Pita sa orasima

Pita sa orasima

Sastojci

1/2 kom. jabuka
200 g oraha
1 kom. praška za pecivo
500 g kora za pitu
4 kom. jaja
100 g suvog grožđa
100 g šećera
20 ml ulja

Priprema

U posudi umutite četiri jaja, 2 dl ulja, 100 g šećera i prašak za pecivo.

U pleh srednje veličine stavljajte po tri kore za pitu, poslednju pemažite umućenom smesom, pospite mlevenim orasima i suvim grožđem i tako dok ne utrošite materijal.

Na vrh pite možete dodati tanko isečene komade jabuke.

Pitu isecite na parčad pre nego što je stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

 

 

Čokoladni kolač sa karamelom

Čokoladni kolač sa karamelom

Sastojci

160 g brašna
1 kom. jaja
120 g crne čokolade
30 g kakaa
190 g maslaca
30 g mlevenih badema
60 ml slatke pavlake
2 g soli
350 g šećera
2 ml arome vanile

Priprema

Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje. Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne vode, pa sve umesite.

Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom ga izvadite, istanjite oklagijom ili pivskom flašom i stavite ga u pleh. Ostavite testo da odstoji još pola sata u frižideru, zatim preko njega stavite papir za pečenje i pecite pola sata na 180 stepeni. Ostavite koru da se hladi.

Pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na umerenoj temperaturi i protresite povremeno šerpu kako bi se lepo karamelizovalo.

Kada šećer dobije željenu boju, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte malo soli, pomešajte sve sa slatkom pavlakom i sipajte smesu preko kore.

Pomešajte čokoladu i slatku pavlaku i istopite u mikrotalasnoj. Time prelijte kolač, a kada se ohladi, servirajte. 

Izvor: maxi rs

Pita sa višnjama

Pita sa višnjama

Sastojci

500 g višanja
200 ml jogurta
100 g brašna
3 jajeta
1 prašak za pecivo
100g šećera
1 vanilin šećer
70 ml ulja
3 g griza

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo.

Dodajte postepeno brašno i mešajte.

Premažite pleh i pospite ga brašnom.

Ulijte pola smese u pleh i zapecite 20 minuta. Potom izvadite i preko rasporedite višnje, a njih pospite sa malo griza. P

relijte ih drugom polovinom smese i zapecite još 20 minuta.

Servirajte i uživajte u ovoj poslastici! Prijatno!

Saher torta

Saher torta, najpoznatija torta na svetu (detaljan opis)

Saher torta, poznata i kao Saher kolač i Eduard Saher torta, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena.

Priča počinje davne 1832. godine, kada je princ von Metternich zatražio od 16-godišnjeg šegrta, Franca Sahera, da napravi tortu za svoje specijalne goste. Glavni kuvar je bio bolestan te večeri, pa je zadatak pao na mladog pomoćnika. Navodno, on je ovaj recept stvorio u istom trenutku, pod pritiskom ispunjena visokih očekivanja.

Slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Danas, originalna Saher torta predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beča. Baš kao i hotel koji je sin pronalazača dezerta otvorio kasnije i koji je sada jedan od najpoznatijih hotela na svetu!

Eduard Saher, sin osnivača, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, a njegov recept je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Sacher, koji je otvoren 1876.

Potrebno:

140 gr otopljenog maslaca
110 gr šećera u prahu
pola štapića vanile
6 žumanaca
6 belanaca
130 gr čokolade za kuvanje
110 gr kristalnog šećera
140 gr glatkog brašna
200 gr džema od kajsije

Za glazuru pripremite:

75 ml slatke pavlake
20 gr maslaca
100 gr kvalitetne crne čokolade
50 gr šećera
50 ml vode
1 kašika milerama ili kisele pavlake
Slatka pavlaka kao prilog

Priprema:

Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umešajte otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.

Modlu (kalup za pravljenje kolača) veličine 24 obložiti papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst (ne prstom, kutlačom).

Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno.

Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrejte džem i premažite obe polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.

Sad prelazimo na glazuru. Zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promešajte iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promešajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.

Glazuru odjednom prelijte preko torte (curiće svuda, al’ tako treba) i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.

Kada se torta ohladi, vaše savršeno parče Saher torte je spremno.

Kadaif: Arapski desert sa rezancima i bademima

Kadaif: Arapski desert sa rezancima i bademima

Jednostavna priprema i fantastičan ukus je ono zbog čega ćete ovaj kolač praviti stalno.

Sastojci:

9 žumanaca
1 jaje
brašno
½ kg badema
¼ kg maslaca
¼ kg šećera u prahu

Za sirup:

1 kg šećera
1 štap vanile
1 limun

Priprema:

Zamesite testo kao za rezance, sa jajem i žumancima. Brašna uzmite koliko je potrebno da se testo zamesi bez vode.

Od testa razvucite tanju koru, prosušite je, savijte u trubu i isecite na što je moguće tanje rezance. Isečene rezance rastresite na stolnjaku i što bolje prosušite. Šerpu od emajla namažite dobro maslacem i slažite ovim redom: red rezanaca, red oljuštenih, samlevenih badema, red maslaca, red šećera u prahu, i sve tako naizmenično dok poslednji red u šerpi ne budu rezanca. Ovako spremljen kadaif stavite u rernu i napola ispecite.

Za to vreme na šporetu špinujte šećer sa malo vode i vanilom, gustina treba da bude kao za slatko. Šećer treba da bude gotov istovremeno kada se i polupečen kadaif bude izvadio iz rerne.

Pri kraju kuvanja šećera isecite limun na kolutove i stavite ga u šećer. Vreo kadaif izvadite iz rerne, polako prelijte ovim sirupom, zatim ga vratite ponovo u rernu i dopecite. Pečen kadaif izvaditi iz rerne, ali ga ostavite u istoj posudi do sutra, jer što duže bude stajao biće ukusniji za jelo.

Sutradan ga izvadite iz posude, isecite na kocke i poređajte na stakleni tanjir.

Izvor: njamfood.com

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Sastojci (za 4 porcije)

4 jabuke
100 g badema
2ml arome vanile
20ml meda
200 ml mleka
100g žitarica
1 vanilin šećer
cimet

Priprema

Operite četiri jabuke, zatim ih osušite i pomoću pribora izdubite središnji deo jabuke.

U blender stavite bademe i žitarice koje imate u kuhinji, malo meda, čašu vrelog mleka, vanilin šećer ili ekstrakt vanile i malo cimeta.

Smesa treba da bude gusta, da biste punili jabuke.

Vatrostalnu činiju podmažite i poređajte jabuke. P

ecite u rerni 10-15 minuta.

Pečene kruške sa brusnicom, medom i orasima

Pečene kruške sa brusnicom, medom i orasima

Sastojci (za 2 porcije)

5 krušaka,
150g brusnice,
100ml meda,
muskatnog oraha,
cimeta

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Kruške isecite napola i izdubite im sredinu.

Stavite papir za pečenje na pleh, poređajte kruške, premažite ih medom i pospite cimetom i muskatnim orahom.

Pecite 30 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade 10 minuta.

Za to vreme pomešajte brusnicu i orahe sa malo meda.

Zatim napunite smesom kruške.

Uživajte!

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Sastojci (4 porcije) 

100 g badema
2 g cimetа
2 ml arome vanile
20 ml meda
4 kom. jabuka
200 ml mleka
100 g žitarica
1 kom. vanilin šećera

Priprema

Operite četiri jabuke, zatim ih osušite i pomoću pribora izdubite središnji deo jabuke.

U blender stavite bademe i žitarice koje imate u kuhinji, malo meda, čašu vrelog mleka, vanilin šećer ili ekstrakt vanile i malo cimeta.

Smesa treba da bude gusta, da biste punili jabuke.

Vatrostalnu činiju podmažite i poređajte jabuke.

Pecite u rerni 10-15 minuta.

 

 

 

Čokoladna torta bez brašna

Brza i jednostavna priprema: Čokoladna torta bez brašna

Svaki zalogaj je božanstven.

Sastojci:

250 g crne čokolade
180 g maslaca
225 g šećer
1 g soli
4 g vanilinog šećera
5 jaja
65 g kakao praha

Za glazuru:

250 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Otopite puter i čokoladu i sipajte ih u posudu. Zatim dodajte šećer, so, vanilin šećer i umutite. Potom dodajte jaja i opet umutite dok se ne sjedini. Na kraju dodajte i kakao i promešajte.

Stavite testo u pleh koji ste obložili pek papirom i pecite na 180°C 25 minuta.

Za glazuru:
U slatku pavlaku dodajte izlomljenu čokoladu i kuvajte na niskoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Izlijte glazuru na tortu i poslužite.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Tiramisu

Originalan recept za tiramisu

za 6/8 osoba 

Sastojci :

4 jaja,
4 kašika šećera,
250gr maskarpone sira,
piškote,
200ml (oko 2 šolje) espreso kafe,
kakao,
rendana čokolada

Priprema:

Napravite kafu u koju ćete da umačete piškote i stavite sa strane.

Za pripremu krema odvojite belanca od žumanca. Koristeći mikser umutite 4 belanca sa 2 kašike šećera i nekoliko zrna soli dok ne postanu čvrsta, ali ne suva.

Zatim u drugoj posudi umutite 4 žumanca sa 2 kašike šećera dok ne postanu veoma gusta i svetle boje.

Sa varjačom umešajte 250gr maskarpone sira dok ne postane glatko. Čim su oba krema spremna, pomešajte ih od dna ka vrhu sa varjačom, na ovaj način belanaca će zadržati konzistentnost.

Za ređanje, umočite piškote u kafu, jednu po jedan , na ravni tanjir ili u dublju posudu. Preko piškota sipajte krem, zatim složite još jedan red piškota i izmrvljenu čokoladu. Onda još jednom premažite kremom preko.

Na ovim slikama je napravljen samo jedan sloj piškota.

Površinu tiramisu pospite kakao prahom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Ako želite, desert možete spremiti i do jednog dana unapred, ali u ovom slučaju pospite kakao praha pre samog serviranja, a ne pre.

Izvor: hrana-pice-price.com

Štrudla sa šumskim voćem i pudingom od vanile

Desert sa lisnatim testom: Štrudla sa šumskim voćem i pudingom od vanile

Lisnato testo u kombinaciji sa pudingom i voćem je idealna poslastica.

Sastojci:

2 kore lisnatog testa
450-500 g šumskog voća (smrznutog ili svežeg)
malo keksa ili prezli
250 g šećera
puding od vanile (ili drugi po izboru)
2 vanilin-šećera
kora limuna
cimet

Postupak:

1. Odmrznuto šumsko voće pomešajte sa 2 dl vode, 250 g šećera i vanillin-šećerom, pa stavite da prokuva.

2. Kad se šećer istopi, voće izvadite, a u prokuvani sirup dodajte puding pomešan s nekoliko kašika vode. Ohladite, pa pola smese stavite na razvaljanu koru lisnatog testa. Pospite usitnjenim keksom (ili prezlama), prekrijte polovinom šumskog voća, po želji pospite s malo cimeta, korom limuna i vanillin-šećerom. Umotajte, stavite u tepsiju na papir za pečenje.

3. Ponovite postupak s drugom korom. Pre pečenja po štrudli pobacajte listiće maslaca. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Dok je štrudla još topla, pospite je šećerom u prahu.

Izvor: stvarukusa.rs

Jafa pita sa dva fila

Jafa pita sa dva fila

Sastojci:

ČOKOLADNI FIL

350 ml mleka
puding od čokolade
4 kašike šećera
100 g čokolade
120 g margarina

ŽUTO PUNJENJE

300 ml sirupa od narandže (otprilike 3 narandže)
300 ml vode
2 pudinga od vanile

KORE

150 g margarina
100 g šećera
1 jaje
100 ml mleka
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo

GLAZURA

100 g čokolade
3 kašike šećera
3 kašike mleka
150 g margarina

Priprema:

Prvo za punjenje od čokolade u činiji razmutite puding sa mlekom,a u ostatak mleka dodajte šećer te puding zakuvajte po uobičajenoj proceduri.

Nakon toga u vrući puding dodajte kockice od čokolade, pa mešajte dok se sve ne otopi. Potom sve ostavite sa strane da se ohladi. Margarin izmiksajte, u tu činiju sipajte hladan puding da dobijete krem.

Za žuto punjenje pomešajte sok od narandže i vodu. Sa malo vode razmutite puding od vanile i zakuvajte puding na uobičajen način.

Dok se čokoladno i žuto punjenje hlade, napravite kore. Žuto punjenje je najbolje namazati na kore dok je još mlako.

Za pripremu kora prvo u umutite margarin (omekšan na sobnoj temperaturi) i šećer, zatim lagano mešajući dodajte mleko i jaje, na kraju stavite brašno i prašak za pecivo pa umesite glatko testo.

Testo potom raspodelite na šest jednakih delova.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom do veličine pleha u kome će se peći. Svaku koru stavite na prevrnuti pleh koga ste obložili papirom za pečenje.

Pecite na 200°C oko 10 minuta. Kore bi trebalo da ostanu svetle. Čim počne kora sa strane da žuti, odmah vadite koru.

Tako redom ispecite svih pet kora.

Filove mazati naizmenično i ostavite svaki najmanje 30 minuta u frižideru.

Za glazuru na laganoj vatri otopite na čokoladu, šećer, mleko i margarin, te sve polako sipajte po kolaču.

Kolač treba bar pola dana ostaviti u frižideru, potom ga možete iseći na kocke i služiti.

Izvor: Recepti Svijeta

Krempita sa šlagom
Foto: Shutterstock

KREMPITA SA ŠLAGOM: Najlepši kremasti kolač za desert u svakoj prilici

Sastojci:

1 l mleka
8 jaja
300 gr šećera
200 gr brašna
2 kašičice ekstrakta vanile
1 pakovanje lisnatog testa
750 ml pavlake za šlag
2 kašike prah šećera

Priprema:

Ugrejte rernu na 180C stepeni.

Pospite brašnom radnu površinu.

Rastanjite oklagijom lisnato testo i svaki komad stavite na peki-papir pa pecite u plehu desetak minuta.

Ostavite da se ohladi.

Odvojte žumanca i belanca. Umutite penasto belanca sa šećerom.
Dodajte brašno i vanilu, pa sipajte jednu šolju 250 ml mleka i umutite u ujednačnenu masu.

U šerpi zagrejte ostatak mleka da provri, smanjite vatru i sipajte polako umućena žumanca.

Mešajte dok se ne zgusne.

Ulupajte mikserom belanca u čvrst sneg. Umešajte sneg u kuvani krem i polako žicom izmešajte.

U dublji pleh stavite pečeno lisnato testo pa sipajte krem i ostavite u frižider da se stegne.

Umutite pavlaku za šlag sa prah šećerom. Sipajte šlag preko krema i vratite da se hladi.

Drugi komad pečenog lisnatog testa isecite na kvadrate oštrim nožem i njih složite preko šlaga.

Pred serviranje, pospite prah-šećerom.

Izvor: Lepa&Srećna

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: najbolji recept i tehnika čišćenja voća

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK)

Osetljivo voće kao što su jagode treba pripremati brzo i vešto - evo jednostavnog upustva koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuvanja ostane sveže i čvrsto.

Sastojci:

1 kg zrelih jagoda
1,2 kg šećera
1 limuntusa

Priprema:

Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom.

Ocediti, pa ređati u šerpu - sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati penu i kad je kuvano openiti do kraja.

Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.

Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram.

Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vreme proberite sledeći kilogram - birajte samo cele, neoštećene jagode.

Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom - šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu.

Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i ceđenje.

Na kraju prvi ocedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuvanje.

Izvor: Lisa

Domaća štrudla sa makom
Foto: Shutterstock

Domaća štrudla sa makom

 

Štrudla sa makom mnoge od nas podseća na detinjstvo kada smo je jeli uz čašu mleka za doručak ili večeru.

Vreme je da se podsetite tog rituala i da napravite ovu ukusnu poslasticu.

Sastojci:

Za testo:

3 jajeta
½ l mleka
1 kašika masti (ili margarina)
20 g kvasca
1 kg brašna

Za fil:

200 g mlevenog maka
½ l mleka
5 kašika šećera

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.

Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.

Za to vreme mak skuvati u mleku (po želji zasladiti).

Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.

Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Krempita torta: Čarobna kremasta poslastica
Foto: Shutterstock

Krempita torta: Čarobna kremasta poslastica

Sastojci:

Za koru:
3 žumanceta
1 celo jaje
3 kašike šećera
3 kašike vruće vode
2 pune kasike brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:
15 kašika šećera
1 l vode
3 pudinga od vanile
6 belanaca
i još 7 kašika šećera

Priprema:

Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.

Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni.

Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.

Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.

Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag.

Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom.

Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.

Ukrasite po želji.

Izvor: lepa i srećna

Ananas torta

ANANAS TORTA: Bakin recept za kremastu tortu (VIDEO)

Sastojci:

1/2 l mleka, 
200 gr šećera, 
2 pudinga od vanile, 
150 gr čokolade (bele), 
125 gr putera (margarina), 
1 pakovanje piškota (veće), 
1 pavlaka (kisela), 
300 gr šlag kreme, 
250 gr šlag pene, 
1 konzerva ananasa (manja)

Priprema:

Mleko skuvati sa 7 kašika šećera pa tu ukuvati puding i u vrelo dodati čokoladu i dobro izmešati.

Kad se dobro ohladi dodati umućen margarin koji ste izmešali sa ostatkom šećera.

Umutiti šlag kremu pa u nju dodati pola pavlake.

Obruč za pečenje torte staviti na poslužavnik pa u njega poredjati prvo pakovanje piškota koje ste umočili u sok od ananasa.

Njih premazati žutim kremom.

Zatim drugo pakovanje piškota.

Na njih staviti prvi deo bele kreme, pa poredjati ananas pa drugi deo bele kreme. Odozgo staviti umućen šlag (pena). Ukrasiti po želji.

Redjanje: piškote + žut krem + piškote + beli krem + ananas + beli krem + šlag

{vembed Y=JRV-97zx4Y0}

Izvor: Kod bake u gostima

Brz kolač sa bananama i keksom (VIDEO)
Foto: Kod bake u gostima

Brz kolač sa bananama i keksom (VIDEO)

Za ovu poslasticu uglavnom imate sve sastojke kod kuće.

Priprema :

2 pudinga, 
100 g keksa, 
malo šećera, 
1 vanilin šećer ,
mleko za puding, 
2 banane

Priprema:

Skuvati puding. Kalup obložiti folijom pa na dno staviti na krugove banane, preko staviti nekoliko kašika pudinga.

Prekriti i poređati keks, pa puding, banane, puding, keks. Pokriti folijom i ohladiti…

Ohladjeni kolač izvrnuti na kolatanjir i skini foliju.

Malo preliliti rastopljenom čokoladom…

{vembed Y=vl879yqzxC8}

Izvor: kodbakeugostima

Idealno za sve koji poste na vodi: Kuglice od banana i urmi
Foto: Teodora Andrić

Idealno za sve koji poste na vodi: Kuglice od banana i urmi

Ako se pridržavate posta i nemate više ideja šta da spremate, mi vam predlažemo ovaj recept za koji vam ne treba puno novca, a ni vremena. Banane, ovsene pahuljice i urme su glavni sastojci.

Sastojci:

2 banane
5 urmi (otprilike, u zavisnosti koliko volite slatko)
100 g susama
200 g ovsenih pahuljica
kašičica meda

Priprema:

U blenderu izmiksajte banane i urme, pa dodajte ovsene pahuljice dok se ne dobije čvršća smesa.

Zatim dodajte kašičicu meda i sve lepo promešajte.

Napravite kuglice, uvaljajte u pečeni susam i ponovo oblikujte kuglicu.

Ostavite kuglice da odstoje oko sat vremena, pa ih poslužite.

Izvor: lovesensa.rs

Napravite tiramisu za samo 30 sekundi po receptu Gordona Remzija

Napravite tiramisu za samo 30 sekundi po receptu Gordona Remzija (VIDEO)

Volite fantastičnu kombinaciju piškota, maskarpone sira, kafe uobličenu u omiljeni tiramisu kolač? Onda će vas sigurno oduševiti ovaj recept poznatog kuvara Gordona Remzija.

Jedan od najpopularnijih kuvara današnjice predstavlja recept za tiramisu u čaši koji možete da pripremite za neverovatnih 30 sekundi, a možda i brže.

Potrebno vam je:

35 g šećera u prahu
225 g maskarpone sira (pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone)
kašičica ekstrakta vanile
4 kašičice Marasala brendija, ili nekog desertnog vina
170 ml slatke pavlake
4 piškote
225 ml jake kafe
rendana čokolada

Priprema:

Najpre pomešajte slatku pavlaku i šećer. Posebno pomešajte maskarpone, vino i ekstrakt vanile. Zatim pomešajte smesu sa maskarpone sirom i slatkom pavlakom.

Piškote umočite u kafu, poređajte u čaše i prelijte smesom. Preko poslastice narendajte čokoladu. Prijatno!

Pogledajte kako to radi čuveni Gordon Remzi

{vembed Y=6DTVQnsVlJk}

Izvor: Stvar ukusa