanilin šećer i zagrejte do ključanja.

Kruške oljuštite pazeći da zadrže oblik i peteljku.

Spustite ih u vino i kuvajte 15 do 30 minuta.

Za vreme kuvanja kruške okrećite da poprime jednoličnu boju.

Kuvane kruške ostavite da se ohlade u vinu.

Umutiti slatku pavlaku i poslužiti sa kruškama.

Izvor: Coolinarika

Štrudla s makom i kandiranim voćem

Štrudla s makom i kandiranim voćem

Sastojci za štrudlu s makom i kandiranim voćem

1000 g brašna
1 kom. jaja
250 g kаndiranog voća
so
50 ml mleka
1 kom. svežeg kvasca
300 g mlevnog maka
250 g šećera
50 g šećera u prahu
200 ml ulja

Priprema štrudle s makom i kandiranim voćem

U veću posudu sipajte brašno, kvasac potopljen u mleku, so, pola količine šećera, ulje i jaje, te umesite testo. Podelite ga na dva dela.

Potom jednu polovinu testa oklagijom razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 0,5 cm.

Pospite po njemu mleveni mak sa šećerom i kandirano voće, uvijte u rolat i stavite u pleh.

Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pripremljene štrudle ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 60 minuta, a za to vreme one će se udvostručiti. Pre pečenja ih premažite žumancetom, te ih pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

Pre serviranja štrudle pospite šećerom u prahu.

Ovo je savršena poslastica za zimske praznične dane – uz kafu ili čaj.

LEDENE GRIZ KOCKE
Youtube printscreen / Sunčane staze

LEDENE GRIZ KOCKE: Bogati kremasti kolači sa vanilom

Ukusni domaći kolači koji se tope u ustima!

Sastojci:

Za koru:

7 belanaca

5 žumanaca

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

3 kašike kakaa

4 kašike brašna

6 kašika vode

Za krem:

1 l mleka

180 gr griza

125 gr margarina

2 žumanca

3 vanilin šećera

2 kašike kristal šećera

250 gr šećera u prahu

Za glazuru:

200 ml slatke pavlake

250 gr mlečne čokolade kašika margarina

Priprema:

Čim počnete mikserom mutiti belanca najvećom brzinom, postepeno dodajte šećer i umutite u čvrsti sneg. Nastavite dodavati žumanca jedan po jedan, ali brzinu smanjite na najmanju. Dodajte vodu i vanilin šećer.

Dodavajte prethodno pomešano brašno, kakao i prašak za pecivo i umešajte ih lagano varjačom ili špatulom. Gledajte da razbijete grudvice. Četvrtasti pleh obložite pek papirom.

Smesu ulijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20-25 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi.

U mleko dodajte dva vanilin šećera i nakon što proključa dodajte griz i kuvajte još 1o minuta. Ostavite da se ohladi.

Žumanca i šećer kristal penasto umutite sa mikserom i stavite 10-tak minuta da se kuva na pari uz stalno mešanje. Ostavite da se ohladi i ovaj fil.

Margarin koji je omekšao i šećer u prahu sjediniti mikserom. Dodajte fil od žumanaca i sjedinite. Nastavite dodavati po 2-3 kašike griza uz konstantno mućenje mikserom najvećom brzinom.

Slatku pavlaku stavite na laganiju vatru da postigne temperaturu do vrenja. Prelijte preko kockica čokolade i kašike margarina. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini i dok se čokolada ne rastopi.

Ostavite malo dok se glazura ne stegne, samo toliko da možete lepo rasporediti, da ne curi okolo.

Fil rasporedite preko kore pa premažite glazurom. Ostavite ledene griz kocke nekoliko sati u frižideru da se stegnu i da mogu lepo da se seku.

Ja sam ih sekla posle sat vremena i vratila u frižider jer nisam znala kako će glazura reagovati

Kolač je sočan i ima fenomenalan ukus vanile i čokolade.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Torta Južni vetar

Torta Južni vetar

Ovu tortu nisam nikako pravila, nisam ni videla da se često pominje, al čim sam je ugledala, asocirala me je na film i rekoh, što da ne, napraviću. Čim su korice i od belanaca, a fil od žumanaca, sve zaokruženo orasima mora da bude dobra…i jeste! Pripada plejadi starinskih, pravih torti.

Kore – peku se dve od ove mere:

10 belanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
200 gr mlevenih oraha

Fil:

600 ml mleka
10 žumanaca
100 gr gustina ( nišesta, skrob )
10 kašika šećera
150 gr mlevenih oraha
250 gr maslaca ili margarina

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst “sneg”, pa dodati 2 kašike brašna i 100 gr mlevenih oraha.

U pleh 25 x 35 cm staviti papir za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče.

Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 20 minuta, do 25, zavisno od rerne.

Dok se korica peče pripremiti drugu, na isti način kao prvu, pa je isto tako ispeći.

Pomešati žumanca, gustin i šećer, pa dodati malo hladnog mleka od onih 600 ml, a ostatak mleka staviti da provri.

Kada mleko provri zakuvati žumanca pa mešati na srednjoj vatri dok se ne gusne.

Skloniti sa vatre, prekriti folijom ili kesom direktno na fil, pa ostaviti da se ohladi.

Kada se fil ohladio penasto umutiti maslac ili margarin pa ga dodati ohladjenom kremu.

Zatim dodati mlevene orahe i sve sjediniti.

Korice preseći po dužini, da se dobiju 4 uske i duge korice.

Nafilovati korice filom od žumanaca. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.

Dekorisati po želji i tortu Južni vetar ohladiti pa poslužiti.

Izvor: domacirecepti.net