Torta “Pavlova” sa jagodama
Zahvaljujući svom raskošnom, penastom izgledu i jednostavnoj pripremi, Pavlova torta je idealan izbor kada želite da oduševite svoje goste bez previše truda. Najvažnije je da koristite kvalitetne i sveže sastojke i da pažljivo sledite recept, a u pogledu dekoracije, slobodno pustite mašti na volju, budite kreativni i stvorite pravo malo umetničko delo po svom ukusu.
U nastavku sledi jednostavan i proveren recept za najukusniju Pavlovu tortu koja se topi u ustima:
Sastojci (za 12 parčića):
5 belanaca
so
400 g šećera
2 kašičice skroba
2 kašičice vanilin-šećera
200 g slatke pavlake
150 g punomasne pavlake
500 g jagoda
3 kašike sirupa od vanile
nekoliko listića nane
Priprema:
Zagrejte rernu na 100 stepeni. Stavite belanca u posudu za mućenje, dodajte prstohvat soli i mutite mikserom postupno dodajući 270 g šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg.
Umešajte skrob i vanilin-šećer, pa smesu nanesite na papir za pečenje u obliku kruga. Stavite da se suši u rerni 3-4 sata. Izvadite koru i ostavite da se ohladi.
Ulupajte slatku pavlaku, dodajte preostali šećer, pa umešajte i kiselu pavlaku i nafilujte koru.
Operite i očistite jagode, pa ih presecite uzduž. Nakapajte ih sirupom od vanile i poređajte po torti, pa ukrasite listićima nane i poslužite.
Vreme pripreme: 30 minuta + 3-4 sata sušenja