SICILIJANSKI KANOLI
Sigurno sam milion puta do sada na listu recepata za isprobavanje upisala i “sicilijanski kanoli”. I to uvek podvučeno, boldovano, ukrašeno, na sve moguće načine označeno kao baš važno. I tako sam ih godinama unazada prepisivala sa liste na listu. Ako vam kažem da sam godinama tražila kalupe, to će stvaro zvučati neozbiljno, jer zaista nisam. Nisam ih tražila, samo sam ih čekala. Čekala da mi dođu, onako k’o poručeni.
Sigurno vam neće biti problem da ih pronađete jer su to zapravo kalupi za šam rolne koji nisu potpuno kupasti, već skoro pa ravno urolani i zato su idealni za kanole. Pronašla sam ih na jednoj od tezgi na vašaru. I kad kažem da sam ih pronašla, ne mislim “jedva sam ih pronašla” nego eto, tu su bili pa sam ih kupila. Viđala sam ih hiljadu puta do sada a iz nekog nepoznatog razloga nikada do sada nisam kupila ni jedan jedini. Prodaju se na komad i ako ne uspete da ih pronađete, mislim da možete otići kod bilo kog limara i zamoliti ga da vam napravi nekoliko komada.
Recept za kanole nikad nisam ni tražila do sada jer sam jednostavno znala da će mi doći onaj pravi u pravom trenutku. Pronašala sam ga na blogu mangiabedda.com i jako mi se dopalo zato što je to zaista recept nečije mame, a takvim receptima najviše verujem.
Testo ↓
260 g mekog brašna
1 jaje
1 kašika suncokretovog ulja
1 kašika šećera
50 ml desertnog vina (originalno ide Marsala)
3 kašike mleka
belance za lepljenje kanola pre prženja*
Fil ↓
300 g rikota sira
100 ml slatke pavlake
80 g šećera u prahu
prstohvat cimeta
Ostalo ↓
ulje za prženje
100 g rastopljene čokolade
listići badema ili seckani bademi ili seckani pistaći
šećer u prahu
Priprema:
Od svih sastojaka za testo umesite tvrdo, kompaktno testo koje se ne lepi za ruke, uz minimalno dodavanje brašna ukoliko je potrebno. Od jajeta odvojite jednu kašiku belanceta pre nego što ga dodate ostalim sastojcima. To će vam trebati za lepljenje testa pre prženja. Testo uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odmori na sobnoj temperaturi dok pripremite fil.
Za fil umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i cimetom pa dodajte sir. Dobro sjedinite i stavite u frižider dok ne zatreba.
Odsecite deo testa (ostalo testo ostavite ispod folije kako se ne bi sušilo) i na pobrašnjenoj radnoj površini ga rastanjite na debljinu od 2-3 milimetra. Širokom čašom izvadite krug pa ga uvijte oko kalupa s tim što ćete ivicu namazati sa malo belanceta i pritisnuti da se testo slepi. Ponovite sa preostalim testo. Količina testa je dovoljna za otprilike 24-25 komada pa ćete deo uviti odmah a preostalo testo nakon prženja prve ture.
Dobro zagrejte ulje na srednju jačinu. Stavite uvijeno testo zajedno sa kalupom u vrelo ulje i pržite uz okretanje dok ne porumeni podjednako sa svih strana, to će trajati nekoliko minuta. Izvadite prženo testo na ubrus da upije višak masnoće pa u ulje stavite sledeću turu. Ja sam pržila u manjoj šerpi po tri komada u jednoj turi. Dok se druga tura pržila izvadila sam kapue iz već prženih kanola pa na ohlađene uvijala preostalo testo. Kada ispržite svo testo, ostavite ga daa se ohladi.
Nakon hlađenja vrhove kanola umočite u čokoladu i stavite na papir za pečenje da se čokolada stegne. Možete ih prebaciti i u frižider, da ubrzate proces. Nakon što se čokolada stegla, napunite kanole filom od sira tako da fil viri na oba kraja. Pospite vrhove fila listićima badema a zatim cele kanole pospite šećerom u prahu kroz cediljku. Kanoli su spremni za služeenje! Mogu nafilovani stajati i u frižideru neko vreme.
izvor: milinkuvar.com